HDR fotoğraf Nasıl Çekilir ve Çekim Teknikleri

www.fotopanorama360.comHdr fotoğraf, veya HDR nedir,  (high dynamic range) faklı değerlerde pozlandırılmış vede standart olan 3 kare fotoğrafın üst üste birleştirilmesinden oluşmaktadır. Kısaca HDR fotoğraf nedir sorusu fotoğraftaki aydınlık yüzey ile karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetinin farkıdır.

Kadrajımız içinde kalan çok ışıklı veya gölgeli yerleri tek kare çekimde dengeye getiremeyeceğimiz için, aynı konumda farklı çekeceğimiz her kare resimde ışık değerlerinin farklı olarak optimize edilmesi gerekmektedir. Bu işlevin tercihen kullanılacağı kadrajlar ise ışık yoğunluğunun homojen dağılmadığı, karanlık ve aydınlık bölgelerin fazla olduğu, ters ışık ve iç mekan ‘da yapılacak olan HDR çekimlerdir.

www.fotopanorama360.comEğer pozlama hakkında fazla bir bilginiz yoksa veya SLR kamera kullanıyorsanız; autobracete seçeneğini kullanıp çekim esnasında diyaframı 7.1-10 , Pozlama telafisi ayarını da -3 +3 değişen aralıkta kadraj ve ışık koşullarına bağlı olarak  ayarlayıp, çekiminizi yapabilirsiniz.

Aslında bu iş için pahalı ve özel makinalara pek ihtiyacınız yoktur, hemen hemen her tür digital fotoğraf makinası bu iş için uygundur,(Poz lamayı bilmek şartıyla)

www.fotopanorama360.comHDR tekniğindeki temel mantık koyu ve açık alanlar arasındaki dengeyi sağlamaktır. Örnek vermek gerekirse arka fonumuzda güneş gibi kuvvetli ışık kaynağı varsa yapılacak ayara göre, fotoğrafta ya güneş çok parlak veyahut öndeki objeler karanlık ve siluet şeklinde çıkar, bu durumu HDR tekniğiyle pozlayıp telafi etmemiz mümkündür.

www.fotopanorama360.comOluşturulmak istenen fotoğrafın -2Ev 0Ev +2Ev üç farklı pozda çekilmesi gerekmektedir veyahut bu pozlamayı göstermeyen makinalarda ise pozlama süresiyle oynayarak koyu, orta, açık parlaklık değerlerinde pozla malıyız, oluşan fotoğraf dosyalarını jpeg formatında bilgisayarımızdaki Photoshop  veya herhangi bir başka programla (Photomatix gibi) HDR Merge seçeneği ile parlaklık ,kontrast, beyaz-siyah kırpma ve dengesini düzenleme, RGB renk doygunluğunu ayarlama, gölge kısımlarını dengeleme gibi değerleri de ayarlayıp birleştirdiğimizde işlemimizi tamamlamış oluyoruz.

HDR foto çekilirken dikkat edilmesi gerekenler

1- Fotoğraf Karesinde hareket olmaması .(rüzgarlı havada hızlı hareket eden bulutlar, Rüzgarda sallanan ağaçlar, insanlar, hayvan gibi hareketli nesneler bulunmamalı.)
2- Makinenin sabit duracağı bir zemin yada Tripod (üç ayak) kullanımı özellikle tercih edilmelidir.
3- Arka Arkaya çekeceğiniz fotoğraflarda titreme ve kayma olmamasına özen gösterin

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın