Manzara Fotoğrafçılığı için 10 önemli İpucu

Fotoğrafçılığın bu günkü imkanlar imkanlar ile sınırları o kadar çok genişledi ki, her an elimizin altındaki telefonlarla bile profesyonel makinalar ile çekilmiş olan fotoğraflara taş çıkartacak görselleri yakalayabiliyoruz.

www.fotopanorama360.com

Fotoğraf çekme tutkunuz sadece selfie çekmekten ibaret değil ve bu konuda daha profesyonel fotoğraflar çekmek istiyorsanız listemizdeki ipuçlarını kullanarak çok güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

 Fotoğraf çekmek aslında bir kompozisyon yaratmaktır, bunun farkında olmadığımızı düşünsek bile aslında bu fotoğrafı çekerken sıklıkla yaptığımız bir şeydir.

Grup fotoğraf çekiminde arkadaşlarımızla selfie çekerken yada poz verirken bile farkında olmadan bazı detaylara dikkat ederek fotoğraf çekiyoruz sebep ise sosyal medya artık ‘fotoğraf ile anlatım’ üzerine gelişen bir platform.

Şayet fotoğrafçılık ve görsel üretmek sizin için daha fazlasını ifade ediyorsa, yazımızdaki bu on ipucu, size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Manzara Fotoğrafçılığı için 10 önemli İpucu ‘na gelince

Geniş Açı Lensler Yerine Teleobjektif Lensler ile Fotoğraf çekmeyi  Deneyin

Manzara fotoğrafçılığında kullanılan lensler en çok geniş açılı olanlardır. Ancak her zaman çekeceğimiz alanın yakınında olamayacağımız için teleobjektif lensler kullanarak, uzağımızdaki detaylara yakınlaşarak daha detaylı manzara fotoğrafları çekebiliriz.

Çevrede oluşan Hareketleri Kullanarak Fotoğrafı Dinamik hale getirin

Doğa Hareketleri

Özellikle de doğa fotoğrafları çekerken etrafımızda hareketli bir sürü olay vardır. Gökyüzünde hareket ede bulutların ya da dalgalı bir denizin hareketli ve kritik anlarını yakalarsak elde edeceğimiz fotoğraflar her zaman çok daha ilgi çekici olur. Ancak anı yakalarken ve bu hareketli olayı fotoğrafımıza kusursuz yansıtabilmek için enstantene değerlerini doğru hesaplayıp kullanmamız gerekecektir.

Daha ilginç Fotoğraflar için Polarize Lens Filtreleri Kullanın

Filtre

Bu lensler sayesinde yer ve şartlara göre rengi ve ışığı çok daha net ve canlı yakalamamız mümkün. Özellike güneş ışığının ve  su yüzeyinde yansımanın yarattığı etkiyi pozlama ya çalıştığınız fotoğraflarda bu tip filtreleri kullanmak, fotoğrafları PhotoShop düzenleme aşamasında doğal olarak oluşturamıyacağınız nitelik ve netlikte fotoğraflar ortaya koymamızı sağlar.

daha detaylı bilgi için “Lens Filtreleri – UV filtre – Polarize Filtre – ND Filtre Nedir” yazımızı okuyun.

Fotoğrafta Derinlik Yaratacak Unsurlar Kullanın

Fotoğrafta derinlik olgusu, en önemli kriterlerden birisidir. Eğer önümüzdeki manzarayı yakındaki ve uzaktaki bazı obje ve ögeler ile derinleştirebilirsek, elde edeceğimiz fotoğrafın görsel anlamdaki etkileyiciliği de o oranda artacaktır.

daha detaylı bilgi için “Fotoğrafta Alan Derinliği Nedir ?”  yazımızı okuyun.

Gün Işığınının Altın saatlerini İyi Değerlendirin

Gün Işığının Altın Saatleri

Fotoğraf bir ışık okuludur, özellikle gün doğumu ve gün batımındaki ışık çok değişken ve etkileyici olduğu için bu doğal ışığı fotoğraflarımızda başarılı biçimde oluşturursak, elde edeceğimiz görüntünün kalitesi çok etkileyici olacaktır.

daha detaylı bilgi için “Günbatımı Fotoğraf Çekimi” yazımızı okuyun.

Geniş Açılı Lenslerle Çekim Yaparken Fotoğraftaki Derinlik İçin Nesnelere Yakınlaşın

Fotoğrafta derinlik yaratmanın tek yolu sadece kadraja önde ve arkadaki nesneleri sıralamak olmamalıdır. Eğer geniş açılı lensler ile çalışıyorsak, bir çiçeğin veya çiçek tarlasının ya da bir ağacın çok çok yakınına fotoğraf makinemizi yerleştirdikten sonra netlik ile de ufak oynamalar yaparak, başarılı bir açı ile güzel fotoğraflar çekebiliriz.

Güneşin o Güzel Muhteşemliğini Fotoğraflarınızda Sergileyin

Gün Batımı

Doğru diyafram değerleri ile güneşe karşı çekim yaptığımızda, güneş huzmelerinin yıldız şeklini aldığını görürüz. Özellikle doğru açıda diyafram değerleri f16 – f22 arası olursa güneş ışığını karşıdan yakalamak için doğruya en yakın değerler olacaktır. Bu şekilde oluşturduğumuz kompozisyonlarda güneşi konumlandırmayı da mümkün olduğunca çerçevenin köşesine yerleştirirsek, yakaladığımız görüntü de böylece mükemmel bir ışık şovuna dönüşecektir.

Geniş Açı ve Balık Gözü olan Lensleri İyi Değerlendirin

14mm ve üstü genişlikteki lensler ile 8mm ile 12mm arası balık gözü lensler, yaratıcı perspektifler oluşturmanızı sağlar. Geniş açılı manzaraları farklı görsel formasyonlarda fotoğraflarken ortaya ilginç resim kareleri çıkacaktır.

Detaylı Gözlem Yapın ve Arayın En Doğru Görüntüyü Yakalayın

Detaylı Gözlem

Fotoğrafçılıkta bazı alanlar hızlı ve anlık hareket etmeyi gerektirse de, manzara fotoğrafçılığı çok daha özgür bir alandır ve fotoğraf çekimini gerçekleştirmeden önce iyi gözlem yapabilme imkanı sunar. Eğer böyle bir zaman varsa bu zamanı iyi değerlendirip çerçevenizde bulunan görsellere karar vermeden önce ise en iyisini arayın. Gördüğünüz manzaranın fotoğrafa nasıl yansıyacağını hayal etmekte güçlük çekiyorsanız, çeşitli pozisyonlarda deneme çekimi yapın.

Gözlerinizi Potansiyel ilgi alanı olabilecek Fotoğrafları Aramak İçin Eğitin

Fotoğraf çekmenin belki de en önemli ögesi elimizde bulunan makinenin veya çeşit çeşit lenslerin daha ötesinde, gözlerimizdedir. Bazen günlük hayatın içinde dahi yakalayabileceğimiz, belki de en güzel kareyi kaçırmış olabiliriz bu sebeple gözünüzün önünde olan olasılıkları değerlendirmekten vazgeçmeyin. Bu tecrübeler doğrultusunda her geçen gün ışığı, açı ve diğer tüm makine unsurlarını da kullanmada daha tecrübeli ve pratik olacaksınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın