Objektif Nedir objektif Çeşitleri
Objektif nedir, Görüntü üzerindeki her noktadan ışık yardımıyla yansıyarak objektife gelen ve gelen ışığı kırarak bir odak noktasının asal eksenine dik olarak, ışığa duyarlı film veya sensör’ün bulunduğu odak düzlemine gelen ışımayı toplayarak görselin hatasız ve özellikli küçük bir görüntüsünü film veya sensör boyutlarında oluşturan mercekler topluluğudur.
Standart (Normal olan) objektifler: 35mm. (24X36mm. Tam kare) yani Full Frame (46derece görüş açısı) Fotoğraf ve Film dünyasında Standart format olan bu değer, bugün kullandığımız Digital makinalarda Film yerine kullanılan Sensör’ün boyutlarıyla tanımlanır.
Full Frame digital Sensör üretiminde sensörlerin fiziksel boyutları büyüdükçe üretimi zorlaşır vede fiyatları artar. Kompakt veya DSLR fotoğraf makinelerinin fiyatının uygun olabilmesi için daha küçük sensör boyutları kullanma zorunluluğu oluşur, işte bunun için objektiflerde bu değerlere göre üretilir. Bu sebeple Crop faktörlü (Çarpanlı) objektifler için ise bu standart değer 50-55mm. (46°) dir. Bu objektiflerin çektiği görüntüler, çıplak gözle görünen görüntünün aynısı olduğu için standart objektifler diye adlandırılır. Standart objektifler genel amaçlıdır, maksimum diyafram açıklıkları geniş olduğu için (1.4 civarı) bu objektiflerle çekilen resimler keskin net ve mükemmeldir.
Geniş Açılı objektifler: Standart veya tele objektiflere göre daha geniş alanı resimliyebilir, geniş açılı objektifler genelde 10mm. ile 24mm. arasındakilerdir, fakat resim kenarlarında şekil bozulmasına neden olurlar. Bu tip objektifler Manzara, Panorama, Gökyüzü, Kalabalık sahne, ve dar iç mekan çekimleri için ideal objektiflerdir.
Balıkgözü Objektif: Görüş açısı bakımından genişliği en fazla olan objektiflerdir. Bu objektiflerde resmin yatay ve dikey çizgileri aşırı derecede bozulmaya uğrar, onun için kullanım alanları sınırlıdır. Daha çok özel yaratıcı resimler ve dar mekan çekimleri için tercih edilirler.
Teleobjektif (Dar Açılı) : Bu sınıftaki objektifler 75mm. ile 1200mm. arasındakilerdir. 70 ile 300mm. olan teleobjektif ler en kullanışlı olanlarıdır. Bu tip objektifler ağır olduğu için elinizde tutarak fotoğrafınızı çekerken, el titremesinden dolayı resmin bozuk çıkmaması için ya hızlı enstatane yada tripod kullanmamız gerektiğini unutmamak gerekir. Teleobjektif Lensler, Doğa, Yabani veya Vahşi hayvan vb. gibi fotoğrafları yakına getirmekte mükemmeldirler.
Zoom (Değişken odaklı Objektifler): zoom objektif, Kompakt (Hafif, Küçük ve profesyonel olmayan) 35 ile 90mm. arasında zoom yapan sabit objektifli fotoğraf makinaları için çok uygundur. SLR makineye sahip olanlar için ise 24-35mm. 28-50mm. 35-70mm. 80-210mm. 200-600mm. zoom objektif alternatifleri vardır. Zoom lensler min. ve max. Değerler arası odak uzaklıklarında, sabit odaklı objektif gibi işlev görürüler. fakat her zaman sabit odaklı objektiflerin resim ve optik kalitesi daha iyidir ayrıca daha da hafiftirler.
Makro Objektifler : Yakın plan (Çiçek, Böcek vb. gibi) çekimleri için kullanılırlar 1.1 görüntü kabiliyetine sahiptirler, ayrıca Makro özellikli zoom objektiflerde vardır.
Aynalı Objektif ler : Bu tip objektifler, çeşitli özellikte aynalar kullanılarak odak uzaklığının artması sağlanarak imal edilenlerdir, bu tip objektiflerin boyutları , muadili diğer objektiflere kıyasla daha kısadır.
Sitemizdeki Diğer ilgili Konuları aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz>>>
>>> Fotoğrafçılık Nedir
Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!