Yıldız Parkı Korusu – Beşiktaş İSTANBUL
Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan ortalama 46 Hektarlık alana sahip olan Yıldız Parkı Korusu İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesine bağlı olup kent içindeki en büyük koru olma özelliğinin yanında tarihi bir park, huzurlu ve rahat nefes alacağınız piknik alanları, ayrıca da restoran ve kahvaltı yerleri ile güzel mekanlara sahiptir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) ilk kez kayıtlarda ismine ulaşılan ve 1600 lü yılların başında Osmanlı döneminde isminden bahsedilmeye başlanan Yıldız Parkı Korusu o dönem Kazancıoğlu Bahçesi olarak anılmakta olup bu ailenin ‘de mülkü idi. Daha sonra bahçe 4.Murat tarafından satın alınıp kızı Kaya sultan ‘a hediye edilmiştir.
Yıldız Parkı Korusu Lale devri döneminde masal gecelerini andıran “Çerağan eğlenceleri” nin yapılıp düzenlendiği yer olarak ta tarihi kayıtlarda yer almaktadır.
Sultan Abdulaziz ‘in Çırağan Sarayı ‘nı yaptırdıktan sonra Bezm-i Alem Sultan ‘ın Kasır inşa ettirdiği Yıldız koruluğuna hayran olduğu, bugün Beşiktaş ile Ortaköy arasında ana cadde üzerinde bulunan günümüzde halen ayakta duran mermer ve taş işlemeli köprü ile Sultan Abdulaziz koruluğu saraya bağlamıştır. “Mabeyn bahçesi” olarak ‘ta anılan koruyu o dönem sadece padişah ve yakın çevresi kullanabilmekteydi.
Payı-tahta çıkmasının ardından Yıldız Sarayı ‘na yerleşen 2.Abdulhamid Şale, Malta, Kaskat, Çadır, Set, Limonluk ve Cihannüma köşkleri ile ayrıca Saray tiyatrosunu inşa ettirdiği dönemde yabancı, yerli usta, sanatkar ve uzmanlara büyük paraların harcandığı koru inşası için, hatıra defterlerinde “her metre karesine altınlar döküldü” ifadesi kullanılmıştır.
1925 yılında İtalyan bir işletmeciye verilip casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk ’ün kesin müdahalesi ile bu işletmeciden geri alınmıştır. 1930 yıllarında üçe bölünüp; tepe kısmında bulunan yapılar Harp Akademisi ‘ne ayrılmıştır (daha sonra 1978 yılında Kültür Bakanlığı’na bırakılmıştır), yine duvarın arkasının kuzey yönünde bulunan Şale Köşkü ise TBMM ‘ye bırakılmıştır.
1960 ile 1970 yılları arasında bakılamayan park, 1979 senesinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Gn.Md. olan Çelik Gülersoy ‘un Belediye Başkanı Aytekin Kotil ile yaptığı protokol ile parkı ‘n bakımı Park içindeki Köşkler ‘de restore edilip düzenlenerek kullanıma açılmıştır. 1994 senesinde mukavele yenilenmeyerek kullanım hakkı tekrar İstanbul Büyük şehir Belediyesi ‘ne geçmiştir.
Yıldız Parkı ‘nda 400 yıllık nadir bulunan “Sekoya” ların yanı sıra Sedir, Köknar, Çam, Dişbudak , Ladin, Ardıç, Porsuk, Yalancı Akasya, Meşe, Menengiç, Sofora, At kestanesi, Oya ağacı, Kaymak ağacı, Acem Dutu, Sabun ağacı, Acem Dutu, Amerikan Lale ağacı ve Çin şemsiyesi gibi çoğunluğu yabancı kökenli olan 120 çeşidin üstünde çalı türü ve egzotik ağaç bulunmaktadır.
Hoşçakalın …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!