Keskin Net Fotoğraf Nasıl Çekilir İpuçları

simge_2A)- Keskin Net Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

1- Doğru Odaklanma

2- Doğru Enstantane

3- Hareketi Minimuma İndirgeme

4- Obje veya Modele Yaklaşın

simge_2B)- Yüksek Detaylı, Keskin Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

1- Tripod Kullanma

2- Işık Kullanma

3- LiveView ile Çekim Yapma

3x_30x30Doğru Odaklanma:

Keskin ve Net  fotoğraf için birden fazla koşulun aynı anda gerçekleşmesi gerekmektedir, bu koşullardan en önemlisi doğru odaklanmadır. Çünkü odaklanamadığımız bir şeyi net çekemeyiz.

Odak noktamızı  F1.4 ile f 3.2 arasında değişen açık bir diyaframda odak noktamızı AF-S (Tek noktalı otomatik netleme) almamız gereklidir, eğer göz çekecek isek göze netlemeliyiz. Sonrasında deklanşör düğmesine yarım basıldığında odaklama gerçekleşir ve makinadan netleme sesini de duyarız, bu pozisyonda deklanşör düğmesini basılı tutarsak, odak kilitli kalır.

Odak kilitli iken kadrajımızı yeniden düzenleyebiliriz, biraz sağa, sola, aşağı veya yukarı. Fakat modele yaklaşır veya uzaklaşırsak, odak kilitli olsa dahi netlik bozulur çünkü makinalar netlemeyi bir düzlem üzerinde yapar.

www.fotopanorama360.com

Netlik Düzlemi

www.bulenterdal.com.tr

Netlik Düzlemi

3x_30x30Doğru Enstantane Hızı:

Eğer o anki pozisyona göre seçebiliyorsak, her zaman yüksek hızlı bir enstantane seçmek hem bizden hem de modelden kaynaklanabilecek titreşimleri absorb’e edip azaltmaya yardımcı olacaktır.

Burada dikkat etmemiz gereken konu, minimum enstantane hızının ne olması gerektiğidir.

Kendimize referans alabileceğimiz kurallar aşağıdaki gibidir:

Full Frame Makinalar için;

Odak uzunluğu X1 = Minimum enstantane hızı (Örnek olarak; 105mm. lens kullanıyorsak, minimum enstantane hızımız 1/100 olmalıdır.)

Crop Sensörlü Makinalar için:

Odak uzunluğu X 1,5 = Minimum Enstantane hızı (Örnek olarak; 105mm. lens kullanıyorsak, minimum enstantane hızımız 1/150 olmalıdır.)

3x_30x30Hareketi Minimum Seviyeye İndirme:

Her ne kadar hareket etmiyor gibi gözük sekte, aslında Nefes alışı, makine tuşuna basarken yaptığımız titreşim, hatta rüzgar kaynaklı titreşimler başlıca etkenlerdir.

Bu yüzden o an tripod gibi ekipmanımız yok ise, herhangi bir yerden destek alarak çekim yapmak hareketi minimuma indirecek, daha net sonuçlar sağlıyacaktır.

3x_30x30Obje veya Modele Yaklaşmak:

Daha Geniş kadraja sahip bir fotoğraf çekmek için, mevcut lensiniz ile modelden uzaklaşarak yapılacak çekimde en ufak titreşimin bile etkisi çok büyük olacaktır. Bu sebeple istediğimiz kadrajı model ile aramızdaki mesafeyi artırmadan bize sağlayacak lensleri tercih etmek, bu konuda bize oldukça kontrollü bir çekim yapmaya imkan sağlayacak olup buda bizim tercihimizin daha geniş açılı lensleri kullanmak yönünde olmalıdır.

Çünkü modele yakınken yapacağımız 1cm. lik salınımın etkisi fazla olmazken, modelden uzaklaştıkça yapacağımız bu 1cm. lik salınım fotoğrafta deprem etkisine neden olacaktır.

www.fotopanorama360.com

Modele olan uzaklıktaki Salınım

www.fotopanorama360.com

Modele olan uzaklıktaki Salınım

3x_30x30Yüksek Detaylı, Keskin Fotoğraf Nasıl Çekilir:

Tripod: Bunun için Makinanız haricinde ikinci bir donanım olarak Tripod şayet ağır gelir diyorsanız Monopot olmalıdır. Bu ekipmanlar size salınım ve düşük enstantane hızından doğabilecek duyarlılığı daha stabil bir çekim yapmak için minimuma indirecektir.

Işık Kullanımı: Yüksek detaylı fotoğraflar almak için doğru açı ile ışık kullanmak şarttır. Elinizdeki makine en üst düzey olsa dahi, ışık koşulları sağlanmadığı sürece jilet gibi keskin yüksek detaylı fotoğraflar elde etmek çok zordur hatta imkansızdır. Fotoğraf ışık sanatı olduğu gibi aynı zamanda ışığı kaydetmektir. ISO değeri-nede dikkat etmemiz gerekir Yüksek ISO değerleri resimde Noise (Kumlanma) sebep olur

İnsan teni bir sünger gibi gözeneklerden oluşur, iyi bir ışık tendeki tüm dokuların hatta gözdeki en ufak detayların bile ortaya çıkmasını sağlar.

www.fotopanorama360.com

Fotoğrafta Işık

Düşük bütçelerle alınabilecek olan Flash, Işık ayağı, Şemsiye ve Flash tetikleyici ile giriş seviyesi makinanızla bile harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

www.fotopanorama360.com

Işık Ekipmanları

3x_30x30LiveView ile Çekim Yapma: Vizör yerine LiveView (Canlı Önizleme) den yapacağınız çekimler size çok daha doğru sonuçlar verecektir. Artık tüm fotoğraf makinalarında kaliteli ekranlar mevcut, veyahut ayrıca fotoğraf makinanıza monte edilebilen her şeyi daha büyük ekranda görüp kadraj kolaylığı sağlayan, HDMI Çıkışlı, Güneşlikli, daha geniş ekran monitörde kullanabilirsiniz.

www.fotopanorama360.com

harici Monitör

Ekranı gözümüze vizör gibi yaslayamadığımız için salınımı önlemek için Tripod kullanmaya özen göstermek gerekiyor.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın