Fotoğrafta Işık Nedir Fotoğrafta Ters Işık

 

simge_2Fotoğrafçılıkta  Işık kullanımı ve Ters Işık Nedir …

Fotoğrafçılık aslında öğrenilmesi iyi gereken bir ışık okuludur, ışık bir resmin olmazsa olmazıdır.  Bir pencere aralığında onu yakalamayı, ölçmeyi, bir yüzün, bir evin, bir objenin etrafında dönüşünü görmeyi öğrenmemiz gerekir. Günbatımını, gün doğumunu, yaz ışığını, bazı bölgelerin sisli yumuşak, bazı bölgelerin ise ezici ışığını, altın gece ışığını, mavi tan ışığını tanıma gerekliliğinin ne kadar önemli olduğunu anlamak zorundayız.

Elimizdeki makinanın ayarlarına göre parlak bir güneşe, hafif bulutlusuna, çok gölgelisine, az gölgelisine,  açık gök yüzüne, kapalı havaya göre ayarlarız. Işık fotoğrafın kaynağıdır. (Photo – Yunanca ışık anlamına gelir) ama hemen şunu söyleyebilirsiniz, zaten makinem bunların hepsini otomatik olarak yapıyor haklıda olabilirsiniz ama şunu unutmayın ilk okuldan başlayarak toplama, çıkarma bilmeden Üniversiteyi elinizde hesap makinasıyla bitiremezsiniz.

www.fotopanorama360.com

Gün Batımı

simge_2Fotoğraf ve Işık:

Her sanatsal biçimin kendini ifade etmek için kendine özgü ifade araçları vardır, fotoğrafta ise bu değer ışıktır.  Fotoğrafta resim, doğrudan ışıkla oluşur, ışık olmazsa olmazdır, fotoğrafçılık olgusu, ışık ile yazma, çizme sanatıdır.

www.fotopanorama360.com

Işıkla desteklenmiş bir Ev ve arka fon parliament mavisi gökyüzü

simge_2Işık kaynağının, fotoğrafı ilgilendiren özellikleri aşağıdaki gibidir:

k7753066_30x64A-PARLAKLIK : Işık şiddetinin direk veya yansıyan yoğunluğunun ölçüsüdür. Rengin yoğunluğunu ve fotoğrafın kalitesini pozisyona göre etkiler.
Parlaklık olgusu, karlı alan parlaklığından, yıldızlı veya yıldızsız geceye kadar geniş bir spektrumu içerir.

k7753069_30x64B- ŞİDDET : Şiddetli ışık, keskin , sert, kaba, yumuşak olmayan sonuçlar verir. Zayıf ve yumuşak ışık ile kullanım şeklinize göre  büyülü sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

k7753072_30x64C- YÖN : Işığın etkin yönü, fotoğraf çekiminde  kolay ve etkili olarak kullanılabilir özelliğidir. Işığın vuruş yönü ve açısına göre, oluşacak gölgenin pozisyon ve uzunluğunu belirler.

Yön Özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Cephe ışığı
  • Yanal Işık
  • Tepe Işığı
  • Ters Işık
  • Alttan vuran Işık

 

3x_30x30Cephe Işığı : Işık kaynağı az veya çok fotoğraf makinasının arkasındadır. Resimde düşük kontrast , düz ve basık gölgeler tamamen veya kısmen objenin arkasında yer alır. Doğru oluşan renkler için tavsiye edilse bile, resimdeki hacim ve derinlik etkisi minimal seviyede oluşur.

www.fotopanorama360.com

Cephe Işığı

3x_30x30Yanal Işık : Işık kaynağı objenin yan tarafındadır. Resmin sağ ya da sol yanından aydınlanması şeklidir. Üç boyutluluk izlemi ve renk veriminin dengeli ve iyi olması için sıkça başvurulur, Üçüncü boyutu da ortaya çıkardığı için en kullanışlı fotografik aydınlatma şeklidir.

www.fotopanorama360.com

Yanal Işık

3x_30x30Tepe Işığı : Işık kaynağı resim konusunun üzerindedir. Diğer aydınlanma şekilleri
ne göre etkisi en az olan fotografik  ışıktır. Çok sert aynı zamanda kısa küçük ve derinlik ifadesi vermeyen  gölgeler oluşturduğu için çoğunlukla etkileyici değildir.

3x_30x30Alttan vuran Işık : Resim konusu alttan aydınlatılır,  doğada tabi olarak oluşmayan bir aydınlatma şeklidir. Genellikle reklam çekimlerinde ve  özel amaç çekimler için kullanılır.

www.fotopanorama360.com

Çeşitli Işık Yönleri

D – KONTRAST : Işığın kaynağından çıkış pozisyonuna göre resim üzerinde en açık ve en koyu noktalarının arasında oluşan yoğunluk farkıdır.

www.bulenterdal.com.tr

Düşük Kontras

www.fotopanorama360.com

yüksek kontras

simge_2Fotoğrafta Ters Işık

fotoğrafçılıkla bilinmesi gereken önemli temel kurallardan biride, fotoğraf çekilirken ışık kaynağını arkaya almaktır yani sırtın dönülmesidir, ama bu kural her zaman geçerli olmayabilir. Yazının bu kısmında güneşe karşı fotoğraf çekmenin avantaj veya dezavantajlarını anlamaya çalışacağız.

Ters ışık ta çekilen  fotoğrafların en önemli avantajı sadeliktir. Aşağıda görülen fotoğraflar estetik olarak sergilenmeye güzel bir örnektir.

www.fotopanorama360.com

Güzel tonlanmış Ters Işık

www.fotopanorama360.com

süleymaniye camii

Fotoğrafın ters ışık tekniğine uyularak  çekilmesinden dolayı alt kısmdaki görsel kargaşa tamamen fotoğraf dışına itilmiştir. Kızıl olan gökyüzü de fotoğrafın güzelliğine güzellik katan önemli bir görsellik oluşturmuştur. Ters ışık tekniği, bu fotoğraftaki gibi silueti karakteristik veya ayrıcalıklı  özelliğe sahip olan yapı ve objeler için kullanılması gerekir.

Ters ışık fotoğrafının diğer avantajı, manzara fotoğrafları için geçerli olmamakla birlikte  çekeceğimiz objenin gölgesini resmimizde farklı görsellik yaratmak için kullanabilmemiz dir.

www.fotopanorama360.com

Ters Işık

simge_2Ters ışığa karşı nasıl fotoğraf çekilir ayarlar nasıl olmalı?

Yukarıdaki Fotoğrafta olduğu gibi fotoğraf çekmek istiyorsak pozlamayı ışığın yoğun olduğu bölge için ayarlamalıyız. Amacımız siluet çekmek olduğu için aydınlık bölge için yapılan doğru pozlama fotoğrafını çektiğimiz  yapının yada objenin siluetini karanlıkta bırakacaktır. Işığın az olduğu bölge için yapılan pozlama, gökyüzünün kızıllığı ve camii nin siluetindeki karanlık bölgeden taviz verilmesi anlamındadır.

Doğru pozlama veya Poz ölçümü nasıl yapılır: Ters ışıkta, fotoğrafta belirgin olarak çıkmasını istediğimiz ışıklı bölge için yapılan doğru enstantane ve diyafram değerlerini kullanmak demektir. Yukarıdaki fotoğrafta Camii nin arkasında kalan ve daha fazla ışık alan gökyüzü için doğru olan enstantane ve diyafram ayarı seçersek camimizin silueti belirgin vede güzel olarak fotoğrafımıza yansıyacaktır.

Ters ışık için yapılacak olan poz ölçüm değerleri fotoğraf çekenin oluşturacağı etkiye de bağlıdır. Örnek olarak bir siluet fotoğrafı çekmek istiyorsak ışık ölçümünü direk olarak siluetin arka planından yapmamız ve poz değerlerini de makinede kilitlememiz gerekir. Diğer bir yol ise makinanın genel ölçüm için verdiği değerleri, örneğin bir kaç durak azal tarakta yapabiliriz, buna örnek olarak makinenin pozometresi f/5.6 diyafram açıklığı ve 1/125 enstantane veriyorsa çekim için yaklaşık f/8 diyafram ve 1/125 sn. değerlerini kullanılabiliriz.

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

www.fotopanorama360.com

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın