Galata Kulesi Tower Restoran / Restaurant

GALATA KULESİ

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde  olmazsa olmaz yerlerin başında gelen Galata Kulesi,  Yüksekliği 69,90 metre, duvarlar kalınlığı 3,75 metre olan kulenin dış çapı 16,45 metre, iç çapı ise 8,95 metre. Gövdesi işlenmemiş yığma moloz taş kullanılarak, örgü sistemde inşa edilen yapının dış cephesi de taş örgüdür. Ağırlığının ise yaklaşık 10 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bizanslılar’ın Megalos Pyrgos (Büyük Burç), dedikleri Galata kulesi ‘nin inşası ilk olarak Bizans imparatoru justinianos tarafından M.S. 507-508 yılında ahşaptan fener kulesi olarak yapılmış olup daha sonra bölgede meydana gelen yangın felaketi yapıyı tamamen kullanılamaz hale getirmiştir.

Cenevizliler ‘in Christtea Turris (İsa Kulesi) dedikleri kuleyi 1348-49 yılında bugünkü görünümüyle yığma taş kullanarak tekrardan inşa etmişlerdir. Uzun süre savunma için kullanılan ikonik yapı, kentin 1453’te Osmanlı hakimiyetine geçmesinden sonra farklı amaçlarla hizmet vermeye başlamıştır.

Galata Kulesi

1500‘lü yıllarda depremden zarar gören yapı, III. Selim döneminde mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarıldıktan sonra, kulenin üst katına bir cumba eklenir ve 1831’de kule yangın geçirir, II. Mahmut Galata kulesi ‘nin üzerine iki kat daha çıkar ve külah biçiminde olan ünlü dam örtüsüyle kulenin üstü ve tepesi kapatılır. 1864’teki imar çalışmalarında eteğindeki avlusunu, kapılarını, kıyıya inen sur duvarlarını kaybetmiş, çevresindeki hendeklerde doldurulmuştur. Kulenin dibinden itibaren bir taraftan Tepebaşı, diğer taraftan Tophane’ye uzanan Türk mezarlığı yok edilmiştir. Eski ahşap Türk evlerinin yerine, batı tarzlı apartmanlar yapılmıştır. 1960 yılında tekrar Restorasyon yapılır ve Yapı son olarak ta 1967’de onarım görmüştür. Girişte bulunan kitabedeki 16 mısralık methiye Galata Kulesi’ne günümüzdeki görünümünü kazandıran Restorasyon ‘u II.Mahmut döneminde yapıldığı için methiye ‘de II. Mahmut’a aittir.

Galata Kulesi Eski Görseller

Galata Kulesi Restoran:

Kuleden manzara doğal olarak muhteşem, hele gün batımında İstanbul şehrinin manzarasını izlemek çok çok güzel sevdiklerinizle keyifli bir akşam yemeği yemek için de Galata kulesi ‘ni ziyaret edebilirsiniz. Kulenin asansörle çıkılan 9. katındaki restoran menüsü, Türk ve Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerinden oluşuyor.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin Panoramik görsellikteki bu güzel manzara eşliğinde yemek yeme arzuları zaman zaman yoğun ilgi sebebi ile restoranda istenildiği anda boş masa bulma ihtimalini düşürüyor.

Ziyaret öncesi restoranın işletmecisi olan Beltur’un çağrı merkezinden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Sabah saat 09.00’dan itibaren ziyaret edilebilen Kule akşam 19.00’a kadar açık. Restoran kulenin kapanışının ardından saat 20.00’de hizmet vermeye başlıyor.

Galata Kulesi Restoran

Galata Kulesi Restoran

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir kuruluş olan Beltur’un müşteri hizmet numarası 444 66 44. / Restoran Rezervasyon (212) 293-8180 Web : www.galatakulesi.org

Galata Kulesi nerede ve nasıl gidilir?

Galata Kulesi Karaköy’ün üst kısmında bulunuyor. Eğlence mekânlarının bulunduğu İstiklal Caddesi  ile mimari açıdan birbirinden güzel Tarihi binalara ev sahipliği yapan Bankalar caddesi çevresi kulenin merkezi sayılabilecek konumda olduğu için Kuleye ulaşım oldukça kolay.

Kulenin bulunduğu bölgeye İstklal Caddesi üzerinden yürüyerek gitmek isterseniz, Tünel’e geldikten sonra soldaki sokaktan aşağı doğru giden yolu takip etmeniz yeterli. Eminönü veya Karaköy tarafından Galata Kulesine ulaşmak isterseniz biraz efor sarf edip, yokuşu tırmanmayı göze almanız gerekiyor. Bu rotada hediyelik eşya satın alabileceğiniz dükkânlar ’da mevcut.

Galata Kule Çevresi

Galata Kulesine trafik sorunu yaşamadan ulaşmanızın tek yöntemi, Yenikapı, Taksim yönündeki Metroyu kullanmak. Metro ‘dan Şişhane Durağı’nda indikten sonra yapıya gitmek için Refik Saydam Caddesi yönünden çıkıp,  yaklaşık 300 metrelik kısa bir yürüyüş yaparken akşam saatlerinde bu yolda kulenin enfes manzarasını da izleyebilirsiniz.

Kuleyi ziyaretiniz sırasında yoğunluğun özellikle iyi havalarda arttığı seyir terasında tek yön tabelalarını takip etmeyi de unutmayın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın