Portre Çekimi ve Hangi Uygun Lens
Portre, genel olarak insan yüzü için kullanılan sözcüktür. Portre çekimi, çekene göre değişse de genel olarak kullanılan ortak ilkelerin uygulanması demektir.
Kuralları bilmelisiniz fakat kendinize özgü tavrınızı da yansıtacak kareleri beyninizde oluşturun. Ayrıca her fotoğraf çekenin kendine göre geliştireceği kural ve alışkanlıkları da olacaktır. Portre çekimi için ideal olan ışık, aydınlık aynı zamanda bulutlu bir havanın sağladığı homojen ışıktır. çok güneşli olan bir havada ise model kişinin, saçlarından alnına vede gözlerine, burnundan dudaklarına düşen gölgeler, fotoğrafta, normal gözle görünenden çok daha fazla ve abartılı çıkar ve fotoğrafı bozar. Eğer hava güneşliyse gölge olan bir alana gidip, ışığı fotoğrafı çeken şahıs arkasına alarak resmi çekmelidir.
Önerilerden bazılarını şöyle özetleyebiliriz.
– Modelin yüzünün çeşitli açılardan çekimlerinin denenmesi.
– Kişinin öncelikle gözünü netleyerek çalışmaya başlanması
-Göz seviyesinde çekimin tercih edileceği gibi, çok alttan ya da üstten de çekim denenmelidir.
– Yüz hatları net, arka plan ise isteğe bağlı net veya flu olabilir. Fakat arka planda hareketli objeler mevcutsa portrenin dikkat çekebilmesi için arka planın flu olarak ayarlanmasına dikkat edelim. Fakat bunun için de diyaframı doğru ayarlamak gerekiyor.
Objektif imizi en geniş diyafram açıklığına ayarlıyoruz, yani diyaframın ayarındaki en küçük sayı ( f/2.8 veya f/3.5 ya da f/4.0 olabilir) bu ayar çekeceğiniz portrenin geri planının flu laşmasını sağlar. Bu flu olan arka fon sayesinde modelinizin yüzü ön plana çıkar ve fotoğrafa bakanların dikkati fotoğraftaki bakılması gereken yere yani yüze odaklanır. Obtüratör – Perde hızı ise (Shutter Speed) eğer portreyi tripodsuz çekiyorsanız, minimum 1/125 saniyeye ayarlayarak çekin. Işık yeterliyse daha hızlı bir ayarda da çekebilirsiniz.
Öyleyse Portre Çekiminde Yapmamamız geren iki temel hata nedir ?
a- Yanlış diyafram ayarı seçmemek..!
b- Yanlış odak uzaklığı seçimi yapmamak..!
İlkinde Diyafram seçiminde kameranın A modunda olması gerekir, mümkün olduğunca en açık diyafram yani en küçük rakamlı diyaframla çekim yapılması gerekirki, portrenin önü ve arkasındaki her şeyi alan derinliğinin dışına atabilelim, bu tercihimize göre dikkat etmemiz gereken husustur. Fotoğrafta Alan Derinliği Nedir ?
İkincisinde ise Portre fotoğrafı çekerken, mümkün olduğunca en doğru perspektifi alabilmek için, gözün gördüğü oran yani 50mm. de çekim yapmak gerekir, eğer arkayı dahada yok etmek istiyorsak. 85mm veya 105mm. gibi sensörün köşegen uzaklığının iki katı olan odak uzaklıklarını rahatlıkla kullanabiliriz.
Diğer dikkat etmemiz gereken hususlarda; ISO ayarını en düşük sayıya getirin. Pozometreniz bu durumda 1/125 saniyede sıfırın altına düşüyorsa, ISO yu bir kademe yükseltin. Fakat 400 ISO dan yukarı çıkmamasına da özen gösterin.
Makinanızın pozometre ayarını, merkez ağırlıklı olan poz lama ayarına getirin. (Bu ayarın nasıl yapılacağını makinanızın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.) Işık Ölçümü Pozometre ve Doğru Pozlama
- Cepheden çekilen portrelerde, modelin başını ¾ oranında çevirmeyi de deneyebilirsiniz.
- Ev içi veya kapalı mekanda çekim yaparken ışıkları söndürüp, doğal ışıkta (sabah ve akşam ışığında) pencere önünden içeri sızan ışık huzmeleri ile ilginç kareler alınabilir. Stüdyo ışığı yapay olması nedeniyle, ekipman tercih, kurulumu sizin seçiminize bağlıdır profesyonel işler için tercih edilen çekim şekildir. Ancak doğal ışıkta daha farklı kareler yakalayabilirsiniz.
-Çekim yapılacak ortam hakkında verilen karar, kullanacağınız objektifin de hangi özellikte olacağını belirler. Odak uzaklığı 85 mm. ve 135 mm. arası olanlar portre objektifi olarak tercih edilebilirler 100 mm. lik bir odak uzaklığı standart portreler için mükemmel bir seçim olarak kabul edilebilir. Bu sayede modelinizin yüzü daha derli toplu çıkacak ve yüzün daha da doğal gözükmesi sağlanacaktır. Daha geniş odak özellikli olan objektifler, genelde yüz hatlarını bozabilir.
85 mm. den 135 mm. ye aralıkta olanlar objektif ler perspektif olarak sıkıştırılmıştır. Bu objektif ler Perspektif yığılma etkisi nedeniyle yüz hatlarının doğal görünümde olmasını sağlayacaktır.
– Elimizdeki lensin hangi özelliklerde olduğunu bilmeliyiz. Şayet lens geniş açılı ise, kişiye yaklaştığımızda yüzünü genişleterek bozabilir. Bu lensle kişiye çok yaklaşmadan, çok da geriye gitmeden resmini çekebiliriz. Ortalama olarak 3-5 M. uzaklıkta durarak, kişiyi zoom ile yakınlaştırıp çekimi deneyebiliriz. Portrelerde geniş açılı objektifler genellikle çok tercih edilmez, üçayak ( tripod ) kullanarak daha net fotoğraflar elde edebiliriz.
Portre Çekimlerinde Niçin Geniş Açı Değil de, Telefoto Lens Kullanmalı?
Cevabımız net ve gayet te basit. Aşağıda görülen resimlerdeki farklarla bunu çok daha iyi anlayacaksınız.
19mm‘de çekilmiş fotoğrafta yüzün ne kadar bozulduğunu görüyoruz, bu portre çalışmasında istenen bir sonuç değildir. istisnalar olsa bile profesyonel bir çalışmada kabul görmeyecektir. 50mm – 350mm aralığında telefoto lens ile çekilmiş fotoğraflar bu konuda kabul görecek olanlardır.
Sitemizdeki Diğer Fotoğrafçılıkla ilgili Konuları aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz>>>
>>> Fotoğrafçılık Nedir
Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın
www.fotopanorama360.com
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!