Focus Stacking Nedir, Nasıl Uygulanır
Focus Stacking Nedir?
Focus stacking tekniği bilinmesi gereken bir fotoğraf işleme tekniğidir. Bazı kaynaklarca da “focus blending” olarak da adlandırılır. Bir fotoğrafın farklı bölgelerinin netleştirilmesi ardından, net alanların dijital ortamda fotoğraf işleme program uygulamaları ile birleştirilip daha fazla net alana sahip bir fotoğraf çıkarma işlemidir.
Niçin Focus Stacking Yöntemine İhtiyaç Duyarız?
Makro fotoğrafları çekerken, çeşitli makro lensler veya close-up filtreler bize çekim avantajı olarak (sinek, kalem ucu, çiçek, böcek vs.) objeye çok fazla yaklaşma imkanı sunarlar fakat objeye yaklaştıkça net alan oldukça daralır. Örnek olarak sadece bir su damlasını vurgulamak istersek focus stacking yöntemine ihtiyacımız olmayabilir fakat genel pozisyonda konuyu göstermek istiyorsak, mesela bir örümceğin veya sineğin kafasını ve bacaklarını kapsayan makro çekim kurguladıysak o zaman focus stacking tek başvurumuz olacaktır.
İşlenmiş Fotoğrafları Birleştirme Aşaması: Objenin farklı noktalarını netleyerek çektiğimiz fotoğrafları bu aşamada Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, Zerene Stacker veya focus stacking desteği olan benzer işi yapabilecek alternatif imaj işleme uygulamaları yardımıyla focus stacking işlemi yapabiliriz.
İşlem için; Photo Shop’ta Yeni bir dosya açıyoruz
File / Scripts / Load File into Stac seçeneğine tıklayıp çektiğimiz klasördeki fotoğrafları seçip Photo Shop’a aktarıyoruz, sayfa altındaki ilk kareyi tikleyip ardından da OK tuşuna tıklayarak işleme başlıyoruz ve Photo Shop Layer leri oluşturduktan sonra bütün Layer leri seçip ardından Edit’e gelip açılan menüden Auto_Blend Layers seçeneğine tıklayıp karşımıza gelen menüden görüntüleri yığınla seçeneğine işaretleyip aşağıda ilk kutucuk da işaretlenirse Photo Shop çektiğimiz Fotoğraflar içinde ışık veya ton farkı olduysa otomatik olarak dengeleyecektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!