Flaş Kullanımı – Hangi Flaş – Tepe Flaşı
Sanat amaçlı çekilen fotoğraflarda flaş kullanmak genellikle önerilmez, çünkü özel bir duygusallığı vardır. Günümüz de hemen hemen her SLR fotoğraf makinesi üzerine monte edilmiş olarak bulunan otomatik Flaşların direk olan ışığının obje üzerine düşmesi ile birlikte gerekli olan fayda sağlanacağı gibi, çoğu zaman da gereksiz olan hatalar, ışık patlamaları, parlak ışıklı alanlar, koyu ve gereksiz gölgeler veya kırmızı göz bebekleri gibi buna benzer birçok istenmeyen etkiyi de ortaya çıkaracaktır. Makinamız üzerindeki flaşın genelde yetersiz gücüne göre belli bir uzaklıktan sonra, örneğin en fazla on metreden daha uzaktaki nesneler için ışığı çok yetersiz kalacaktır, hatta hiç etkili olmayacaktır.
Fakat resim için ışık olmazsa olmazdır hatta kesin kuraldır, onun için hangi tip Flaş diyecek olursak tabiki profesyonel veyahut ona yakın olanları Öncelikle Makinenizin marka ve modeli ile uyumlu olmayan flaşları, uyumlu veya çalışıyor gibi görünse de tercih etmeyin, özellikle de eski tip flaşları.
Makineniz ile uyumlu ve güvenli olarak çalışabilecek flaş modellerini satıcı, üretici veya internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. Buda Fotoğraf makinenizin flaş ile olan ayarlarını, pek size iş kalmadan beraberce yapacakları anlamındadır. Yine de genel bilgi olarak bilinmesinde fayda var Tepe Flaşı kullanırken makinenizde İlk dikkat edilmesi gereken enstantane ve diyafram ayarlarıdır. Flaş kullanımında enstantane süresi çok önemlidir. Üretici tarafından önerilmiş değerlerden daha kısa olan enstantane süreleri genelde elektronik olmayan eski tip flaşlarda senkronizasyon bozulmasına ve karanlık veya bölgesel olarak dengesiz ışıklanmış fotoğrafların ortaya çıkmasına neden olur.
Çeşitli özellikteki Flaşlar ( makina üstüne takılan Flaşlar Tepe Flaşı olarak ta adlandırılır ) fotoğrafçılıkta güneş ışığına (Güneş ışığı 5500 Kelvin Flaş ışığı ise 5000-5250 Kelvin arası) en yakın değer, güçlü ve anlık patlayan, doğal parlaklık ve rengi oluşturdukları için en çok kullanılan ışık kaynaklarıdır. Diğer yapay ışık kaynakları ise çeşitli renk farklılıkları gösterdikleri için, makine ayarları veya çeşitli filtreler ile balans’e edilmelidirler, ışık şiddetleri de yetersiz kaldıkları için kısık diyafram ayarları ile çalışmak pek mümkün değildir. Flaşlar ile daha kısık diyafram ayarlarında çekim yapmak mümkün olduğu için, daha net fotoğraflar elde edilebilir. Flaşlar için bir diğer önemli husus, uyumlu Fotoğraf makinelerindeki ayarlarla senkron çalışabilmeleridir. TTL flaşlar 1/8000 sn değer hızındaki enstantanelerle uyum sağlayabildiği için hareketli konuları rahatlıkla yakalayıp kaydedebiliriz.
Fotoğrafta Flaş ışığını yansıtma işlemi ” yumuşak gölgeler ” oluşması için kullanılır
– Konu veya objenin arkasına düşen yumuşatmak için flaş kafası yukar doğru 90° derece kaldırılıp ışığın tavandan yansıması sağlanır.
– Bu aydınlatma şekli flaş ışığının dağılarak yayılmasını sağladığı için yüz ve tende daha yumuşak sonuçlar verir.
– Yansıtma flaş kullanılmadığı durumlarda konu olan objenin yüz kısmı parlar vede güçlü gölgeler oluşur.
Tepe Flaş kafa açısı genişledikçe flaş ışığı daha geniş açıyla yayılacağı için konuyu daha uygun ve eşit şekilde aydınlatır. Fakat yüzeye düşen ışık miktarı azaldığı için parlaklıkta azalır, bu sebeple Flaş ışığı Fotoğraf makinası nın arkasındaki duvar veya tavandan yansıtılırsa, Flaş’ın ışığı daha eşit şekilde dağılacağı için, daha yumuşak gölgeler ve doğal görünümlü fotoğraflar elde edilir. Buna bağlı olarak ta parlaklık azalır, ayrıca kısa olan odak mesafelerinde geniş açı, uzun olan odak mesafelerinde ise daha dar açılar kullanmaya özen gösterilmelidir. Sonuçta kurallar böyle olsa da çeşitli çekim sonuçlarına bakarak karar da verebiliriz.
Flaşlarda kullanılan Difüzör ( Diffuser ) bir çeşit yarı geçirgen filtre gibi gölgelerdeki keskinliği azaltıp, dağılan flaş ışığını kontrol ederek daha yumuşak ve de doğal görünümlü fotoğraflar elde etmek için kullanılır.
Çoklu Flaş Kullanımı
– Harici veya dahili çekimlerimizde derinlik, renk ve doku elde edebilmemiz için birden çok Flaş veya aydınlatmanın kullanılmasıdır.
– Bu tip çekimlerde Flaşların kablosuz olarak senkron çalışabilmesi için, Flaşlardan birini makine üstüne takıp master konumunda diğer Flaşları ise remote konumunda çalıştırmaktır. Bunun için daha gelişmiş sistemlerde mevcuttur.
– Işık kaynaklarını yerleştirmek ise mizansen ve konuya bağlıdır, dikkat edilmesi gereken Fotoğraf makinasına takılan Flaş ile aydınlatılan konuda sert gölgeler oluşacağı için, arka plan ve derinlik dokusu kaybolur, buna göre Flaşın ayarını yapmamız gerekir
Kırmızı Göz Problemi Bu sorun çoğunlukla karanlık ortamlarda, fotoğrafını çekeceğiniz kişide uzaktan makineye bakarak poz veriyor ve de genelde makine üzerine monteli Tepe flaşı kullanıyorsanız oluşur. Bunun tek nedeni, karanlık ortamlarda göz bebeği çok açıldığı için flaş ışığının göz içine girip oradan tekrar geri yansıması ile oluşmasıdır. Bu sorunu yok etmenin ise bazı kolay yöntemleri vardır.
Fotoğrafı çekmeden önce flaşı aletinizden ayrılabilir olan modellerden seçip, ışığın biraz yandan veya farklı yönden gelmesini sağlayabiliriz. veya bu tip flaşımız yoksa şimdilerde birçok modern makinelerde bulunan flaşın çekimden önce birkaç defa çakarak göz bebeğinin küçülmesini sağlayan özelliğini kullanmaktır. Bu özellikte bazen işe yaramayıp, kırmızı göz hatası yine de oluşabilir. veya flaşın bu şekilde çakması kişilerin fotoğraf çekiminin bittiğini zannederek hareket etmelerine sebep olabilir, onun için fotoğraf çekeceğimiz kişileri uyarmalıyız.
Diğer bir çözüm ise kırmızı göz kusuru oluşmuş fotoğraflarımızı düzeltmek için bilgisayarda Piyasada kullanılan bir çok editörde bu kusuru giderebiliriz
Fill Flash Yöntemi ile Fotoğraf Çekmek
Özellikle ters ışık oluşan durumlarda güneş ışığının objeye arkadan vurup ön yüzde gölgeler yarattığı durumlarda flaş ışığını kullanarak gölgelerin çoğundan kurtulmuş oluruz. Bu fotoğraf çekimine Fill Flash yöntemi adı verilir.
Yavaş Senkronizasyon ( Slow Sync ) ile Fotoğraf
Çekilecek Obje veya Konu ortamındaki yetersiz ışık durumunda objeyi arka planla birlikte göstermek istediğimizde kullanmalıyız. Enstantane süresi olarak 1/30 sn veya daha uzun süreleri kullanabiliriz ayrıca tripod gereklidir. Böylece bu konuma göre ayarlanmış flaş ışığının aydınlattığı objenin haricinde arka fon veya etraftan gelen ışıklar da resim üzerinde görüntü oluşturur. Böylece karanlık veya alaca karanlıkta çekilmiş daha doğal görünümlü fotoğraflar elde edebiliriz.
Hoşçakalın
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!