Yeniden Kadrajlama Tekniği ve AFL AEL Odaklama kilidi nedir?

simge_2Fotoğrafçılıkta önemli basamak taşlarından ayrıca öğrenilmesi gereken konulardan biride AFL / AEL odaklama kilidi ve yeniden kadrajlama tekniğidir. Makinalarda iki tip odaklama vardır biri Manuel diğeri Otomatik, Manuel odaklama yapan kişi sayısının yanında otomatik “AF” (Auto Focus) odaklama yapanların oranı yaklaşık % 90 lar civarındadır.

www.fotopanorama360.com

Sony Odak Kilitleme

simge_2Genellikle neden orta AF noktası çokça kullanılır? sorusuna gelince, günümüzde fotoğraf makinaları çok gelişse de orta AF noktası diğer AF noktalarına göre en tutarlı odaklama yapan yerdir, sebebi ise kadrajın sağ veya solunun en kararsız bölgeler olduğudur.

Fakat hep aynı noktayı kullanıyoruz yani obje hep ortada oluyor kompozisyon kurallarına göre diğer noktalar ne olacak diyorsanız, burada “yeniden kadrajlama” tekniğini devreye sokmalısınız.

Örneğin, fotoğraf kadrajındaki küçük bir ateş parçasını çekecekseniz  matrix ya da çok bölgeli ölçüm mod ayarları,  az pozlanmış fotoğraf çekecek demektir. Doğru pozlamayı yapabilmek için parlak bölgelerden pozlama değerlerini almak gerekecektir.

Bu işlemi başarılı bir şekilde yapmak için önce bölgesel veya noktasal ölçüm modlarını seçmelisiniz, sonrasında ise ışığın orta tonlarda olduğu bölgeye gelip (eğer uzak ise zoom yaparak) pozlama değerlerini alıp, sonrasında AEL tuşuna basarak fotoğrafınızı, istediğiniz kompozisyona göre ayarlayıp çekiminizi yapabilirsiniz. (Bazı kameralar için AEL tuşuna basılı tutmanız gerekmeyebilir, El kitapçığını okuyunuz.)

Panoramik fotoğraf çekmek içinde AEL tuşunu kullanabiliriz. AEL özelliği bütün panoramik fotoğraf çekimlerinizi aynı pozlama değerleriyle çekecektir.

www.fotopanorama360.com

Nikon D5200 Odaklama Kilidi

simge_2Güzel bir çekim pozisyonunda, bir obje veya model buldunuz, acilen kadrajladığınız odağı obje veya modelin yüzüne  göre ayarlayıp fotoğrafı çektiniz. Fakat çektiğiniz ortamın ışığı kadraj boyunca stabil değilse odakladığınız model veya objenizin ışık değerleri yeterli iken, arka plan eğer aydınlıksa genellikle ışık patlaması oluşur  (Gökyüzü patlaması veya arka plandaki fazla aydınlık bölge), tersi olarak bu sefer odağı arka plan veya gökyüzüne odakladınız, şimdi de objeniz veya modeliniz karanlık çıktı, bu durumda “AFL Otomatik odak kilidi” imdadınıza yetişecektir.

Bu gibi durumlarda yapmamız gereken odak noktasını deklanşöre yarım basarak plandan alıp sonrasında AFL tuşuna basıp parmağımızı da kaldırmadan odağı modelimize odaklayıp fotoğrafımızı çekmektir. Bazı makinalarda modele göre değişiklik gösterebildiğinden deklanşöre yarım basılı tutmak gerekebilir, yani kilitleme  tuşuna basarken aynı anda deklanşör-deki elimizi de yarım basılı tutmalıyız.

Bazen isteyerek patlayan bir gökyüzünü arka planda tercih edecek olursak, karanlık bölümleri de odak kilidi ile ayarlayabiliriz. Bu gibi durumlarda odak noktasının değerleri önce karanlık noktadan alınıp daha sonrasında ise aydınlık bölüm tekrar odaklanarak çekim yapılır.

www.fotopanorama360.com

Canon Odak Kilitleme

simge_2AEL özelliğini etkili olarak kullanabilmek için Kısmi ölçüm veya Noktasal ölçüm ile birlikte küçük bir alan içinde kullanmaya dikkat edilmelidir. Bu fotoğraf makinanızın ışık ölçümünü hatalı olarak yaptığı koşullarda oldukça kullanışlı bir sistemdir.

Unutmamamız gereken önemli nokta ise “Netlik bir noktaya değil, bir düzlem boyunca yapılır” ayrıca “Yeniden kadrajlamayı” kullanabilmek için makinanızın Single AF çekim modunda olduğundan emin olun.

Odaklama kilidi terimleri

k7753066_30x64AFL = Auto Focus Lock (otomatik odaklama kilidi)
k7753069_30x64AEL = Auto Exposure Lock (Otomatik Pozlama kilidi)
k7753072_30x64AE-L / AF-L (Auto Exposure Lock) (Auto Focus Lock) – her ikisininde aynı anda kitlenmesi anlamındadır..

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın