Drone (Dron) Çekimi için Fotoğraf Video Ayarları Nasıl Yapılır, Tavsiyeler

Drone Videolarında Sinematik çekim için ipuçları

Drone Çekimi için Fotoğraf  Video Ayarları Nasıl Yapılır Tavsiyeler

Drone‘ ların üzerindeki kamera sensör‘ leri oldukça küçük boyutta, diğer tüm mekanizma ve lenslerin de küçük boyutlarda olması bu tür kameralarda dinamik aralıkları ve görüntü kalitelerinin düşük kalmasına sebep oluyor.  Özellikle de ışık kontrastının yüksek olduğu güneşin tepede bulunduğu saatler, başarısız Drone video çekimlerine yol açıyor.

Drone Çekimleri

1- Gün ışığının doğru olduğu saatlerde çekim yapın:
Drone çekimi için fotoğraf video ayarları tavsiyeler konusunun en önemli kuralı Drone ile çektiğiniz video‘ ların daha Sinematik, detaylı ve güzel olmasını istiyorsanız ışık kontrastının genele göre daha düşük olduğu güneşin doğuş veya batış saatlerini tercih etmeniz (mecbur kalmadıkça) doğru seçim olacaktır. Günün bu saatleri ışık  patlaması veya aşırı karanlık alanlar oluşmadan, ortamın dokusu daha belirgin, renk doygunluğu iyi, stabil ve dengeli Drone videoları çekmenize olanak sağlar.

Gün Işığı

2- ND Filtre Kullanımı gerekli-midir:
Kameramızın neden Nd filtre‘ ye ihtiyacı var? Nd filtre’ ler lenslerin güneş gözlüğüdür diyebiliriz, genellikle çoğu Drone kamerası diyafram değeri değiştirilemediği için sabit değere sahiptir.

Bu özellikten dolayı ışık kontrolü, shutter ve iso değerinin değiştirilmesi ile gerçekleştirilir.  Güneş ışığının dik ve yoğun olduğu gündüz saatlerinde ışığı dengelemek için çoğu kullanıcı shutter değerini hızlandırıp pozlamayı dengelediği gibi bununla birlikte beraberinde de bir çok sorun meydana gelir. Örnek verirsek bu sorunlardan birisinin motion blur etkisinin yok olmasıdır yani hareketin oluşturduğu bulanıklık efektidir. Bu efekt ise gözümüzün gördüğü şekle yakın bir etki sunmasıdır. Bu etkinin yok olması gerçekçi ve Sinematik görüntünün olmamasıdır.

www.fotopanorama360.com

ND Filtre Değerler

Yüksek hız shutter kullanımının sebep olduğu diğer bir sorun ise micro jitter olarak adlandırılan titreşim problemidir. Bu Drone’da oluşan çok küçük titreşimlerin bile görüntüye etki etmesidir.
Drone kameralarında diyafram değerini değiştiremiyorsak shutter değerini olması gereken 1\50 gibi normal düzeylere nasıl çekeriz? bunu sağlamanın tek yolu ND filtre kullanmaktır.

Kaliteli bir ND filtre kamera için diyafram görevini üstlenir, çok yüksek ışıklı alanlarda ışığının belirli bir kısmını soğurarak shutter değerini çok daha dengeli kullanmamıza olanak sağlar.

Bu sayede gözümüzün gördüğüne yakın motion blur efektini elde ederken ayrıcada micro jitter dediğimiz titreşimi de halledip, drone ile doğru fotoğraf video çekmek konusundaki bir problemin daha üstesinden gelmiş oluruz.

3- Polarize Filtre Kullanımı:
Çok daha kaliteli ve Sinematik  Drone video görüntüleri elde etmek için özellikle gündüz çekimlerinde Polarize filtre kullanmanın avantajını unutmayın.
Polarize filtre‘ ler yapısal özellikleri nedeni ile yansıma yolu ile oluşan ışık dalgalarının sensör’ e ulaşmasına engel olur. Böylece havada az veya çok oranda bulunan su buharına çarpıp kırılan ışık yansımalarının önüne geçerek daha daha doygun ve Sinematik görüntüler elde etmenize olanak sağlar.

UV Filtre

(ND ve diğer filtreleri okumak için Tıklayınız)

4- Drone ile Daha Yumuşak ve Yavaş Hareketler:
Drone çekimi için fotoğraf video ayarları tavsiyeler‘ in diğer önemli konusu, daha dengeli ve stabil Sinematik Drone videoları çekmek için daha yumuşak ve yavaş hareketlerdir. Bazı Drone kullanıcılarının yaptığı en büyük hata Drone’u hızlı kullanma alışkanlığıdır. Bu ise Sinematik etkiyi ve görselle verilmek istenen duyguyu öldürmeye sebep olur. Drone ile doğru fotoğraf video çekmek için tecrübelerimize dayanarak Drone ile yapılan tüm hareketlerin yavaş ve dengeli olması ile, hem sinematik hem de duygu yoğunluğu fazla görüntüler elde edersiniz.

5- Videolarınızda Renk Düzenlemesi Yapın:
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Drone kameraları küçük senörlere sahiptir; bu sebepten dolayı dinamik aralıkları ve derinlikleri de oldukça düşüktür. Bizler ne kadar doğru ışık ve saatte çekim yaparsak yapalım renklerin tam istediğiniz gibi oturmadığını görürüz, bu çekilen videoları çeşitli programlar aracılığı ile renk düzenleme işleminden geçirmeliyiz.

Renk düzenleme işlemini doğru bir şekilde uygulamak için Drone’ ların çekim seçenek ayarları arasında bulunan flat’ i tercih etmelisiniz. Dji’ın drone’larında ise d-log olarak adlandırılan bu profil, saturasyonu ve kontrastı düşük görüntü çekmemize olanak sağlar buda videonun renkleriyle daha rahat oynayabilmemiz demektir.

Renk Düzenlemesi

Şayet renk düzenleme yapacak bilginiz ve vaktiniz yok ise bu profillerin yerine True Color ve Cine Like D gibi Drone yazılımlarının renk profillerini de kullanabiliriz. Ayrıca elimizdeki çoğu Drone’ lar kumanda üzerindeki ayarlardan keskinlik, kontrast, doygunluk gibi ayarları kontrol etmemize imkan veren özeliklere de sahiptirler. Bulunduğumuz ortamın renk ve ışık koşullarına göre de bu ayarlarla daha sinematik görüntüler elde edebilirsiniz.

6- Dijital Zoom Gerektiğinde Kullanın Ama Nasıl:
Zoom hareketi çektiğimiz tüm videolarımız da dramatik efekt vermenin en etkili yoludur. Çok yavaş hareketlerle zoom out yada zoom in yaparak hareketli ve akan Drone görüntüsünün üstüne bir hareket daha bindirerek görüntü akışını daha dramatik hale getirebiliriz. Fakat Drone‘ ların genelinde optik zoom özelliği bulunmaz bu sebeple zoom hareketini Videoları kurguladığımız (Adobe AfterEffect) gibi kurgu ve montaj programı üzerinden dijital olarak yapabiliriz.

Zoom

zoom hareketini optik olmadığı için çok fazla yaparsanız video görüntüsünde bozulmalar olur. Bu sebepten dolayı montaj programı ile dijital zoom eklerken zoom hareketinin maksimum 2x yada 3x uzunluğunda olmasına ve bu hareketi de dengeli ve yavaş bir şekilde oluşturmaya dikkat edin.

Kısaca bu hususlar drone ile doğru fotoğraf video çekmek için dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Multikopter Çekim

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın