En iyi fotoğraf çekmek için 10 öneri

www.fotopanorama360.com

simge_2Bu yazımızda sizlere nasıl daha iyi veya en iyi fotoğraf çekmek için  ufak tefek ama önemli 10 ip ucundan bahsedeceğiz. Bu bahsedeceğimiz ip uçları çok kolay fakat genellikle bu kurallara uyulmadığı için hep aynı hatalara sahip fotoğraflar çekiyoruz.

www.fotopanorama360.com

En İyi Fotoğraf Çekmek

www.fotopanorama360.com1) Kullandığınız Ekipmanlarınızı tanıyın;  Evet öncelikle kolay olandan başlayalım. Elimizdeki bütün ekipmanların özelliklerini en ince ayrıntılarına kadar tanımamız gerekiyor. Fotoğraf makinemizin özelliklerini bilmez isek, onca verdiğimiz para ile sadece auto modda çekim yapmış oluruz.

Böylece çektiğimiz fotoğrafların sonuçları, Fotoğraf makinamızı performanslı kullanamadığımız için bizleri tatmin etmez. Onun için her fotoğrafı ayrı ayrı,  mod ve ayar‘larda çekmeye çalışın, hem çekim tekniğiniz artar hem de ayarlar konusunda eliniz pratik kazanmış olur.

2) Özellikle ilgi alanınızdaki fotoğraf türlerinin üstüne yoğunlaşın; Örnek vermek gerekirse ağırlıklı olarak otomobil fotoğrafı çektiğimizi düşünelim.

Genelde özel ilgi alanına giren bu fotoğraf türü hakkında devamlı araştırma içinde olun vede değişik çekim ve aydınlatma tekniklerini deneyin, çünkü fotoğraf ekipman deneyimi sonuç olarak dipsiz bir kuyu gibidir. Kullandığınız ışığınızı çok az sağ veya sol tarafa çevirdiğinizde bile elde edeceğiniz fotoğrafın görselliği çok değişecektir, onun için değişik ışık koşullarını elinizdeki değişik lensler ile de denemeye çalışın.

www.fotopanorama360.com

En İyi Fotoğraf Çekmek

www.fotopanorama360.com3) Değişik Fotoğraflar izleyin; Çoğumuz “bolca Fotoğraf çekmeye, kendimi geliştirmeye pek vaktim yok” dediğimiz olmuştur. Peki o zaman şöyle soralım fotoğraf izlemeye’demi vaktimiz yok? Günümüz ortamında çoğumuzun akıllı telefon veya tabletleri mevcut, elimizdeki bu akıllı cihazlar ile serviste, otobüste, vapurda velhasıl her yerde fotoğraflar izleyerek bakış açımızı geliştirebilir, böylece fotoğraflarımızı çekerken ise kadrajı çok daha rahat bir şekilde fotoğraf makinamızın ekranına oturtabiliriz.

www.fotopanorama360.com

Portre

www.fotopanorama360.com

Et Sunumu

4)  Kendi ekipmanınızı kendiniz yapmaya çalışın; vakit isteyen bir çalışma olsa da, İlk flaşımı aldığım zaman, lightbox, soft box,  difüzör ve beauty dish yaptım. Bütün bu çalışmalar sonucunda ışığın değişik ekipmanlar ile olan ilişkisini ve bu ekipmanlar ile daha efektif kullanım şeklini öğrenmiş oldum.

Bunları onca paralar vererek değilde, çok ufak meblağlar ile halledebildim, ilerleyen zaman dilimlerinde ise tecrübelerime dayanarak hangi ekipmanın kendim için daha işlevsel olduğuna sağlıklı  karar verip daha profesyonel olan ürünlerle çalışmaya başladım.

 

Ekipman

Ekipmanlar

simge_25) Bol bol fotoğraf çekmeye çalışın; Her fotoğraf meraklısına en çok önerilen şey bol bol fotoğraf çekmeleridir, fakat aynı konuları değil. Bol bol değişik konu ve teknikleri deneyin, hızlı enstantane, yavaş enstantane, yüksek iso, dar veya geniş alan derinliği gibi çekim teknikleri ile çalışmanızı öneririm.

www.fotopanorama360.com

FETHİYE / Kayaköy

www.fotopanorama360.com

En İyi Fotoğraf Çekmek

www.fotopanorama360.com6) Live View Kullanın; Sabit objeler ile çekim yaparken, mutlaka tripod ve live view kullanın. Gündüz veya akşam ayırımı yapmayın. Fotoğraf Makinenizi manuel netlemeye alıp, Image Stabilzer’i kapayıp, çekeceğiniz objeye zoom yaparak manuel netleme yapın, en net fotoğrafı bu şekilde  yakalayabilirsiniz.

7) Jpeg yerine RAW veya Jpeg+RAW Çekin; Elinizdeki Fotoğraf makinesi eğer RAW formatında fotoğraf çekebiliyorsa mutlaka bu formatta çekin. RAW formatında çekilen fotoğraflar JPEG fotoğraflara göre sıkıştırılmamış özellikte görüntü sağlar. Örnek verir isek JPEG formatında çekilen bir fotoğraf 4 Mb ise aynı fotoğraf RAW formatında ise 15-20 Mb arasındaki boyuta sahiptir.

Belki RAW fotoğraf işlemek size zor gelebilir kesinlikle üşenmeyin, her zaman RAW formatta kayıtlı fotoğraflardan daha iyi sonuçlar alırsınız. Aynı şekilde yüksek ISO’ da çektiğimiz fotoğrafları da Camera RAW programında Noise Reduction ile en efektif şekilde işleyebiliriz.

8) Beğendiğiniz fotoğrafçıları takip edip Pinterest, Instagram ve Facebook’ta beğenin; Genelde çoğumuz ciddi fotoğraf sitelerini devamlı takip etmiyor olabiliriz, fakat elimizdeki akılı cihazlar ile  gözümüz çoğunlukla Pinterest, Instagram ve Facebook’ta, böylelikle fotoğrafçıların çekmiş olduğu  ilginç fotoğrafları  buralardan takip edebiliriz.

Fotoğrafçılar buralarda genelde çekim backstage‘lerini fotoğraf hakkındaki bazı sırlarını da zaman zaman açıklıyorlar, bir backstage fotoğrafta göreceğiniz ufak bir ayrıntı sizi çok fazla fikir sahibi yapabilir.

www.fotopanorama360.com

En İyi Fotoğraf Çekmek

www.fotopanorama360.com9) Bol bol gezmeye çalışın; Varsa paranızı ve zamanınızı bol bol gezmeye ayırın. Lenslerin 1.2 f diyafram olanına daha çok para vermek yerine,  1.8f alıp aradaki fiyat farkı ile değişik yerlere seyahat edin.

10) Gün içerisinde yaptığınız kısa gezilerde kendinizi en iyi kareyi yakalamaya odaklayın; Her gördüğünüzü çekmeye çalışmayın, seçici olun. Çekeceğiniz fotoğrafı çekmeden önce, kafanızda canlandırıp sonrasında çekin. Her gördüğünüzden arka arkaya 5 kare çekip sonuçta fotoğraf kaosunda boğulacağınıza  1 tane sorunsuz fotoğraf çekmeye çalışın. Eve 500 kare fotoğrafla gelip te içinden 10 tane seçmektense, 30 fotoğraftan 10 tane seçmeniz her zaman sizin daha iyi fotoğraf çektiğinizi gösterecektir.

www.fotopanorama360.com

En İyi Fotoğraf Çekmek

 

Hoşçakalın…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın