Karakuyu Gölü / Sazlıkları Alabalık Restoranları – Eldere Dinar Afyon
Karakuyu Gölü (Göleti) – Sazlıkları: Afyon’un Dinar ilçesi Eldere Köyü sınırları içerisinde, Büyük Menderes nehrinin doğuş yeri kabul edilen yukarı havza membasında, Menderes nehri suyunun ilk çıktığı yer olup, Ankara–Afyon-Antalya karayolu güzergahında Dinar yol kavşağından 10 km. sonra Antalya istikametine giderken yolun hafif dönüşünde sağ tarafındaki Alabalık Restoranları‘nın da bulunduğu sulak alandır. Yol güzergahından güzelliği pek belli olmayan gölü, pırıl pırıl suyu ile aşağıya inip görürseniz çok hoşunuza gideceğine eminiz.
Göl alanının tipik özelliği organik maddelerce zengin olması, İç Ege Karasal ikliminden Akdeniz iklimine geçiş zonunda bulunması göl ve çevresinin zengin bitki türüne sahip olmasını sağlamıştır. Karakuyu Gölü’nün 1099 hektar olan tamamı kamış, hasırotu ve nilüferle ile kaplıdır. Gölün bu özelliği kuşların yuva yapma, üreme ve saklanmalarına doğal olarak büyük katkı sağlamaktadır.
Gölde 1990 yılında su tutulmaya başlamasından sonra 1992 yılının kış aylarında Karakuyu gölünü ilk keşfeden kuş gurubu Dikkuyruklar olmuştur. O sezon çok sayıda Dikkuyruk, turna ve ördek, yaz aylarına doğru ise Balıkçıl ve Leylek daha sonraları ise yalıçapkını, Sakarmeke, Sazdelicesi, Uzunbacak, Angıt, Bülbül, Söğüt, Flamingo gibi kuşlar bu güzel bölgede konaklamaya başlamışlardır, ayrıca güneydeki dağlarda yer yer Kaya Kartallarının da varlığı bilinmektedir.
Karakuyu Gölü ve Kocapınar kaynaklarının diğer önemli bir özelliği ise, İç Batı Toros kuşağı göller bölgesinde yer alan Eğirdir, Burdur ve Işıklı göllerinin tam ortasında yer alıp kaynak sularından oluşması nedeniyle Karakuyu Gölünün “donmaması” sonucu, kış mevsiminde kuşlar için çok uygun doğal bir ortam oluşturmasıdır. Karakuyu Gölü Eylül-1994 tarihinde Orman Bakanlığınca “Yaban Hayatı Koruma Sahası” statüsüne alınıp göl kenarındaki sırta ise Kuş gözlem evi yapılmıştır.
Karakuyu Gölü veya sulak alan 1979 yılından önce daha büyük bir alana yayılmış durumda idi. Tarımsal alan ve Yerleşim yerlerini su baskınından korumak, sulama suyu temin etmek, Dinar Hidroelektrik santraline su sağlamak amacı ile 1979 yılında bölge 14 km. uzunluğunda Setler içine alınıp su depolama alanı dönüştürülmüş olup 1990 yılında da su tutulmaya başlanmıştır.
Geçmişte yöre halkının Hasırcılık, Balık ve Manda yetiştiriciliği yaptığı sulak alan 4 Kasım 1994 tarihinde de Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 2122 No.lu kararıyla Karakuyu Gölü’nün tamamı “I.Derece Doğal Sit Alanı” ilan edilerek, her türlü yapısal ve fiziki müdahaleye kapatılmış olup 2863-3386 sayılı yasa ile de gerekli tescili yapılmıştır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!