Kız Kulesi / Üsküdar İstanbul
Kız kulesi, İstanbul Üsküdar da, Salacak açıklarında yer almakta olup İstanbul un sembollerinden birisidir ve Üsküdar da Bizans devrinden kalma tek eserdir.
Kız kulesi‘nin tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır.Kız kulesinin ne zaman inşa edildiği hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber, bazı kaynaklar M.Ö. 341 yıllarında inşa edildiğini söylemektedir.
Kız kulesi tarih içinde, gözetleme kulesi, deniz feneri, ticari gemilerden vergi toplama gibi farklı amaçlarla kullanılmış hatta kolera salgınında karantina hastanesi ve radyo istasyonu olarak ta kullanılmıştır.
Tarih akışı içinde depremden zarar gören yapı, daha sonraki yıllarda tekrar inşa edilmiştir. Daha sonra 1719 yılında yangın geçiren kule Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından tekrar onarılmıştır. 1832 yıllarında tekrar bir tadilattan geçerek kubbenin üzerine bir bayrak direği eklenmiştir. 1944 yılında restorasyon çalışması yapılarak eski yüzyıllardaki görüntüsünü koruyan kule, bugün İstanbul boğazı nın girişini belirleyen, zarif yapısıyla, en güzel silueti ile İstanbul un en romantik ve gizemli mekanı olarak turizme hizmet vermektedir.
İstanbul un en önemli simgelerinden olan Kız Kulesi hakkında bir çok efsaneler üretilmiştir. Kralın birine, çok sevdiği kızı 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Bunun üzerine kral denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Yıllar sonra kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan yılan prensesi sokarak zehirler. Kral kızına demirden bir taput yaptırarak Ayasofya nın giriş kapısının üzerine yerleştirir.
Bir başka rivayete göre; Üsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Bu tapınağın rahibelerinden biri de Hero dur. Aşka yasaklıdır, her ilkbaharda tapınak çevresinde törenler yapılır. İnsanlar akın akın tapınağın çevresine gelir. Boğazın karşı kıyısında oturan Leandros da bu törene gelir, burada Hero ile karşılaşır, iki genç birbirine aşık olurlar kız kulesinde her gece iki genç buluşur, keandros un kuleye geldiği fırtınalı bir günde kıskanç bir rahip feneri söndürür, karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğularak ölür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kız kulesinden boğazın sularına bırakır.
Kız Kulesine Nasıl Gidilir :
Silueti ve zarifliğinin yanında mitolojik değerlere de sahip olan Kız Kulesi‘ne günümüzde gezi ulaşımı Üsküdar / Salacak ve Ortaköy den sandallarla yapılmaktadır.
Hoşçakalın …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!