Işık Ölçümü Pozometre ve Doğru Pozlama

www.fotopanorama360.comGörüntü veya objenin üzerine düşen ışığı, diğer bir ifade ile pozladığımız konunun parlaklığını ölçme işlemi veya yöntemidir. Çektiğimiz fotoğrafların aşırı yada az pozlanmamış olmaması için konumuz üzerine düşen ışığın düzgün olarak ölçülmesi gerekmektedir. Pozometre ile alınan ölçüm sonuçları enstantane, diyafram ve ISO değerleri için önemli olduğu için bunların doğru okunması ve ayarı çok önemlidir ve de doğru pozlama ‘yı oluşturur

Bu ayarları doğru yaptığımız halde istediğimiz ölçüde başarılı fotoğraflar ‘da üretemediğimiz durumlar olmuştur. Bunun en belirgin nedeni ise makinemize, ışık ölçümünü nereden yapması gerektiğini doğru olarak belirtmemiş olmamızdır.

Makinamız ile otomatik mod’da (Auto bu mod’da her üç bileşeni de makine belirler ) çekim yapmayı bir kenara bırakırsak;

    Diğer modlar:
-P (programlanmış otomatik),
-S (enstantane öncelikli),
-A (diyafram öncelikli)
-M (manuel) mod ‘da ise kullandığımız diyafram açıklığını, ve perde hızının ikisini birden biz belirleriz.

A-diyafram öncelikli, S-enstantane ( perde) öncelikli modlarda bu etmenlerden birini biz belirleyip diğerini ise makine otomatik olarak seçer.

www.fotopanorama360.com

P-S-A-M Modları

www.fotopanorama360.comÖrnek olarak, şayet alan derinliği gibi nedenler ile, diyafram açıklığı nı (A modu) biz seçmişsek , makinemizin ışıkölçeri (pozometre) kullanmamız gereken enstantane ( perde hızları) konusunda bize rehberlik edip otomatik ayarını kendi yapar. Eğer hareketi objeleri çekebilmek için perde hızını (S modu)  belirlemişsek,  makinemiz deki ışıkölçer (pozometre) kullanmamız gereken diyafram  ayarını aynı şekilde yine kendi yapar.

Bu işlemleri yapmadan önce öncelikle  ISO ayarını yapmamız gerekir, ISO seçimi, algılayıcı yüzey’in (sensör) ışığa karşı olan hassasiyet ayarıdır.

Makinemiz bu işleri yaparken, ışıkölçerden (pozometre) gelen bilgileri kullanır. Öncelikle ISO değeri seçildikten sonra ışıkölçer kullanmak istediğimiz diyafram / enstantane (perde hızı) bileşenleri konusunda bizi bilgilendirir. Yani bir başka deyişle pozometre (ışıkölçer) seçmiş olduğumuz  ışık koşullarında oluşacak en iyi pozlama hakkında bilgi verir. Makinemiz içindeki pozometre (ışıkölçerin) markalara göre küçük farklılıkları bulunsa da ölçüm yöntemleri hemen hemen aynıdır.

   Ölçüm yöntemleri şunlardır:

Matris / Genel ölçüm: Genel olarak çoğu durumlarda doğal sonuçlar elde edilir. Fotoğraf makinesi Kadrajdaki karenin geniş bir alanını ölçerek genel bir ortalama alır pozlamayı, renk, kompozisyon ve ton dağılımını buna göre değerlendirir. Birçok durumda ve manzara çekimlerinde önerilir.

Pozlama Yöntemleri

Merkez Ağırlıklı ölçüm (Centre_Weighted) : Fotoğraf makinemiz tüm resim karesini ölçer ancak en geniş ağırlığı %60 – 80 olarak merkezdeki alana verir. En önemli avantaj ise kadraj kenarındaki parlaklıklardan resmin etkilenmemesidir. Nesnemiz kadrajın ortasında ise iyi sonuçlar verir.  Portre veya ters ışıktaki çekimler için’de önerilir.

Pozlama Yöntemleri

Nokta ölçüm (Spot Metering): Fotoğraf makinemiz bu konumda çap içindeki 3.5 mm.(resim karesinin yaklaşık olarak %2.5) kısmını ölçer Daire mevcut ve etkin netleme alanı üzerine ortalanır, obje arka planı çok parlak veya karanlık olsa bile konunun doğru bir şekilde pozlanması sağlanmış olur. bu durum ise merkezdeki konuların doğru olarak ölçülmesini mümkün kılar. Yakın plan veya (Makro vb.) çekimlerde’de önerilir.

Hoşçakalın …

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın