İyi kamera ile Kötü Kamera Arasındaki Fark Nedir?

 

www.fotopanorama360.comİyi fotoğraf makinası veya daha profesyonel olan bir kamera ile alt kategoride daha vasıfsız diye nitelendireceğimiz diğer kötü fotoğraf makinası veya kamera’lar arasında, aşağıda genel olarak üzerinde duracağımız dört farklı parametreye göz atalım.

1- Renk Derinliği

Makinada Renk derinliğinin anlamı; çektiğimiz fotoğraflarda rengin ne kadar fazla bulunduğu ile ilgilidir. Kaliteli olan bir fotoğraf makinası ile çektiğimiz görüntüde çok fazla renk geçişi mevcut iken, kalite açısından daha düşük değerde olan fotoğraf makinası‘nda ara renk değerleri zengin olmayacaktır. Buna örnek vermek gerekirse iyi bir kamera ile çekeceğimiz gökkuşağı fotoğrafında aşağıdaki gibi renkler doğal olarak iyi bir geçiş yaparken, daha vasıfsız veya kötü bir kamera ile çekilen resimde renkler arası geçişler fotoğrafta gözle görülebilir şekilde fark edilebilir olacaktır. Yani renk derinliği ne kadar yüksek ise gözümüz ile gördüğümüz gerçekçi renklere daha çok yaklaşıyoruz demektir.

www.fotopanorama360.com

Renk Derinliği

www.fotopanorama360.com2- Dinamik aralık

Dinamik aralığın anlamını ise, fotoğraf karesi içerisinde gördüğümüz en yüksek değerdeki parlak alan  ile yine en karanlık alan arasındaki fark olarak değerlendirebiliriz. Buna karşın insan gözü şu ana kadar yapılmış olan tüm kameralardan daha yüksek bir dinamik aralığa sahiptir. Buda şu demektir gözümüz kadraj içerisindeki en karanlık alan veya en aydınlık noktaya baktığında her iki alanın detaylarını görebilir. Yani şu an piyasadaki en detaylı ve pahalı kamera bile maalesef tek karede insan gözünün gördüğü dinamik aralıkta fotoğraf çekemiyor. Ama farklı çekim teknikleri ile insan gözünün görebileceği dinamik aralığa yaklaşılabiliyor HDR tekniği gibi.( HDR tekniği nedir.)

www.fotopanoraqmaq360.com

Dinamik Aralık

www.fotopanorama360.com3- İso performansı (Grain) Kumlanma oranı

Kameralarda fotoğraf görüntüsünü pozlarken makinadaki sensörün ışığı algıladığı bir değer vardır bu değer ISO değeridir. ISO değeri ne kadar düşük ise (50-100 ISO) fotoğraf net, fakat yetersiz ışıkta karanlık çıkar, ISO değeri ne kadar yüksek ise (6400 ISO gibi.) düşük ışıkta fotoğraf o kadar parlak fakat kumlanma oranı da artacak demektir. ISO değeri artıkça resimdeki kumlanma oranı ne kadar düşük olursa fotoğraf makinasınında kalitesi o oranda iyi olacaktır.

www.fotopanorama360.com

ISO (Grain)

www.fotopanorama360.com4- Megapiksel

Kamera hatta cep telefonu alırken ilk sorulan soru şudur “Bu kamera kaç megapiksel”. Zira yukarda belirttiğimiz Dinamik aralık,  Renk derinliği ve ISO performansı açısından hiçbir kamera üreticisi genel tanıtımlarında bu bilgileri vermez. Bu bilgileri test eden uluslararası bir birim pek yok. Her ayrı test ortamında, test eden kurumlar firmalara göre bu değerleri farklı olarak açıklayabiliyorlar. Ama Megapiksel ise sayıla bilinir sabit bir parametredir, yani Sensör üzerinde bulunan toplam piksel adedi.

www.fotopanorama360.com

Piksel farkı

Peki bu megapiksel değerinin çok olması bizim ne işimize yarar? Cevabı ise Megapiksel ne kadar fazla ise fotoğraftaki detaylar o oranda artar.

Yüksek Megapikselin avantajları ;

1- Büyük baskılarda yüksek detay aralığı sağlaması.
2- Fotoğraf içerisinden seçerek keseceğimiz ufak detayları tekrar kadrajladığımızda görüntü kaybı yaşamamış oluruz. Örnek: Bir portre fotoğrafından gözün bulunduğu bölgeyi kesip, net bir göz fotoğrafı olarak kullanmak gibi.

Bunun haricinde makina Megapiksel’inin yüksek olması yüksek ve daha detaylı-çözünürlüklü fotoğraflar çekmeniz için tek başına yeterli değildir.

Megapiksel değeri ile birlikte Yüksek çözünürlük elde edebilmemiz için;

1- Kamera ile kullandığımız objektiflerinde çok kaliteli optik özelliklere sahip olması gerekir.
2- Kamera sensörünün ISO performansı/grain oranının da iyi olması gereklidir. Örnek verirsek günümüzde Megapiksel’i çok yüksek olan cep telefonları mevcut, ama az ışıkta çekilen fotoğraflara baktığımızda kumlanma oranı çok fazla olduğu için yüksek çözünürlük ve detay verememektedirler. Sadece bu bahsettiğimiz değerlerin farkında olmadan Megapiksel rakamına bakıp ürün alan tüketiciler için satıcılar açısından bu bir pazarlama stratejisinden ibarettir.

Peki Megapiksel değeri dışında bir kamerayı satın almadan önce renk derinliği, dinamik aralık ve ISO performans ve değerlerini nasıl öğrenebiliriz?

Fotoğraf makinası üreticileri bu tarz bilgileri pek paylaşmadıkları için kameraları test eden siteler mevcut. Bu sitelerden gerektiği kadar bilgi edinilebilirsiniz. Böylece incelediğiniz ürünün her birinin de avantajlı ve dezavantajlı özelliklerinin bilgilerine ulaşmak mümkün.

www.fotopanorama360.comKamera Testi yapan bazı Siteler:

1- Dxomark.com – Bu site popüler olan kameraları test edip rakamsal birimleri ile test sonuçlarını belirliyor. Amatör kullanıcılar için oldukça ideal bir site.

www.fotopanorama360.com

kamera Test

2- imaging-resource.com – Bu sitede ise popüler olan tüm kameralar ile çekilmiş çeşitli ISO ayarlarında JPG ve RAW(ham)  formatlarında çeşitli fotoğraflar mevcut. Bu site makinaların rakamsal olarak kıyaslamasını yapmıyor. Ayrıca fotoğrafları indirip bilgisayarınızda istediğiniz gibi kıyaslama yapabilirsiniz.

www.fotopanorama360.com

Kamera Test

3- dpreview.com – Bu site makine değerlerini hem rakamsal olarak kıyaslıyor ayrıca da çekilen fotoğrafları JPEG yada RAW olarak bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz, hatta 4 farklı özellikte kamera seçip, aynı anda fotoğraflarını görüp kıyaslama yapabiliyorsunuz.

www.fotopanorama360.com

Kamera Test

Kameramızı aldık acaba bitti mi? Hayır bitmedi, bir de kameranın hakkını verebileceğimiz objektif almamız gerektiğini de unutmayın.

 

Hoşçakalın…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın