4K UHD TV Nedir?
Son dönemlerde televizyonlar durdurulamaz bir hız ile çözünürlük konusunda ileri boyutlara taşınmış durumda. Peki o zaman sürekli duyduğumuz 4K veya UHD ne demektir? Böyle bir şeye İhtiyacımız var mı?
Dünya Teknoloji arenasında televizyon pazarı birçok çeşitliliğe sahip. LED LCD, OLED, 3D TV, Plazma, 120 Hz vs. ve benzerleri… Bu terimler yeterince kafamızı karıştırırken, son zamanlarda bir de 4K ve UHD yani Ultra Yüksek Çözünürlük terimini, çok duymaya başladık. Peki bu 4K ya da öbür terimi ile UHD nedir? Bu tip cihazlara İhtiyacımız var mı?
UHD televizyonlar HD TV’lere göre çok daha fazla piksele sahip. Bunun yanında daha gerçekçi renk skalası ve daha akıcı görüntü sunuyor. Aslında UHD teknolojisi yaklaşık 2014 senesinde tanıtıldı ve pazara sürüldü. Ancak pek alıcısı olmadı, sebebi ise bu kadar yüksek çözünürlükte çok fazla görsel ve de video yoktu, yalnızca demolar ve özel amaçlar için medya oynatıcıları bulunuyordu.
“4K” terimi ile “UHD” terimi arasında herhangi bir farklılık var mı?:
2012 yılı Ağustos ayında Tüketici Elektronikleri Derneği, UHD (Ultra High Definifion) Ultra Yüksek Çözünürlük karşılığına gelen kısaltmayı, UHD terimi olarak tanıttı. Bu terim için cihazın 3840×2160 pikselden aşağı olmaması gerekiyor. UHD teriminin amacı ise 4K terimini ortadan kaldırmaktı. Ancak yukarıda adı geçen derneğin çıkardığı terim, bu işi başaramadı. Sony, “4K Ultra Yüksek Çözünürlük” şeklinde isimlendirdiği bu TV’yi tanıtınca, diğer bütün firmalar da Sony’nin izinden gitmeye karar verdiler.
Kısaca iki terimde aynı yola çıkıyor. İster UHD deyin, isterseniz 4K. Üstelik arama sonuçlarına bakıldığında Google’ da bu fikre katılıyor.
Kurt kocayıp, yerini 4K’yamı bırakacak:
Şu an marketlerde oluşan hareketlerden de anlaşıldığı gibi 4K televizyonlar 1080p olan televizyonların yerini yavaş yavaş alacak teknoloji marketlerinde de en iyi performans ürünü olarak sergilenecek.
4K’nın ortaya çıkması ile birlikte evlerimizde kullanılan televizyonlardaki çözünürlük tanımları şöyle sıralanmaya başladı; standart çözünürlük (480p/540p), yüksek çözünürlük (720p), tam yüksek çözünürlük HD (1080i/p) ve ultra yüksek çözünürlük UHD (4K) (2160p).
4K/UHD olan bir TV’nin 3840*2160 piksel değerinde olması gerekiyor. Bu da iki adet 1080p ekran çözünürlük değerine eşdeğerdir. Eskiden ise bu çözünürlük değeri “Quad HD” olarak bilinirdi.
Bir diğer çözünürlük ise 4Kx2K, bu da 4096*2160 piksel değerine karşılık gelir. Bu çözünürlük bazı projeksiyon cihazı ve çoğu profesyonel kameralarda kullanılmaktadır. Bu format yine 4K çatısı altında değerlendirilmektedir, zira 2160p.
4K 2014 senesi için yeni bir teknoloji başlangıcıydı günümüz 8K lara yol alınırken 4K normal standart haline geldi, bunun yanında 4K’nın atası olan HD (yüksek çözünürlük) ise yaklaşık 8-10 yıldır bizimle birlikte. Bu söz konusu format, HD yayın ve Blu-ray filmlerde kullanılıyor. HD’nin kullanılan üç farklı sürümü bulunuyor. full yüksek çözünürlük 1080p (progressive – işlemeli), 1080i (interlaced – geçmeli) ve 720p (ayrıca bu format kısaca HD olarak da bilinir.)
Uzun lafın kısası, 4K çözünürlük, ekranın büyük olduğu yerlerde, yani sinema salonlarında ön taraftaki izleyiciler için kaliteli bir çözüm, çünkü piksel yırtılması ve boşlukların olmadığı görüntü söz konusu, ancak evlerimize girip ekran küçüldüğünde 4K nın yararlarının gözle görülmesi daha da zorlaşıyor. eğer 55 inç veya üzeri bir TV veya paneliniz yoksa 4K’sistemini seçmeniz gereksiz gibi görülmekte. Çünkü evimizde 4K, format kullanıcıya 1080p’den çok daha farklı bir deneyim sunmuyor. Ayrıca bunda 4K içerikli görsellerin az olmasının da rolü var. Yani özetlersek 4K teknolojisi henüz ev kullanıcısı için şu an biraz erken gibi.
Hoşçakalın…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!