Panoramik Fotoğraf Nedir Nasıl Oluşur

simge_2Panorama fotoğraf bir görselin gözle görünen vede kadraja sığdıramadığımız kısmının digital fotoğraf makinesi ile parça parça çekilip çeşitli programlar yardımı ile birleştirip Panoramik Çekim sayesinde geniş açılı zengin içerikli fotoğraf şeklinde oluşmasıdır.

simge_2Panoramik Fotoğraf Nedir ?

Panoramik fotoğraf herhangi bir görüntünün, bir manzara, bir dağ, güzel bir koy, veya geniş dik bir yapı, gibi görsellerin yatay çekimde yan yana dikey çekimde üst üste olma şartı ile birden fazla çekim (Fotoğraf karesi) yaparak, digital programlarla birleşmesi sonucu ortaya çıkan geniş açılı fotoğraf çalışmalarıdır. Burada makinamızı sabit bir eksen etrafında döndürerek 360 derece çekim de yapabiliriz, bu çekimleri yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar ise şöyledir.


simge_2–         Panorama modu bulunan bir makinayla çekim yaparken bu modun özelliği olan, bir önceki çekmiş olduğumuz karenin 4 te birlik yani %25 lik bölümünün yeni çekeceğimiz karenin üstünde hayali olarak görülmesidir, her çekeceğimiz yeni kare için bu olgu geçerlidir. Bunun sebebi bilgisayarımızda resimleri birleştirirken ek yerlerinin hatasız üst üste oturması için referans noktalarının sağlanmasıdır. Dikkat etmemiz gereken önemli bir hususta hareketli objelerin fotoğraf  karelerimiz de mümkün olduğunca az yer almasıdır.

Eğer fotoğraf Makinamız da panoramik çekim modu  yoksa, elbette yine panoramik çekim yapabiliriz, fakat resmimizi çekerken bir önceki karenin en az %25 lik kısmının yeni çektiğimiz kare içinde olmasına, makina yı yatay pozisyonda çevirirken aşağı yukarı pozisyonunun sabit olmasına dikkat etmektir. Yoksa çekilen resimleri birleştirdiğimizde aşağı veya yukarı doğru eğim oluşur, bunun içinde ölçülendirilmiş 360 derece dönen panoramik bir tripod kafa kullanmakta yarar var.

–         Diğer bir önemli hususta makinamızın ISO, Pozlama, Diyafram ve mesafe ayarlarını yapıp M (manul) modda hiçbir ayarın değişmeden çekimleri yapmamızdır. Buda farklı değerlerde karelerin oluşmaması için önemlidir.

–         Birden fazla çektiğimiz karelerde ışığın geliş acısının farklı pozlamalara sebep olmaması için genelde ışığı arkamıza almaya dikkat etmeliyiz. Yandan gelen ışık çekeceğimiz her karede farklı pozlamalara sebep olacağı için, resimleri birleştirme sırasında farklı kontrastlar kötü panoramik fotoğraf a neden olacaktır.

www.fotopanorama360.com

İstanbul/ ATAŞEHİR Panorama

www.fotopanorama360.com

Boğaz Panorama

simge_2–         Mümkün olduğunca tripod la çekim yapmaya çalışın eğer tripod unuz yoksa elle de çekim yapabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken kol ve dirseğinizi yukarı aşağı hareket ettirmeden sağa veya sola dönerek çekim yapmanızdır. Elde yaptığınız çekimlerde  başarılı olabilir, çünkü ben yanımda tripod olmadığı çoğu zaman denedim gayet başarılıydı, şöyle ki elde çekim yaptığınızda makinayı merkezde değil, dış bükey bir yörüngede sağa veya sola çevirdiğiniz için ufuk çizgisindeki optik bükülmeye de engel oluyorsunuz. Fakat kapalı veya dar bir mekanda çekim yapacaksanız, kesinlikle tripod kullanmalısınız, aksi taktirde yakın çekim olduğu için resimlerin birleşme başarı oranı düşecektir.

–         Zaman içinde panoramik çekim veya panoramik fotoğraf nasıl çekilir konusunda uzmanlaştıkça yatayda veya dikeyde tek yönlü çekeceğiniz resimleri hem yatay hem de dikey çekerek birleştirirseniz daha detaylı geniş ve uzun panoramik fotoğraf lara sahip olacaksınız.

–          Resimleri birleştirme kısmına gelince bu konuda bir çok yazılım var, ama hepimizin elinin altında bulunan PhotoShop la bu işi kolayca halledebiliriz.

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

www.fotopanorama360.com

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın