Fotoğraf niçin flu çıkar ve de çıkma sebepleri

simge_2Fotoğrafçılık tarihinin en eski şikayeti olma özelliğidir flue resim, öyleyse olayın aslı nedir?

Aslına bakarsanız sorun kaynağı oldukça basittir, Net olarak çekmek istediğimiz resimleri elde etmek için gerekli olan enstantane değerlerinden daha yavaş olan enstantaneleri kullanıyor olmamız. Basit bir örnek vermek gerekirse,. net bir fotoğraf çekebilmemiz için 1/50 saniyenin üzerinde olan bir Enstantane gerekli. Fakat ortam ışığı yeterli olmadığı için fotoğraf makinemiz Doğru Pozlanmış fotoğrafı elde edebilmek için otomatik olarak 1/13 saniye olmasına karar veriyor. 1/13 saniye boyunca fotoğraf makinemizi kıpırdatmadan tutamayacağımız için Flu, bulanık yani net olmayan fotoğrafların sahibi oluyoruz, bu aslında can sıkıcı bir durumdur. Ama problemi çözmekte elimizde Nasıl mı?

simge_2Sorun nedir ve ne zaman ortaya çıkar?

Aslında bu birazda özel bir durum olup kişiye göre değişir. Silahla atış yaparken nişan almak için öğretilen nefes tekniklerini hatırlayalım. Sorun nefesi aldıktan sonra kıpırdamamaktır. Fotoğraf makinesini tutmak da aynen böyledir, bazı kişiler 1/13 saniyede net çekebilirken, kimileri de en azından 1/50 saniye ihtiyaç duyabilirler. Elleriniz şayet titremeye müsaitse 1/50 bile size az gelebilir. Yani asıl mesele Fotoğraf makinesini mümkün olduğunca az titretmektir.

Buradaki esas konu odak uzaklığının (f) net fotoğraf elde edebilecek alt sınırı 1/f saniyedir. Örnek olarak 50mm ile fotoğraflıyorsak enstantanenin değeri 1/50 saniyeden, 200mm. ile de 1/200 saniyeden daha hızlı olmalıdır. Böyle olmalı diyoruz da bunların alt sınır değeri olarak düşünülmesi gerekir.  İş böyle iken 200mm’de 1/200 saniye’de kullanarak bile net düzgün fotoğraflar elde edemeyebiliriz, hatta öyle ki anılan değer 1/500 bile olabilir.

Örneklersek 200mm için bunu öğrenebilmenin yolu fotoğraf makineniz ayarları izin veriyorsa Enstantane öncelikli modu (TV/S) kullanıp ve enstantane için 1/200 değerini alıp yazı karakteri içeren bir şeyleri çekelim. Eğer çekim sonuçlarının çoğu flu çıkarsa, 1/200′den daha hızlı olan enstantane değerini kullanıp çekimi tekrarlayabiliriz. 1/250, 1/320, 1/400, 1/500 gibi. Sonuçlardan memnun kaldığınızda 1/f+1.3 durak sekmeleri gibi kendi kullanım kurallarınızı uygulayabilirsiniz.

 

3x_30x30Bunun Haricindeki diğer bir  uygulama, Titreşim önleyici sistemler (IS, OS, VC, VR, SR, OIS vs. gibi)

Fotoğraf makinesi veyahut objektifiniz destekliyorsa bu sorunu çözmek için geliştirilmiş olan titreşim engelleme sistemleri mevcuttur. Bu tip gövde veya lenslerin görevi siz ekipmanı hareket ettirseniz dahi, özel olan mekanizmaları ile lensin ilgili bölümüne hareketin ters yönünde tepki verdirmektir. Bunun şu an ölçütü ise marka ve ürüne göre değişen 3 ile 4.5 durağa kadar etkili olduğu iddiasıdır.

Eğer üretici firma sistemim 4 durak etkili dir, diyorsa, ayrıca 200mm’de normalde 1/500 saniye ile net resimler elde edebiliyorsanız, bunun anlamı şu demek 4 durak daha yavaş enstantane değerlerinde de net resimler elde etmeniz anlamındadır. ‘Pratik’te ise bu her zaman geçerli sayılmayabilir, 4 durak denen bir değer için siz onu  3 durak olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca makine tripoda takılı olmadığı zaman bu titreşim önleyici sistemi kapatmayın.

simge_2Bunun çözümü nedir?

Bunun hal çaresi mantık olarak oldukça basit. Makineyi elinizde sabit tutabileceğiniz zaman diliminden  daha uzun süren enstantanelerden uzak durun. Fotoğrafınızı çekerken basit kompakt fotoğraf makineleri bile ekranında size enstantane değerinin ne olduğunu gösterir. Zaten alışkanlık olarak fotoğrafınızı çekerken enstantane değerini devamlı kontrol etmelisiniz.

Flu olan fotoğraflar çekmemek için dikkat edeceğinim 4 genel kural

  1. Enstantaneyi daha hızlı çekim pozisyonuna getirmek: Bunun içinde ISO değerini arttırmamız gerekebilir, Kullandığımız ekipmanlar izin veriyorsa daha açık bir Diyafram ayarı yani daha küçük f değeri kullanmayı da deneyebiliriz.
  2. Flaş kullanmayı denemek, Bu genel olarak enstantaneyi hızlandırma mantığı ile çalışır. Flaşı açtığımızda kompakt olan makineler enstantaneyi 1/60, DSLR olanlar ise 1/200 gibi bir değerde sabitler. Dikkat edilmesi gereken konu, A/Av modun da yada ‘Slow Sync’ /Yavaş Senkron modun da çekim yapılıyorsa sonuç yine flu fotoğraflar olabilir.
  3. Daha Farklı kullanım şekli ise Yavaş olan enstantane değerini kabullenip tripod kullanmaktır. Burada bu işin genel kuralı sabit duran objelerin net çıkacağı, hareketli her şey in hareket ettiği için yine flu çıkacağını aklımızdan çıkarmamalıyız!
  4. Unutmamamız gereken diğer bir husus, makinamız tripod ta takılı olsa olsa bile deklanşöre basma anında bir titreşim oluşacaktır. Bunu engellemenin yolu makinamız destekliyorsa ya uzaktan kumanda veyahut saniye gecikmeli otomatik çekimi kullanmalıyız

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın  

www.fotopanorama360.com

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın