Güzel Fotoğraf nasıl Çekilir / En İyi Fotoğraf Çekimi?

simge_2

Güzel fotoğraf çekimi yada en iyi fotoğraf çekimi nasıl yapılır sorusu için “30 Altın ipucu”

1* Fotoğraf için deklanşöre basmadan önce bakış noktasını iyi seçin, fotoğrafını çekeceğiniz obje veya konuyu nasıl fotoğraflamak istediğinizi düşünün. Şayet sabit bir konunuz varsa (bina, heykel, çeşme vs) etrafında dolaştıktan sonra fotoğraf için en iyi açıyı bulmaya çalışın. Bu arada Perspektif hatalarını da hesaba katmayı unutmayın!  Bir insanın göz hizası yerine, farklı bakış açılarını denemeye çalışın, daha yukarıdan ya da da daha aşağıdan çekimler yapmayı deneyin..

Doğru Açı İçin Şekilden Şekile Girmek

Doğru Açı İçin Şekilden Şekile Girmek

simge_22* Çeşitli konuların fotoğrafını çekerken, kompozisyonu dikey ya da yatay oluşturmanız konusunda önceki deneyim ve bilgileriniz size yol gösterecektir. Bazı konular dikey çekildiğinde bazıları ise yatay çekildiğinde doğru ve güzel fotoğraflar ortaya çıkar. Bunun için de ilk başta konunuzu fotoğraf makinasında kadrajladığınızda, resimde büyük boşluklar kalıp kalmadığına, resmin dikey veya  yatay daha iyi oturduğuna ve resimdeki konunun kesilen yerlerine bakabilirsiniz.

www.fotopanorama360.com

Meyva & Sebze

simge_23* Çekilecek konunun objektif seçimi çok önemlidir. Bazı konular yakından, veya geniş açılı bazılarının ise uzaktan fotoğraflanması gerekebilir. Bir futbol karşılaşması veya vahşi hayvan fotoğraflarını  mutlaka belli bir uzaklıktan çekmemiz gerekecek ve bunun için de tele objektiflere ihtiyacımız olacaktır. Bu sebeple doğru objektif seçimi için, objektif çeşitlerini ve nerelerde nasıl işimize yarayıp yaramayacaklarını iyi analiz etmemiz gerekir.

www.fotopanorama360.com

Fotoğrafı titizlikle çekmeli…


4* Portre ve insan fotoğrafları çekiyorsanız, arka planlanın mümkün olduğunca sade olmasına dikkat edin. Karışık bir arka plan, belirgin olmaktan uzak, seçici özellikte olmayan sıradan bir fotoğraf olacaktır.

5* Yakın plan çektiğiniz portre fotoğrafları göze net’leyin. Fotoğrafta gözlerin net çıkması diğer alanlardan çok daha önemlidir.

www.fotopanorama360.com

Doğru Odaklama

simge_26* Bir daha tekrarlanma imkanı olmayan önemli bir konu çekiyorsanız mutlaka deneme çekimi yapın ve normal çektiğinizden daha fazla sayı ve çeşitli ayarlarda fotoğraf çekin.

7* Güneşin tam tepede olduğu saatlerde (daha ziyade 11.00 ile 15.00 arası) gerekmiyorsa fotoğraf çekmemeye çalışın. Özellikle insan fotoğrafları üzerinde ters ışıklardan dolayı  hoş olmayan sert gölgeler oluşabilir.

8* Fotoğraf çekmek için  yanınızda bir tripod taşıyarak fotoğraflarınızı tripod ile çekmeye çalışın, bilhassa ışığın yeterli olmadığı durumlarda. Böylece kadrajlarınızı daha kontrollü yaparak yüksek diyafram değerleri kullanma imkanı elde edersiniz. Seyahatlerinizde çantanızda mutlaka mini bir tripod bulundurun. Nerede ne zaman gerekeceği hiç belli olmaz!

www.fotopanorama360.com

Eğer Tripod yoksa her kası mükemmel şekilde kontrol edebilmeli

simge_29* Tripod olmadan fotoğraf çekiyorsanız, makinanın enstantane değerlerini mutlaka kontrol edin. Enstantane değeriniz en azından kullandığınız objektifin odak uzunluğuna yakın olmalıdır. Örnek olarak; 50mm için 1/60sn, 200mm için 1/250sn, 300mm için 1/500sn gibi…

10* Özellikle portre çekimlerinde ışık, obje veya konunun arkasından geliyorsa ters ışıkta kalacak ve yüz neredeyse tamamen karanlık çıkacaktır. Eğer dolgu flaşı kullanırsanız böylece portrenizin yüzü de arka plan ile dengeli bir şekilde aydınlanacaktır.

www.fotopanorama360.com

Bokeh nedir

simge_211* Fotoğraf çekimlerin izde tripod kullanmış olsanız bile deklanşöre basma anınızda titreşim meydana gelebilir. Bu titreşimi önlemek için kablo deklanşör, uzaktan kumanda veya hemen tüm fotoğraf makinelerinde bulunan “self timer” modunu kullanabiliriz.

12* Çok büyük ya da çok küçük objelerin fotoğrafını çekerken fotoğraf karemizin içerisine, kıyaslayabilmek için konunun boyutunu gösterebileceğimiz  bilinen ve referans alınabilecek bir nesne koymakta fayda var. Örneğin, çok küçük bir objeyi çekerken, kibrit çöpü,  bozuk para yada kibrit kutusu  kullanmak gibi…

13* Ufuk çizgisi, fotoğraf karesinin alt veya üst kenarına paralel olmalıdır. Aksi takdirde hoş olmayan yamuk bir fotoğraf karesi elde ederiz.

www.fotopanorama360.com

Ufuk Çizgisi

simge_214* Özellikle ters ışık ve güneş ışığının çok parlak yada yandan geldiği  yerlerde fotoğraf çekerken mutlaka objektifinizin parasoley’ini (güneşliğini) kullanmayı unutmayın.

15* Hızlı konuların (spor karşılaşmaları, araba yarışları, aksiyon sahneleri…) fotoğrafını çekerken makinenizin obtüratör (Enstantane) hızını kontrol edin. Enstantaneniz en azından 1/500sn olsun!  Diyafram ayarını da bu değere göre yapmayı unutmayın.

 

www.fotopanorama360.com

Hızlı Enstantane

simge_216* Hızlı ve önemli fotoğraf  karelerini kaçırmamak için makinenizin (drive) modunu çekim öncesi seri çekim moduna getirin. Netliği de konunun gerçekleşebileceği yere önceden manuel olarak yaparsanız  objektifiniz netlik ayarını yapmak için ekstra zaman harcamamış olursunuz.

17* Fotoğraflarınıza hız efekti katmak için, nispeten düşük obtüratör hızlarında (1/30, 1/15… makineniz ile hareketli konuyu takip edip uygun pozisyona geldiğini düşündüğünüzde deklanşöre basın ve objeyi biraz daha takip etmeyi  sürdürün. Böylece fotoğraf için  pan tekniğini kullanmış olursunuz. Bu teknikle konunuzun bazı yerleri ve arka alanı netsiz çıkacağı için konunuz hareketli gözükecektir.

18* Özel mekanlarda fotoğraf çekimi ve tripod kullanmak için mutlaka izin alın. Müze ve tarihi mekanlarda Tripod ile fotoğraf çekimine çoğunlukla  izin verilmez ayrıca başınızın derde girebileceği yerlerden de uzak durun.

19* Çekeceğiniz objeyi mecbur olmadıkça fotoğraf karenizin ortasına getirmeyin. Konuyu ortalamak yerine karenin üstten, alttan, sağdan veya soldan 1/3’üne yerleştirmek fotoğrafta çok daha iyi sonuçlar verir.

20* İyi kadrajlanırsa sis, duman, bulut ve ters ışık fotoğraflarının her zaman  ilgi çekeceğini unutmayın.

www.fotopanorama360.com

Kız Kulesi

simge_221* Seyahatlerinizde, depolama işinizi nasıl halledeceğiniz ise, gideceğiniz yere göre taşınabilir bilgisayar, taşınabilir hard disk veya diğer depolama ürünlerini kullanabilirsiniz. Kısa seyahatlerinizde  sadece hafıza kartlarınız işinizi görebilir.  Ancak onlarca hafıza kartı ile çalışmak işinizi güçleştirecek veya hata yapmanıza sebep olacaktır. En az 16GB hafıza kartları kullanabilirsiniz!

22* Önemli diğer bir konu ise hafıza kartını çıkartıp veya takarken dijital fotoğraf makinenizin mutlaka kapalı olduğundan emin olunuz. Aksi takdirde hafıza kartınızdaki tüm bilgiler kaybolabilir, kartınız ve fotoğraf makineniz de bozulabilir.

23* Hafıza kartınızın içindekileri güvenli bir şekilde silmek için kartı formatlayın. Sadece fotoğrafları silmek  güvenli şekilde silmeye yetmez.

24* Fotoğraf makinesinin kullanma kılavuzunu hepsini ve bütün detayları üşenmeden okuyun.! Bu konuda bilginiz olsa bile makinenize özel veya daha önce hiç kullanmadığınız önemli bir özelliği olabilir.

25* Uzun seyahatlerinizde yanınızda muhakkak yedek pil bulundurmaya özen gösterin.
26* Karanlık ortamlarda fotoğraf çekerken, genellikle 3-4 metreden uzak mesafelerde makinanızın üzerinde bulunan flaş gücünün yetmeyeceğini unutmayın. Konuyu daha yakından çekmeye çalışın.

Harici Çekim

Harici Çekim

simge_227* Şayet makinenizin üzerine takılı bir flaş kullanıyorsanız, direkt olarak konuya doğrultmak yerine flaş ışığını yansıtmalı olarak kullanmaya çalışın. Bu yansıma için duvar ve tavanları kullanabilirsiniz ayrıca çoğu üreticilerin flaşlara takılabilen ya da üstünde bulunan yansıtıcı ve yumuşatıcı gibi aksesuarları da işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

28* Fotoğraf makinanızda otomatik ve manuel olarak kullanılabilen ISO ve WB (White Balance – beyaz ayarı) özelliklerini çekimden önce kontrol etmeyi ihmal etmeyin!

29* Özellikle zor ışık şartları altında fotoğraf çekiyorsanız JPEG yanında RAW formatını da kullanın.

30* Fotoğraf makinenizin temizliğine önem verin.  Fotoğraf makinelerinin en büyük düşmanlarından en önemlisi tozdur. Özellikle objektiflerinizi temizlerken sadece objektif ve optik malzemelerin temizliğinde kullanılan özel kimyasalları ve kağıtları tercih edin. Objektif değiştirirken hızlı davranmaya gayret edin,  mümkünse tozun en az olabileceği  banyo ve tuvalet gibi ortamlarda değiştirin.
Hoşçakalın…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın