Mum Işığında Fotoğraf Çekimi
Genelde düşük ışıklı ve loş ortamlarda flaş kullanmayı tercih ederiz. Flaş ile yapılan çekimler ortamdaki loş ışığı yok ettiği için fotoğraf çekim sonrasında çoğunlukla da hayal kırıklığı yaşarız. Mum ışığı‘nın oluşturduğu sıcak ortamı fotoğrafa yansıtabilmek için flaş‘ımızı kapalı tutarak işe başlayabiliriz.
- Tripod Kullanmaya özen gösterin ;
Doğal olarak Mum ışığı‘nın aydınlattığı ortamlarda çekim yaptığımızda ortamın ışık oranı düşük olacağı için, enstantane hızı da düşük olup, uzun pozla maya ihtiyaç duyulacaktır. Uzun pozlama yapılırken de fotoğraftaki flu çekimi önlemek için tripod kullanma veya sabit bir yerden destek alıp titreme veya sallantıyı ortadan kaldırmamız gerekecektir.
- Fazladan Mum Kullanın ;
Mum ışığında fotoğraf çekimi ‘nde yaşanan en büyük zorluk ortamda az ışığın bulunmasıdır. Bunun için daha fazla mum kullanarak ortamdaki ışığı arttırabilir veya diyafram, enstantane, ISO değerlerini değiştirerek keskin olan fotoğraflar elde edebilirsiniz.
- Mumları kompozisyona göre Dağıtın ;
Tek mumla ya da mumları yan yana dizdiyseniz ışık tek noktadan yansıyacağı için, portre fotoğrafta çekimi yapacağınız kişi veya kişilerin yüzünde sert gölgeler oluşur. Onun için mumları tek bir noktada toplamak yerine objeye yakın ortama dağıtarak ışığın yayılmasını sağlayarak güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yine de mum ışığında düşük seviye ışık koşulu sağlandığından çekim yapmak zor olabilir. Bunu etrafınızdaki doğal yansıtıcılardan yararlanarak durumu lehinize çevirebilirsiniz. Örneğin; obje etrafındaki yansıtıcı görevi görebilecek öğelerin yerleri ile oynayarak ışığı etrafa dağıtmak için kullanabilirsiniz. Mesela yemek masası örtüsünü, tabak ve aksesuarları beyaz seçerek, fotoğrafını çekeceğiniz kişiye ışık daha çok yansıyacaktır. Böylelikle doğal olan yansıtıcılar, reflektör görevi görmüş olurlar.
- Lens Seçiminde dikkat etmeniz Gerekenler ;
DSLR bir makine ile fotoğraf çekiyorsanız, düşük ışık koşullarında en hızlı olan lensinizi kullanmanız iyi sonuç verecektir. Örneğin; 50mm f/1,4 veya 50mm f/1,8 gibi diyafram değerleri açık olan lensler tercih edilebilir. Düşük diyafram değerlerinde kameranın içine girecek ışık miktarı daha çok olacağı için yüksek enstantane ve ISO değerlerinden kurtulup mum ışığında daha rahat çekim yapabilirsiniz.
- Arka Plan ;
Düşük ışıklı ortamlarda, arka plan ve ortamda bulunan öğeleri en azda ve kompozisyonu basit tutmak çok daha uygun olacaktır. Ortamdaki bulunan her ayrı öğe üzerinden gelen ışık gölge oluşturacağı için, fotoğrafta sert olan gölgeler oluşabilir. Örneğin; beyaz bir masa örtüsü üzerinde bulunan kadeh ve çiçekler kompozisyonumuz için güzel bir örnek olabilir.
Kamera içine daha çok ışık girmesini sağlamak için düşük enstantane hızı gerekebilir, bu ise çoğu kez dezavantajdır. Enstantane hızı ne kadar düşerse objelerdeki hareketlilik görüntüde bozulmalara yol açar. Mumun alevindeki hareketi sabit olarak yakalamak istiyorsak 1/15 veya 1/20 gibi değerlerin altına düşmememiz gerekir, buda objektifimizin kalite ve f değeri (1,4 / 1,8 gibi) ile çok ilgilidir.
- ISO Ayarı ;
Düşük ışıklı ortamlarda genelde tercih edilen ISO değerinin ayarını arttırmaktır. ISO değerinin ayarını arttırmak makinanın kalitesine göre değişiklik gösterse de Noise oluşturacağı için dezavantaj olarak kabul edilir. ISO değeri ne kadar az olursa o kadar güzel fotoğraflar çekme imkânına sahip olursunuz.
- Beyaz Ayarı ;
Mum ortama sıcak ışık yaydığı için fotoğraflarda harika atmosfer yaratır. Şayet fotoğraf makinenizin beyaz denge ayarı otomatik ayarda ise bu güzel atmosferi yok edebilir. Fotoğraf makinanızı manuel olarak beyaz dengesini ayar yapma imkanınız var ise tungsten, ampül ışığı gibi ayarları seçerek güzel ve değişik sonuçlar elde edebilirsiniz.
Çekeceğiniz fotoğrafların nasıl kayıt edileceğine karar vermeniz gerekir. Eğer üzerinde oynama yapacak iseniz RAW+JPEG formatında çekim yapmalısınız veya olduğu gibi kullanacaksanız sadece JPEG olarak kaydedebilirsiniz.
- Kompozisyon ;
Mum ışığında fotoğraf çekimi ‘nde çok çeşitli ve değişik kompozisyonlar yaratabilirsiniz. Bu sizin hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza kalmış bir olgudur. Bokeh ’ler yaratabilir veya sadece mumun alevini de çekebilirsiniz.
>>> Fotoğrafta Bokeh Nedir Nasıl Yapılır?
Hoşçakalın…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!