Retouch nedir? Fotoğrafta Retouch nasıl yapılır
Fotoğrafta Retouch işlemi nedir?
Fotoğraf üzerindeki düzeltme ve düzenleme işlemlerini retouch yani Türkçesiyle Rötüş olarak tanımlayabiliriz. Bu düzenlemeler için kullanabileceğimiz farklı programlar olduğu gibi bunların ilk sırasında Adobe’ nin Photoshop ve Lightroom uygulamaları gelir, yani kısaca Fotoğraf dünyasının dijitalleşmesi sonucu bu uygulamalar da kaçınılmaz hale geldi.
Retouch nedir sorusu; programlara hakim iyi bir retouch uzmanı bu uygulamaları tüm fotoğraflara uygulayacağı gibi genelde en çok kullanılan şekli ile portre fotolarda ciltteki tüm iz ve lekeleri, cildin doğallığını ve dokusunu bozmadan temizleyip renk düzenlemelerini yapabilir, hatta fotoğrafta eksik bulduğu detayları ekleyebilir fazlalıkları’ da çıkarabilir. Tüm bu uygulamalar için program hakimiyeti çok çok önemlidir, daha sonrası ise sizin bakış açınıza ve sihirli parmaklarınıza kalmıştır.
Bu tip uygulamalarda kullanılan Photoshop uçsuz bucaksız bir deniz gibidir. Başarılı uygulamalar yani retouch’ lar için sabırlı ve azimkar olmamanızı tavsiye ederiz, çünkü bu işin en önemli yanı tecrübedir. Güzel bir manipülasyon veya retouch için ekipman ve program bilgisinin yanı sıra iyi bir bakış açısına da sahip olmanız gerekir. Yapmış olduğumuz retouch’ ların resmin gerçek görüntüsünden uzaklaşmadan ayrıca da ışık ve renk değerlerinin doğal kalmasına dikkat ederek çalışmamızın daha iyi sonuçlar vereceğine emin olabilirsiniz.
Resim bilginiz ve çizim yeteneğiniz var ise retouch uygulaması yapmak sizin için çok daha kolay olacaktır. Bu tecrübesi olmayanlar ise zaman içerisinde çalışa çalışa yol katedeceklerine emin olmalıdırlar.
Hatalı retouch uygulaması yapılırsa ne olur?
Doğru olarak yapılan retouch, işlemi fotoğrafa her zaman artı özellikler sağlar. Özellikle kusursuz bir cilt yaratmak retouch uygulaması yapmadan imkansız gibidir. Bazı retouch’ ırlar veya fotoğrafçılar cilt temizliği yaparken göz altı çukurları, mimik çizgileri ve yüzümüzün olması gereken hatlarını yani cildin tüm doğal havasını kaybedip ortaya hatalı bir ifade çıkar. Retouch işlemini yaparken esas amaç ifadesiz plastik bir yüz olmayıp, hata ve kusurları giderilmiş ışık etkisi daha arttırılmış temiz bir yüz yaratmaktır.
Retouch Uygulaması yapılırken sıklıkla kullanılan toollar
Retouch uygulamasında genellikle:
-Clone Stamp Tool
-Patch Tool
-Healing Brush
-Spot Healing Brush
-Brush
-Content Aware ve Move Tool araç çubuklarını kullanırız.
Mesala Yukarıdaki fotoğrafta çilleri yok etmek için çoğunlukla patch tool kullanıp, yer yer de çeşitli brushlar kullanarak yüzün ton dengesi sağlanabilir. Patch tool aracını kullanırken lekeli yerden seçim yaptığınız alanı temiz bir alana sürükleyip bırakmaktır, böylelikle lekeli doku olan alan yerini temiz dokulu alana bırakacaktır. Diğer yöntemlerle de doku transferi yapabilir, temizlediğiniz yüzey üzerine brush ile cildin renk tonlarını alarak hafifçe opacity’ de ten tonlaması yapabilirsiniz.
Renk düzenlemesi için ise, Image menüsü altında Adjustment sekmesine girip Color Balance, Hue Saturation, Photo Filter ve Selective Color ayarları ile renklere de müdahale edebilip, ayrıca bazı eklentiler ile de resimlerinize çok sayıda çeşitli renk filtreri uygulayabilirsiniz. Kalınlaştırma, inceltme büyütme işlemlerini ise photoshop’ taki Liquify menüsü araç çubukları ile yapıyoruz. Mesela inik bir kaşı kalkık, ince bir dudağı ise kalınlaştırıp düzeltebiliyoruz.
Sonuç olarak ise, Retouch nedir derken her güzel fotoğrafların sırrı retouch değildir. Fotoğraf için dijital uygulama dünyasını biraz da olsa bilmemiz gerekir fakat photoshop olmadan fotoğraf olmaz algısına hiçbir zaman kapılmayın! Doğru kompozisyon, doğru pozlama, doğru bir ışıkta çekilmeyen fotoğraflarda istediğiniz kadar photoshop’ u kullanın çoğu zaman kurtaramazsınız. Fotoğrafı fotoğraf yapan doğru ayarlarla yapılan çekimlerdir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!