Siyah Beyaz Fotoğraf Çekim Teknikleri

simge_2Birçok popüler fotoğrafçı sergilerinde veya albümlerinde, çektikleri fotoğraflar niçin siyah beyazdır merak ediyor musunuz? Gelin yazımızı birlikte okuyalım.

Fotoğraf çekiminin yaygınlaştığı o ilk dönemlerde sadece siyah beyaz vardı insanlar çektikleri objeleri renkli görmesine rağmen renkli terimi henüz fotoğrafçılık dalında kullanılmıyordu. Çünkü o dönemin teknolojisi buna pek müsait değildi.

Günümüzde ise gelişen teknoloji ile  gerek renk doygunluğu gerekse renk kontrastı bakımından zengin oldukça da güzel fotoğraflar çekmek mümkün. Hatta şu an High Dynamic Range fotoğraf tekniği ile sanki masal dünyasını andıran renklerden oluşan fotoğraflar elde edebiliyoruz. Bu imkanlara rağmen günümüzde neden hala siyah beyaz. tutkusu var, belki şöylede açıklayabiliriz gözümüzle gördüğümüz renk skalasının en altı Siyah ve en üstü de Beyazdır, düşünün damatlık ve gelinliğe en çok hangi rengin yakıştığını.

Neden ve niçin Siyah Beyaz Fotoğraf?

Siyah beyaz fotolardaki kompozisyon, doğru şekilde kullanılırsa, renkli fotoğraflardan çok daha doyurucu, etkili ve daha akılda kalıcı oluyor, Konunun görsel sunumu, tasarım yeteneği, anlatımını, duyguları yansıtmaya daha müsait. Renkli cephesinde ise gözün birçok rengi algılayarak zihnimizde oluşturduğu renk duygusunun daha baskın ve ön planda  olması, siyah beyaz fotoğrafta ise iki renk arasındaki gri tonların renk cümbüşü olmadan duyguları daha ön plana çıkarması diye tanımlayabiliriz.

Bunun için  birçok profesyonel fotoğrafçı, fotoğraflarında kullandığı modelin  fotoğraflarının hem renklisini hem de özellikle siyah beyaz ını çekmeyi de ihmal etmiyor.

Siyah Beyazı Nerede Tercih Etmeli

Her ne olursa olsun siyah beyaz fotoğrafın güçlü kompozisyona sahip olduğunu söylesek de, duyguyu ve nostaljiyi yansıtması bakımından farklı tercih sebebidir. Onun için fotoğrafın siyah beyaz olmasının nerede anlam kazanacağını veya tercih etmemiz gerektiğini iyi bilmeliyiz.

Dış mekanlarda Siyah beyaz fotoğraf çekmek için  gölge tercih unsurudur. Zira gölgeler, siyah beyaz fotoğrafın en önemli unsurlarından bir tanesidir. siyah olan gölge, siyah beyaz bir fotoğrafta çok daha baskın halde görünecektir. Özellikle sıralı gölgelere sahip bir mekan bulursanız, kompozisyonunuz oldukça zenginleşecektir. Ayrıca kompozisyon, ışık, perspektif birazda sabır.

Portre çekimlerinde ise siyah beyaz fotoğrafların farklı bir yeri vardır. Duygu yüklü bir anlamı ifade eden bir portre fotoğrafı çekmek istediğimizde, modelin surat ifadesi oldukça önemlidir. Model, duygularını ne kadar iyi fotoğrafa yansıtabilirse, fotoğraf o kadar anlamlı ve güzel olur.

Yağmurlu havalar, genelde kasvet ve hüzün ifade ettiği için oluşan ortamda siyah beyaz fotoğraf farklı bir duyguyu yansıtmak için  mükemmel ortamlar sağlar bize.

Siyah Beyaz Fotoğrafı Nerelerde Tercih Etmemeliyiz

Siyah beyaz fotoğrafların her zaman çekici olacağı söylenemez,  Bazı yerlerde  zayıf kompozisyonlar oluşabilir Kapalı mekanlar buna farklı bir örnektir. Kapalı mekanlarda eğer ekstra bir ışık kaynağı kullanmıyorsanız Karanlık çıkan bir fotoğrafın, üstüne bir de siyah beyaz çekimin ortaya çıkaracağı görüntü hiç de hoş olmayabilir. Eğer bulunduğunuz ortamda ekstra bir ışık mevcutsa, o zaman ortamın dokusunu yumuşatarak makinenin flaşıyla birlikte çekilecek objenin sınırlarını keskinleştirerek hoş kapalı mekan çekimleri gerçekleştirebilirsiniz.

Renkli Fotoğraf çekimi için  gün doğumu ve gün batımı sırasında renk skalasının bir hayli geniş olması, Işığın daha sade ve yumuşak bir doku oluşturması çoğu fotoğrafçının aradığı özelliktir.

Fakat siyah beyaz fotoğraf için aynı şeyi pek söyleyemeyiz. Zira siyah beyaz bir fotoğraf için sabahın ilk ışıklarında çekim yapmak genellikle pek tercih edilmez . Aynı şey akşam vakti çekilen fotoğraflar için de geçerlidir.

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın