Yıldız Fotoğrafı Nasıl Çekilir – Gece gökyüzü fotoğrafı Çekmek

www.bulenterdal.com.trBirçoğumuz gece çekilmiş olan ilginç ve güzel bir gökyüzü fotoğrafı görüp ilgimizi çekmiştir. Fotoğraf makinesine sahip olan herkes ise böyle bir fotoğrafı çekebilmeyi arzu etmiştir. Haydi o zaman anlatmaya başlayalım.

Gece gökyüzü fotoğrafı çekmek veya yıldız fotoğrafı nasıl çekilir sorusunun en zor tarafı, gün ışığında fotoğraf çeker gibi, gece fotoğraf makinemizi gökyüzüne çevirip deklanşöre basarak yıldız fotoğrafı çekemememizdir. Böyle bir çekim işlemini denediğimizde fotoğraf makinesi sürekli olarak netlemeye çalışacak fakat sonuçta netleme noktasını bulamayacak veya bir şekilde netlediğini kabul etsek bile bu sefer uzun pozlama’ya çalışacağı için, sonuçta bulanık ve karanlık bir fotoğraf elde edeceğiz. Bunun tek sebebi gece karanlıkta fotoğraf çekimi için ışığın ve netleme içinde gerekli olan kontrastın olmamasıdır.

www.fotopanorama360.com

Gece Gökyüzü Fotoğrafı

www.fotopanorama360.comİşte bunun için Yıldız Fotoğrafı ve gece gökyüzü fotoğrafı çekmek için bazı ipuçları:

– Ortam:

Şehirlerde gece gökyüzüne yansıyan şehrin ışıkları gökyüzü fotoğrafı çekmek için büyük bir engeldir. Öncelikle şehir dışına çıkıp oldukça uzak ışıksız bir mekana gitmemiz gerekiyor. Yine bu sebepten dolayı bulunduğumuz mekanın, araç far ışıklarından da uzakta olması gerekir. Çekim anında farları yanık olarak geçen bir araç, bütün emeklerimizi boşa çıkarır.

Bunun için çok sayıda yıldızı parlak olarak görmek istiyorsak altında bulunduğumuz kalın atmosfer tabakasından uzakta olmalıyız.  Bunun için birinci yol, mümkün olan en yüksek rakıma çıkabilmek ve havanında mümkün olduğu kadar en az neme sahip olduğu anı yakalayabilmek. Dikkatinizi çektiyse gözlemevleri bunun için yukarılarda saydığımız şartların olduğu konumlarda bulunurlar.

Ayrıca çekim saati’de çok önemlidir. Bize güneş batmış gibi görünse de açısal olarak atmoseferin üstüne güneş ışığı yansıması olacaktır, buda oradaki ışıktan dolayı daha az yıldızın görünür olmasına sebep olacaktır. Bunun için uygun olan gün batımından en az 4 saat sonra çekim yapmamızdır. Yaz günleri çekim yapacağımızı düşünürsek gece yarısı 1:00 ile sabah 4:00 arasındaki saatler en uygunudur diyebiliriz.

Gökyüzündeki dolunay ‘da yıldız görünürlüğü açısından dezavantaj oluşturur, çekim yapacağımızda ayın hilal olduğu günleri seçmemiz, ayrıca internetten bakarak ayın doğuş ve batış saatlerine göre çekim yaparsak daha iyi görüntü alma şansımız olacaktır.

www.fotopanorama360.com

Yıldız Fotoğraf Çekimi

– Ekipman:

Yıldız fotoğrafı çekimi için en önemli iki ekipman lens ve tripod. Lensin geniş açıya sahip olması önemli. 18 mm. ile başlayan lensler hemen hemen çoğumuzda var. Fakat mümkün ise 10-20 mm. gibi daha geniş açılı lensler ile yapılan çekimler daha iyi bir sonuçlar verecektir. Tripodun ise uzun pozlama yapacağımız için titrememesi, kaliteli ve sağlam bir yapıda olması çok önemli aksi taktirde bütün  emeklerimiz boşa gider.

Diğer bir konuda, bunca emeğin boşa gitmemesi için mümkünse yanımıza dizüstü bilgisayar götürmeliyiz. Test çekiminde hızlıca büyük ekranda netlemenin doğru olup olmadığına bakmalıyız, özellikle yıldız gibi küçük objeler makinemizin küçük ekranında yanlış netlendiği halde doğru netlenmiş gibi görünebilirler.

– Ayarlar:

Pozlama Süresi (Enstantane) :
Makinemizi tripoda bağlayıp istediğimiz gökyüzü konumuna ayarlayıp, çekim pozisyonunu manuel moda getiriyoruz 10-15 ve 20 saniyelik pozlama süreleri çekim için yeterli zamanlamadır. Daha uzun süreler dünyanın dönüş hareketinden dolayı, yıldızların hareketli izinin görünmesine sebep olurken, hoş bir fotoğrafta ortaya çıkabilir.

www.fotopanorama360.com

Kayan Yıldız Fotoğrafı

www.fotopanorama360.comISO:

Günümüzde yani yazının yazım tarihi itibarı ile giriş seviyesindeki DSLR makineler bu çekimler için temiz fotoğraflar veren ISO değeri ortalama 800-1600 arasıdır. Uzun pozlamalar’da ise ISO değeri fotoğraf makinemizin normal çekimde temiz görüntü verdiği değerin bir kademe üzerinde olması uygundur, fakat yine de test ederek bu değerleri bulmamızda fayda var. Genelde yüksek iso değerleri fotoğraflarda yıldıza benzeyen kumlanmalara neden olurken, daha düşük olan ISO değerleri ise daha az yıldızın görünmesine sebep olacaktır.

Çekimler sırasında NR (noise reduction) yani kumlama azaltma fonksiyonunun açık (On) veya kapalı (Off) olması sizin beklentileriniz ve seçtiğiniz ayarlara göre tercihinizdir. NR (noise reduction) açık ise kumlanmayı daha az görünür hale getirip temiz bir fotoğraf elde edeceksiniz fakat fotoğrafın çekim süresi boyunca NR (noise reduction) işlemi devam edeceği için, NR (noise reduction)  işlemi kumlanmayı azaltırken keskinliği de bir miktar olsun azaltacaktır.

www.fotopanorama360.com

Gece Fotoğrafı

www.fotopanorama360.comDiyafram:

Işık alma açısından mümkün olan en açık diyaframı kullanmak önemli bir noktadır. Bu sebeple benim şahsi görüş ve deneyimlerim f:2,8 değerine sahip 11-16mm veya bu değerlerde geniş açılı lensler bu tarzdaki fotoğraflar için en uygun olanıdır. 18mm ile başlayan lensler ise bize en fazla f:3.5 değerini verecektir.

Netleme:
Makinamızda yapacağımız en zor kısım bu, kesinlikle otomatik netlemeyi unutalım. Lensimizi manuel netlemeye getirip live view özelliğini’de açıp ( + ) tuşuna basarak parlak olan bir yıldızı bulup ekrandaki görüntüyü büyütelim, manuel olarak elle netle yelim. Birkaç denemeden sonra en doğru netlemeyi bulunca uzun pozlama yapabiliriz.

Bazı temel kaynaklarda netleme bileziğinin sonsuza getirilmesinin çok uzak mesafeler için yeterli olduğu söylenir, ancak çoğu zaman bu ayar yöntemi yanıltıcı olabilir. Siz gene de Live view den elde edeceğiniz görüntüleri baz alarak gözlerinize güvenebilirsiniz.

Fotoğrafları Raw olarak Çekmek:
Fotoğrafların Raw formatında çekilmesi diğer önemli bir konu. Kadrajın çoğu bölümünde simsiyah bir görüntünün oluştuğu fotoğrafların içerdiği bilgiler de o derecede düşük olmaktadır. Örnek olarak gündüz aynı ayarlar ile çekeceğimiz bir Jpeg formatındaki fotoğraf 7-8 Mb büyüklüğünde iken gece çekimlerinde ise bu değer 1-2 Mb hatta ve hatta bazı durumlarda bu Kb seviyelerine kadar düşebilir. Bu sebepten dolayı gece çekimlerimizi mutlaka Raw+Jpeg olarak yapmalıyız. Bu sayede fotoğrafları bilgisayarımızda işlerken daha temiz siyah bir fon, çok daha parlak yıldızlar ve ayrıca daha keskin fotoğraflar elde edebiliriz.

 

www.fotopanorama360.com

Gece

www.fotopanorama360.com– Kompozisyon:

Çekim için aklımıza ilk gelen şey gökyüzünü dik olarak bir çekmek olsa da genelde kadrajımıza; orman, bir kulübe, kayalar, vadi arası vs. gibi objeleri koymak çok daha güzel sonuçlar elde etmemize olanak sağlar. İlle’de gökyüzünü çekecek isek Samanyolu en güzel sonuca ulaşacağımız noktadır. Çünkü en çok yıldızı Samanyolu kadrajında görecek olmamızdır. Ayrıca bu arada kadrajımızda araç veya kulübe varsa çekim sırasında kısa süre ile bu objelere el feneri ile ışık tutmanın muhteşem sonuçlar vereceğinden emin olabilirsiniz.

– Son Olarak ise Güvenlik:
Şehirden dışında tenha bir yere gideceğimize göre güvenliğimizi de dikkate almalıyız. Yanımızda mümkünse bir arkadaşımızın olması önemli, ayrıca akla gelmeyecek diğer riskleri de göz önünde bulundurup, çekim yapacağımız yerin gündüzde keşfini yapıp muhtemel riskleri öğrenmemizde fayda var.

www.fotopanorama360.com

Güvenliği Dikkate Alın

Hoşçakalın …

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın