Makro Fotoğraf Nasıl Çekilir
Yakın olan çekimler, “macro” diğer bir deyişle makro çekimler ( close-up ) konu veya objeye çok yakın planda yapılmış olan çekimlerdir. SLR olan fotoğraf makinalarının objektifleri konu veya objeye yaklaşık 30 – 40 veya 50 cm. kadar yakınlaşabilirler. Bu ise çoğu bu tip çekimler için yeterli olmayabilir. Bu tip çekimlerde en doğru ve başarılı fotoğraf sonuçları konuya birkaç cm. yaklaşma olanağı olan makro objektifler ile alınır.
Makro fotoğrafçılık için kullanacağımız ekipmanlar konuya ne kadar yaklaşmak isteğimizle orantılıdır. Elimizde örnek olarak 70 -200 mm bir zoom ve bunun ayrıca makro ayarı bulunuyorsa elimizdeki bu imkan bazı yakın çekimler için yeterli olabilir. Konuya birkaç cm. yaklaşma imkanı sağlayan tele – makro objektiflerin dezavantajı fiyatlarının yüksek olmasıdır.
Makro çekim yapmanın daha farklı ve ekonomik yolu close – up filitreler kullanmaktır. Değişik özellikte olan bu mercekler +1, +2, +4 veya +10 gibi değerlerde olup objektifin önüne takılıp başarılı sonuçlarının yanında oldukça da ucuz merceklerdir. Genelde en iyi sonuç +4 ile alınır.
Konuyu 1/1 çekmek tercih edilendir, konuyu daha fazla büyütmek için ise körük dediğimiz sistem ile çalışmamız gerekir, bu ekipmanlar objektif odak uzaklığını yani ışık yolunu uzatarak daha da yakın çekimler yapılmasına olanak sağlarlar.
Makro çekimler için de en iyi olan aydınlatma gün ışığıdır. Fakat konunun konumuna göre direkt olan aydınlanma, parlama ve sert gölgeler olarak ortaya çıkabilir, buda sorun oluşturur. Böylesi durumlarda karton reflektör veya flaş kullanımı uygundur. Fakat konu objektife çok yakın olacağı için flaş kullanımında çok parlayan ışığın karanlık gölgeler oluşturmaması için, konunun her tarafını eşit şekilde aydınlatan ring (Dairesel) veya makro flaş kullanmak gerekir. Flaş ile yapılan çekimlerde diyaframın mümkün olduğunca kısık tutulması da akıldan çıkarılmamalıdır.
Yine makro çekimlerde obje veya konuya olan yakın netleme mesafesi kontrolü zorlaştırır. Konuya olan mesafe çok az olduğu için alan derinliği de çok sınırlıdır, en ufak bir iki milimetrelik hata bile fotoğrafın flu çıkmasına sebep olacaktır. Bu sebeple netlemenin doğru yapılması, kısık diyafram kullanıp uzayacak olan poz sürelerinde ise sallanmanın engellenmesi için tripod kullanmak gereklidir.
Konunun arka planının karmaşık olmaması için fotoğrafa bakıldığında dikkat dağıtıcı parlak renklerden kaçınılmalıdır. Açık diyafram kullanıp arka planın flu olması da ayrı bir seçenektir.
Hoşçakalın …
Sitemizdeki Diğer ilgili Konuları aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz>>>
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!