Karda Fotoğraf Çekmek, Kış Fotoğrafçılığı

www.fotopanorama360.com

 

www.fotopanorama360.com

Kış Fotoğrafçılığı/caption]

Kışın o güzelim karda fotoğraf çekmek çok zevkli ve de farklı bir deneyimdir. Kar manzaraları, kış fotoğrafı nın en zorlu ama en keyif veren  uğraşlarından biridir. Kar fotoğrafı / karda fotoğraf nasıl çekilir konusuna gelirsek Kar kaplı alanların açık olan tonu, orta-gri tondan daha açık olduğu için fotoğrafımızı çekerken zorluk yaşayabiliriz.

Bu özel durum fotoğraf makinası ışık ölçer’ inin hata yapmasına ve çekim için genelde hatalı ışık değeri okumasına neden olur. Yani kısaca fotoğraf makinesinin otomatik ayar yapabilmesi karlı ortam için zordur fakat yazımızın ilerleyen bölümünde bu durumu nasıl halledeceğimize  değineceğiz.

Kar veya kış fotoğrafçılığı nda resim çekerken derinlik oluşturacak obje, çizgiler ve keskinliklere dikkat etmeliyiz yoksa anlamsız bir beyazlık oluşur.

www.fotopanorama360.com
SnowboardingEğer yukarıdaki fotoğrafta ona derinlik hissi veren  ağaçlar, tepe ve öndeki snow board yapan kızlar olmasaydı, resim boş bir beyaz olarak gözükecekti. Bu tip kompozisyona yardımcı olacak beyaz-gri ve canlı renkler,  görsellerde ise gölgeler, tezat oluşturacak değişik başka renkleri ‘de fotoğrafımız ‘a dahil etmeye çalışalım.

Kar manzaralarının yanında inanılmaz güzellikte makro fotoğraf lar da çekebilirsiniz. Makro lensinizi, güneşin karların üzerinde parlıyor olmasından dolayı polarize filitre nizi de yanınızda taşıyın. Açık güneşli bir havada, güneş ışığının yansıması sonucu  parlak beyaz ışık oluşur, kayakçıların karda gözlük takmasının nedeni budur. Bu sebeple derecelenmiş filitre (graded filter) kullanırsanız değişik tonda renkler yakalamanızda etkili olacaktır.

Kar manzarası na  ekleyeceğimiz renkleri bulmak, bize harika görseller elde etmemizi sağlar. Örneğin yaban hayatı fotoğraflıyorsak, beyaz kar ile örtülü bir alanda bir kuşun veya farklı bir hayvanın rengi, fotoğrafımıza çok şey katacak ve güzel bir kompozisyon oluşacaktır.

www.fotopanorama360.com

www.fotopanorama360.com Kar manzarasında portre fotoğrafı çekmek:

Karla örtülü bir ortam, portre fotoğrafı için güzel bir arka fon oluşturur. Modelimizin üstünde şık bir kar kıyafeti veya çok şık renklerde kayak takımları ile son derece güzel ve başarılı portreler elde edebiliriz. Kar yağarken kar tanelerinin belirgin olması için“,  havanın mümkünse alaca karanlık, kısa pozlamalı ve flaş ile çekmeye dikkat etmemiz gerekir.

[caption id="attachment_9912" align="aligncenter" width="600"]www.fotopanorama360.com Karda Portre Çekimi

www.fotopanorama360.com

Kar Tanelerinin Belirgin Olduğu Değişik Bir Kare

simge_2Kış fotoğrafları çekerken teknik olarak nelere dikkat etmeliyiz:

Genel olarak karlardan yansıyan güneş ışıması nedeni ile makinamızın ışık ve diyafram değerlerinde ufak tefek değişiklikler yapmak zorundayız, kar henüz yeni yağmış ise doğal olarak  beyaz olacaktır. “Kar ile kaplı olan alanların açık olan tonu, orta-gri tondan daha açık olduğu için  fotoğrafımızı çekerken zorluk yaşayabiliriz” Makinamızın ölçümü objeden yansıyan ışığı ölçer, onun içinde bağımsız değildir.

www.fotopanorama360.comMakinadaki sistem kadraj ortalamasını aldığı için %18 yansıma payına göre orta griye ayarlanmıştır, objektifin gördüğü her obje orta griye göre algılanır. Onun için kar manzaralı fotoğraflarda makinamız tarafından kadrajın beyaz olan büyük bir bölümü Gri algılanacağı için, ona göre pozlandırma oluşur, bu sebeple saf beyaz olan renkler orta gri (Buz Beyazı) olarak çıkar. Bu durumda fotoğraf makinasının diyafram değerini yaklaşık 2F stop değeri kadar arttırmak gerekir, “örnek olarak makinenin otomatik verdiği F değeri 16 ise siz onu F8′e doğru çekin” böylece kar normal çekimdeki gibi gri değil, beyaz olarak çıkacaktır.

Bir diğer çok kullanılan  alternatif durum  ise pozlama değerini +1 veya +2 olarak arttırmaktır. Ancak unutmamak gerekir ki bunların doğru bir reçetesi yoktur, makinamızın pozometre ‘si bol güneşli, puslu veya gölge değerlerini farklı algılayacaktır, onun için güneşli ortam için 2,5-3 EV puslu güneş için 2 EV, gölge için ise 1 EV civarı değer eklememiz gerekecektir.

www.fotopanorama360.com

Kar Manzaraları

simge_2Bunu makinamızın özelliklerini tanıyarak yani bol bol çekim yaparak anlayacağız. Eğer makinamız da ‘’Bracketing’’ özelliği varsa bu konumda çeşitli fotoğraflar çekip, daha sonra fotoğrafları incelediğimizde örnek olarak, -1 EV, 0 EV, +1 EV değerinde, veya -2 EV, 0 EV, +2 EV değerinde, 0 EV, +1 EV, +2 EV şeklindeki fotoğrafların hangisinin daha doğru pozlandığını bulabiliriz.

www.fotopanorama360.com

Aman Dikkatli Olun!

www.fotopanorama360.com

Kar Manzaraları

simge_2Soğukta fotoğraf makinasının pilinin performansının düştüğünü unutmayın!… yanımızda yedek pil bulunduralım. “Dikkat etmemiz gereken diğer önemli  konu ise makinamızı sıcaktan soğu’a / soğuktan sıcak ortama geçirirken havadaki su buharı aniden yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür, buda makinanın elektronik yapısına zarar verebilir, Makinamız ortam sıcaklığına gelene kadar bir müddet açmayarak dikkatli olalım.


Sitemizdeki Diğer ilgili Konuları aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz>>>

>>> FOTOĞRAFÇILIK NEDİR

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın