Frig Vadisi Medeniyeti Frig uygarlığı Gezi Planı
Günümüzde Afyon, Kütahya, Eskişehir il sınırları içinde kalan bölgeye yayılıp Frigya medeniyetinden izler taşıyan antik eserler ve tarihi kalıntıları, kaleleri bünyesinde barındıran bölgeye Frigya veya Frig vadileri denir. Frig vadisi gezi planı bu çerçevede yapılmalıdır.
Frigler ler ilk önce Bitanya bölgesine yerleştiler. M.Ö. 12. – M.Ö. 7. Yüzyıl aralarında Anadolu ya gelerek önce batısına daha sonra merkezi Ankara yakınlarında bulunan Gordion da bir krallık kurarak Hititler den sonra Anadolu da ki önemli egemen güçlerden biri olmuştur. Önceleri Sakarya ırmağı çevresi, daha sonra batıda Büyük Menderes ve Gediz yukarı vadileri ile doğuda ise Tuz Gölü ve Kızılırmak bölgesine yerleşip, büyük bir bölüm ise Burdur Gölü, Erciyes yaylası ve Yeşilırmak vadisine kadar genişle diler.
Frig lerin başkenti Gordion , Polatlı yakınlarında Yassıhöyük te bulunmaktadır ilk kralları ise Gordios tur. Frgler Urartu larla birleşip Asur lulara karşı savaşmışlardır. Frig lerin kral mezarlığı höyüğün doğusunda Tümülüs olarak bilinen yığma toprak tepelerden oluşup, oda mezarı ana zeminin üstüne inşa edilmiştir. Gordion Tümülüsleri, dünyanın en önemli nekropol lerinden birisidir. Bu mezarlar soylulara, beylere, krallara aittir. Mezarlar genellikle toprağa kazılan çukur içine ağaç odalar inşa edilmiş, ölü ve zengin hediyeleri yerleştirildikten sonra odanın etrafı ve üstü taşla örülerek onun üstüne de toprak yığılmak suretiyle suni bir tepe meydana getirilerek inşa edilmişlerdir. Her tepe bir kişiye aittir.
Yapılan kazı çalışmaları, Frig lerin seramik, geometrik desen, hayvan motifleri, tahta ve maden işleri, renkli kabartma çalışmaları ve tapınak mimarisinde usta olduklarını göstermektedir. Frigler Hint – Avrupa kökenli bir dil konuşup, müzik alanında da iyi ve başarılı oldukları, bir çok müzik aletini de geliştirdikleri bilinmektedir.
Kazılardan çıkan eserleri toplu halde Afyon, Kütahya ve Eskişehir arasındaki platoda görebiliriz. Bu platoda görülmeye değer binlerce eser bulunmaktadır. Eserleri; Afyonkarahisar müzesi, Eskişehir Arkeoloji müzesi, Yunus Emre müzesi, Pessinus ören yeri, Midas (Yazılı kaya), Kütahya çini müzesi, Kossuth evi müzesi, Kütahya Arkeoloji müzesin de ziyaret edebilirsiniz.
Frig vadisi doğal sıcak su bakımından da oldukça zengindir.Termal suların içinde bulunan çeşitli mineraller, insan vücudu için oldukça yararlıdır. Afyonkarahisar ili sınırları içinde bulunan Ömer, Gecek, Sandıklı, Gazlı göl, Hüdai kaplıca ları bunlardan bazılarıdır.
Frigler efsanevi kralları Midas ile ilgili öykülerle tanınırlar ,kral Midas ile ilgili pek çok efsane vardır.
Frig krallığı Kafkaslardan gelen Kimmerler in saldırıları sırasında Gordium un yakılıp yıkıldığı ve yağmalandığına dayanamayan Kral Midas ın öküz kanı içerek yaşamına son verdiği sanılmaktadır.
Hoşçakalın…
FRİG VADİSİ 360 Derece Sanal Tur ile gezmek için lütfen tıklayın!
…………
“Galeriyi tam ekran görüntülemek için açılan pencerede üzerine çift tıklamanız yeterli olacaktır…”