Havai fişek fotoğrafı nasıl çekilir? Havai Fişek Fotoğraf Çekimi
Milli bayramlarımız, özel günler, bilhassa 29 Ekim kutlamalarında Boğaziçi Köprüsü ’ndeki muhteşem havai fişek gösterilerini nasıl fotoğraf karelerine aktaracağımıza biraz değinelim.
Öncelikle havai fişek fotoğraf çekimi için güzel bir konum seçmemiz gerekli. Boğaziçi köprüsü nü örneklersek köprüyü gören bir nokta Ortaköy, Üsküdar sahilleri veya Çamlıca tepesi çekim için güzel noktalar olacaktır. Birde uzun pozlama nedeni ile önünüzden kimsenin geçmemesi gerekli.
- Birinci şartımız Mutlaka ve kesinlikle tripod kullanmak! Tripodsuz çekim yapmayı aklımızdan bile geçirmemeliyiz.
- Çekimde uzun pozlama ayarlarını kullanacağımız için, uzaktan kumanda kullanmak gerekli olacaktır. Şayet uzaktan kumanda mız yok ise 2 veya 10 saniyelik otomatik gecikmeli zamanlayıcı kullanarak çekimleri yapmalıyız. Unutmayalım ki, çekim sırasında deklanşör düğmesine basmamız bile kameranın sallanması ve fotoğrafın flulaşması için yeterli olmaktadır.
- En düşük ISO değerini kullanmaya dikkat etmeliyiz.
- Yanımızda yedek pil ve hafıza kartı bulundurmak, sonradan oluşacak fazladan çekimlerimiz için gerekli olabilir.
Odak uzaklığı ne olmalı?
GeniÅŸ açılı objektif ile köprüyü de içine alan kareler çekebiliriz ama bu konumunuza göre farklılıklar gösterecektir. Mesela Çamlıca Tepesin deysek 50mm objektif ile de tüm köprüyü kadrajlayabiliriz. Ayrıca Havai fiÅŸekleri daha detaylı fotoÄŸraflamak için tele lensimizi zoom yaparak’da kullanabiliriz. Bu konudaki tavsiye hem geniÅŸ açılı lens, hem de tele ile çekim denemeleri yapmamız.
Netlemeyi nasıl yapacağız?
Kompakt bir makina kullanıyorsak netleme aralığını manzara ya da sonsuz olarak seçin (genel olarak bu dağ simgesi ile gösterilir). DSLR makine kullanıcıları ise lensi Manuel netleme ayarına getirip, sonsuza netleme yapabilirler. Boğaz Köprüsü gibi konumu belli bir yerden fotoğraf çekiminizi yapıyorsanız köprüye netleme yapmanız da iyi bir çekim için yeterli olacaktır.
Pozlamaya nasıl karar vereceğim?
Kompakt bir makine kullanıyorsak sahne modların’da yer alan ‘Havai Fişek’ modunu kullanabiliriz. DSLR makina kullanıyor isek M (Manuel) modun’da çekim yapabiliriz. Bu konuda tam bie değer vermek pek olası değilse de F/8 ile F/16 arasında bir diyafram aralığı ve 4 ile 10 saniyelik pozlama değerleri yeterli olacaktır. Şayet F/11 ve 4 saniye ile başlayıp sonuçları tatminkar bulmaz iseniz enstantaneyi azaltıp çoğaltabilirsiniz. En yüksek görüntü kalitesi için ISO 100 değerini kullanmanız tavsiyedir. ISO değerini yükseltmek yerine diyafram ve enstantane ayarlarını değiştirmeyi tercih edebiliriz.
Beyaz ayarım ne olmalı?
Kompakt makina ile çektiÄŸimizde bu ayar “Havai FiÅŸek” (Fireworks) modu, DSLR makina ayarlarında ise AWB (Automatic White Balance) yani otomatik beyaz denge ayarlarını kullanmamız yeterli olacaktır.
Hoşçakalın …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!