Fotoğraf Çekim Teknikleri / Altın Nokta / Oran

www.fotopanorama360.comSevgili Dostlar

Bu yazımda kısaca genel fotoğraf çekim teknikleri, fotoğrafçılıkta dört altın nokta nedir, kadraj ayarı, başlangıçta bilinmesi gerekenleri anlatmaya çalışacağım daha ilerki yazılarımda daha teknik detaylara elbette değineceğim.

Fotoğrafımızı çekerken makinamızı kesinlikle iki elimizle tutmaya alışmamız gerekir, ayrıca da kollarımızın dirseklerimiz hizasından vücudumuza yapıştırmalıyız ki makinamızın mümkün olduğunca titremesini önlemeliyiz, neden mi ışık değerlerinin yetersiz olduğu bazı çekimlerde resmimizin flu çıkmaması için, Deklanşör e basmadan öncede derin bir nefes almayı da sakın unutmayın.

www.fotopanorama360.com

Altın Oran

www.fotopanorama360.com

Altın Oran

www.fotopanorama360.comPortre fotoğrafları çekerken konumuz portre olduğu için, arka planın mümkün olduğunca sade olmasına özen göstermeliyiz ki konumuz öne çıksın, eğer arka planda kadraj içerisine giren resmin öne çıkmasını engelleyecek objeler varsa o zaman net alan derinliğini kısarak (bu konu genelde yeni başlayanlar için biraz kafa karıştırsa da, kısaca diyaframı açarak f:2.8 veya f:4 gibi ) istediğimiz sonuca ulaşabiliriz.

Altın Oran

www.fotopanorama360.comDiğer bir önemli konu ise, fotoğraf çekilirken farkında olmadan çoğunlukla yaptığımız  hata, konuyu kadrajın tam ortasına gelecek şekilde yerleştirmektir. Oysaki bu şekilde çekilen fotoğraflar, daha az dikkat çekici, hareketsiz ve etkisiz olurlar. Bunu engelleyebilmek için, çekeceğimiz kareyi aklımızda dikey ve yatay olmak üzere üçer eşit parçaya bölmektir, çizgilerin kesiştiği dört nokta kompozisyonumuzda ilgi objenin yerleşeceği noktalardır, buna fotoğrafçılıkta Dört Altın nokta da denir.

Manzara fotoğrafı çekerken de ufuk çizgisinin çizgilere paralel ve de kadrajın üçte birini dolduracak şekilde olmasına dikkat etmeliyiz.

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

www.fotopanorama360.com

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın