Fotoğrafta Harici Aydınlatma
Fotoğrafçılığın olmasa olmazı ışık’tır dış fotoğraf çekimlerinde doğal ışığın yanında fotoğrafta harici aydınlatma da çok önemlidir. Profesyonel dış çekim Fotoğraf ve Video çekimlerinde görmüşsünüzdür ya doğal ışığı yansıtan reflektörler veya güçlü sabit ışık veya flaşlar kullanılır çünkü İyi ışık sonucunda iyi fotoğraflar elde ederiz,
Fotoğraf makinelerinin üzerindeki dahili flaşlar, harici aydınlatmanın yetmediği yerlerde dolgu ışığı olarak iş görebilir, eğer çektiğiniz kişinin yüzünün bir kısmının parlaması, veya çektiğiniz nesnenin dengesiz aydınlanması sizin için çokta önemli değilse bu durumda dahili flaşın yeterli olup olmadığı tartışılır.
Fakat yaratıcı, dengeli ve sadece çekeceğiniz nesnede istediğiniz yerleri vurgulayıcı şekilde, Harici tepe Flaşı, Para Flaş, Reflektör, Sürekli Işıklar vs. ile aydınlatmak dururken, neden dahili flaşla yetinelim?
Fotoğraf makinemizdeki veya harici olarak kullanacağımız flaş’larımızdaki ayarlar bizlere ihtiyacımız olan ayarları sunmaktadır. Makinemizdeki A (diyafram öncelikli) ve S (pozlama öncelikli) modlar ortamdaki aydınlığa göre bir yere kadar otomatik ayar yapıyorlar, fakat bize tam kontrolü genelde sunmuyorlar. Sonuçta Flaşlar sürekli olmayıp anlık ışık kaynakları olduğundan, fotoğraf makinemizin ışıklı ortamda bizim istediğimiz gibi ışığa göre ayarlama yapması mümkün olamayacağından, flaş ayarını M (Manuel – elle ayar) modun’da kullanmak en mantıklı ayar şeklidir.
Harici ışıklandırma ile çekilen fotoğraflarda fotoğraf makinasındaki ISO, Diyafram ve Enstantane ayarları ayrı bir önem taşır (“Temel Fotoğrafçılık Terimleri Diyafram, Enstantane, ISO” yazımızda okuyabilirsiniz)
Bu üç değerin Flaş ile olan alakasına gelince bu değerlerin flaş üstündeki eşdeğerini yani flaş ayarı için ışık durak değerlerinin neye göre değiştiğini anlamamız gerekmektedir. Flaşlardaki güç değerleri ise “2” nin katları halinde gider, ve de aralarında bir durak ışık farkı vardır.
1/1->1/2->1/4->1/8->1/16->1/32->1/64->1/128
Fakat ışığı makinemizden uzaklaştırırsak, bu durumda, ışık durakları için bir diğer değişkenimiz ise mesafe’dir. Bunun içinde flaşlarımızın gücü önemlidir.
Kullanabileceğimiz “tam otomatik” ITTL (Nikon) ve E-TTL (Canon) gibi harici flaşlar hızlı fotoğraf çekimleri için işimize yarasa da, farklı fotoğraf çekimlerinde yaratıcı ışıklandırmanın gerekli olduğu pozisyonlarda bu tip fiyatı yüksek ekipmanlar adet olarak birden çok kullanılacağı için bize pahalıya mal olabilir.
Pahalı olan Canon E-TTL veya Nikon için ITTL flaşlar ayrı bir tercih sebebi olabilir. Alternatifi Çin malı olanlar ise artık kalite açısından hiçte kötü değiller bir adet yerine aynı fiyata üç adet alabilirsiniz.
Bir diğer konu ise kablolu veya kablosuz olan tetikleyici’ler birden fazla flaş kullanıyorsanız bu ekipman gerekli. Teknoloji çok çabuk değiştiği için her hangi bir özellik veya model belirtmek yanlış yönlendirme olur, şu an piyasada ucuz pahalı tek alıcılı üç alıcılı vs. bir çok alternatif mevcut.
Hoşçakalın…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!