Pozlama için Işık Ölçümü

Fotoğrafçılığın temeli sayılan bu konu için digital teknolojinin olmadığı geçmiş yıllarda mekanik olan aygıtlar kullanılmıştır. Işığa karşı ISO duyarlılığı düşük olan siyah-beyaz filmlerin kullanıldığı dönemlerde fotoğraf çekimi yapanlar göz kararı veya tecrübeye dayanarak pozlama yapıyorlardı. Daha sonraları Renkli filmlerin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte doğru pozlama önem kazanmıştır, çünkü renkli filmlerin pozlama değerinin doğru olarak tespit edilmesi teknik bir zorunluluk olarak belirmiştir.
Doğru pozlama nın yapılabilmesi için diyafram, enstantane ve ISO değerlerinin obje veya konunun ışık durumuna göre belirlenmesi gerekir.



Bu amaç için fotoğrafçılıkta belli aygıtlar kullanılır. Işık ölçer (pozometre) adı verilen bu cihazlar ya haricen ayrı bir aygıt olarak veya günümüz digital fotoğraf makinelerinin hemen hemen tamamının içinde yer alırlar. Işıktan etkilenen pozometre, ölçülen ışık durumuna göre ISO değeri, diyafram açıklığı ve enstantane olmak üzere pozlama değerlerini verir.
Kabaca bir örnek verecek olursak 100 ISO değeri için cihaz veya makinamız 1/500 için f 2, 1/125 için f 4, 1/60 için f 5.6, 1/30 için f 8 ve 1/15 için f 11 değerlerini karşılık olarak verir. Şayet 1/500 enstantane hızı seçilirse diyafram çok açık konumdadır; böylece alan derinliği azalmış olur. 1 /15 enstantane hızı seçilirse makine elde tutularak çekim yapılamaz, makinenin sabit bir yer veya tripod ile kullanılması gerekir, ancak bu pozlama ‘da f 11 diyafram değeri ile geniş bir alan derinliği elde edilmiş olur.


Pozlama açısından doğrudan düşen (düşey) ve yansıyan ışık mevcuttur, bu sebeple ışık ölçüm sisteminde de iki tür ışık ölçülür. Işık kaynağından obje veya konuya gelen ışığın ölçümü düşen ışık ölçümüdür. Obje veya konudan fotoğraf makinesine yansıyan ışığın ölçümü ise yansıyan ışık ölçümüdür. Fotoğraf çekiminde özel olan durumlar dışında genellikle yansıyan ışığın ölçümü yapılır. Fotoğrafı çeken için bakış açısı, yani objektifin görüş alanı içinde bulunan konunun ışığı önemlidir.

Fotoğraf makinesini ya da harici ışıkölçer kullanırken Işık ölçümüyle ilgili olarak üzerinde durulması gereken diğer bir konu da renk tonlarına göre yapılan ışık ölçümüdür.
Masmavi bir gökyüzü, beyaz bulutlar ve önünde rengarenk kırmızı çiçeklerden oluşan bir konunun fotoğrafını çekerken mavi, beyaz ve kırmızı renkler çerçeve içinde yer alan belirleyici renk unsurlarıdır. Beyaz renge göre ışık ölçümünü yaparsak mavi ve kırmızı renkler açık tonda çıkacaktır. Kırmızı renge göre ölçümü yaparsak, beyaz ve mavi renkler koyulaşır. Maviye göre ışık ölçümünü yaptığımızda ise mavi zeminin önündeki beyaz bulutlar ve kırmızı çiçekler resmedilmiş olur. Bu konudaki basit kural şudur, Resmedeceğimiz çerçeve içindeki belirgin yada etkin görülmesi istenilen renge göre ışık ölçümünün yapılmasıdır.
Hoşçakalın …
Sitemizdeki Diğer ilgili Konuları aşağıdaki linklere tıklayarak izleyebilirsiniz>>>
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!