Yüksek Hızlarda Fotoğraf Çekmek
Çekimlerde enstantane hızı tercihimiz hayli önemlidir. Standart olan objektif veya lenslerle, günlük fotoğraf çekimlerinde, hızımızın 1/50 1/125 saniye arasında olması motion blur’u (kameranın hareketinde bulanıklık veya titremeyi) engelleyecektir.
Fakat enstantane hızını en az saniyenin 1/500′ine ayarlarsak, hızlı enstantanenin avantajı olan donma eylemini fotoğraflarımızda görebiliriz. Yüksek hızlardaki fotoğraflarda (özellikle sportif olan fotoğrafçılıkta) çektiğimiz fotoların net olması çok önemlidir. Ancak enstantane hızını arttırmamız, diğer ayarlarda değişiklikler yapmamızı da gerektirecektir. Yani Enstantane’yi yükselttiğimiz oranda diyaframı daha fazla açacak, o oranda da ISO ‘yu yükseltme ihtiyacı hissedeceğiz.
Öyleki bazen saniyenin sadece yüzde birlik bir dilimini kapsayan etkileyici bir anı çekmek bayağı zor hatta imkansız olabilir. Bu gibi kritik durumlarda bir çok fotoğrafçı “sequence” denen yani birbiri ardına fotoğraf çekme modunu kullanırlar. Bu özelliğe haiz olan fotoğraf makineleriyle çektiğimiz birçok fotoğrafı daha sonra inceleyebilir ve yeterli keskinliğe sahip olmayan ya da işimize yaramayacak fotoğrafları silebiliriz.
Eğer dalgalanan bir saçı ya da duştan veya bardaktan akan suyun resmini çekmemiz gerekiyorsa flash kullanmanız gerekecektir. Birçok fotoğrafçı flash’ ı hareketleri dondurmak için stüdyolarında bu işe uygun ışık kaynağı olarak kullanırlar. Flashlar ve paraflashlar saniyenin 1/800 ve 1/2000 zaman dilimi oranında açık kalabildiği ve diyagramı da f-8′e ayarladığımız zaman resimdeki her şey jilet keskinliğinde fotoğraflanacaktır.
Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın
www.fotopanorama360.com
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!