CCD veya CMOS Sensör Nedir?

simge_2CCD veya CMOS sensör nedir dendiğinde kadrajda gördüğümüz odaklanmış görüntüyü sensöre kaydetmek için digital fotoğraf makinalarında kullanılan elektronik algılama chip’lerine verilen isimdir. Analog makinalar için Film kalitesi ne ise Dijital Fotoğraf makinaları içinde sensör kalitesi odur.
CCD mi yoksa CMOS mu?

3x_30x30CCD (charged-coupled device): Şu anda üst düzey kameralarda en yaygın olarak kullanılan sensör çeşitlerinden biridir. Her markanın en azından bir tane CCD sensör kullanan modeli vardır.
-Avantajları: Işığa çok fazla duyarlı olması, buda düşük ışıklarda çok daha iyi görüntü anlamına gelir. Çekilen Fotoğraf veya Videoların da kalite olarak kesinlikle en iyisi olmalarıdır.
-Dezavantajları: Enerji harcaması fazla olduğu için,  cep telefonu gibi kısıtlı enerji kaynağı olan ürünlerde kullanılamazlar. CMOS‘a göre de oldukça pahalı dırlar.

3x_30x30CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor): Çok hızlı yayılmakta olan sensör çeşididir. Geliştirilmiş olan CMOS sensörlerden bazıları CCD sensörlerin resim kalitesini oldukça yakalamıştır.
-Avantajları: Üretim maliyetlerinin daha ucuz olması ve daha az enerji tüketim özelliği. CCD sensörlerden boyut ve hacim olarak daha  küçük olması nedeniyle ufak kameralara  daha kolay entegre edilebilmesi.
-Dezavantajları: Genelde daha düşük olan fotoğraf kalitesi,  düzgün çalışabilmesi için de CMOS sensörlerin iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duyması,  CCD sensörler göre gürültü (Noise) oranlarının daha fazla olması.

CCD veya CMOS sensörler için birisi diğerinden daha iyidir demek  pek doğru olmaz. Çünkü iki sininde tercihe göre iyi ve kötü yanları vardır, ancak seçim yaparken önemli olan sensörün ” mm.” cinsinden boyutudur.

www.fotopanorama360.com

CCD CMOS Sensör Nedir

simge_2Standart sensör boyutu 35mm. dir, bu da fotoğraf makinasındaki sensör görüntü algılama boyutunun 24 X 36mm. (Full Frame) olduğu anlamına gelir, fakat fotoğraf makinası imalatçıları maliyetlerini düşürebilmek için 24 X 36mm. den daha küçük görüntü algılayıcı sensörler kullanırlar, bu durum sensörlere göre objektif kullanılmasını gerektirdiği için lens çarpanı veya crop faktör dediğimiz dezavantaj, yerine göre de avantaj ortaya çıkar. Krop Faktör ( Crop Factor ) ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir?
Bir örnek vermek gerekirse, lens çarpanı (crop faktörü1,5 olan fotoğraf makinasında 100mm. olan bir objektif kullandığımızda çarpandan dolayı bu durum 150mm. objektife eşdeğer,  net alan derinliği fazla, daha dar açı ile  gören objektif özelliğine dönüşüyor demektir.
35mm. olan sensörlerin üzerine daha fazla ışık düşer, buda yüksek ISO değerlerinde gren‘lerin azalması, renk derinliği ve dinamik aralığın artması anlamına gelir. Temel Fotoğrafçılık Terimleri Diyafram, Enstantane, ISO

www.fotopanorama360.com

Sensör Nedir

simge_2Alan derinliği ise diğer önemli bir konu olup, çekmiş olduğumuz fotoğraftaki “en uzak nokta ile en yakın nokta” arasındaki mesafedir, bu alan derinliği temel olarak diyafram değeri ile kontrol edilse de burada sensör büyüklüğü de önemli bir faktördür. Fotoğrafta Alan Derinliği Nedir ?
Dinamik aralık, (dynamic range) ise fotoğraftaki en koyu alan ile patlamamış en parlak alan arasındaki detayları seçilebilen contrast farkını ifade eder. Fotoğraf makinelerinde sensör büyüklüğü (piksel alanı) ile dinamik aralık arasında doğru orantı vardır.
Fotoğraf parlak alana göre pozlandı ise bu defa koyu alanlar tamamen simsiyah olur Bu durumu çözmek için adını sıkça duyduğumuz HDR (High Dynamic Range) fotoğraf tekniği geliştirilmiştir. HDR fotoğraf Nasıl Çekilir ve Çekim Teknikleri
Sonuç olarak Büyük sensör yani Full Frame makinaların yüksek olan fiyatları sizin için pek önemli değil ise tercih sebebi olmalıdır.
Hoşçakalın…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın