Ormana Altınbeşik Mağarası ve Tarihi Evler -Akseki İbradı ANTALYA
Ormana, Antalya ilinin İbradı ilçesine bağlı şirin bir beldedir. İbradı ya 3, Manavgat çayına 13, Akseki ye 30, Manavgat a 60, Antalya ya 165 km. uzaklıktadır.
Ormana nın iklimi, Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen, İç Anadolu iklimi ile karışık bazen ılık bazen karasaldır.
Ormana ‘nın tarihi, Roma imparatorluğu ‘na dayanır. Erimna ismi ile tarih kitaplarında yer almakta olup, sırası ile Büyükiskender, İran ve Kleopatra ‘nın hakimiyetlerinden sonra Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat ‘ın 1226 yılında bölgeyi fethetmesi sonucu Selçuklu egemenliğine girmiştir. Selçuklu ‘lar devrinde Konya ‘yı Akdeniz’ e bağlayan kervan yolları Ormana arazisinden geçmekteydi. Bu yol üzerinde inşa ettirilen Tol Hanı bu devre aittir. Bölgede Bizans dönemine ait kalıntılara da az da olsa rastlanmaktadır.
Ormana 1991 yılında belediye teşkilatına kavuşmuştur. Köyde her yıl üzüm festivali yapılmaktadır. Yeşil Ormana ‘yı yaratan asırlık bağ ve bahçelerde kaynayan üzüm, kazanlarda pekmez olarak hayat bulur.
Ormana ‘da her mevsim ayrı bir güzelliktedir. Yayla ve dağ çiçekleriyle bezenmiş kekik kokan kırlarıyla yaz çok güzeldir. Kışında dağlarında karlar beyaz örtüsüyle nefis bir görüntü oluşturur.
Ormana, köy hayatına hasret kalanların ev pansiyonlarında kalıp, bunu doğa yürüyüşü, tarihi eser, ev, mağara gezileri ve diğer aktivitelerle sıkılmaksızın keyifle vakit geçirebilecekleri bir bölgedir.
Ormana ‘da gezilecek, görülecek yerleri şöyle anlatabiliriz.
ALTINBEŞİK MAĞARASI
Altınbeşik mağarası adını bir üst kısmında yer alan Altınbeşik tepesinden almıştır. Mağara içinden çıkan su, yeraltından Beyşehir Gölü ile irtibatlıdır. Altınbeşik düden suyu mağarası iki kat üzerine yayılmıştır. Mağaraya bir yeraltı gölü üzerinden botla girilmektedir. Bu gölün sonunda traverten oluşumları vardır. Göl sonundan 44 m’lik dikey bir traverten oluşumu üzerinden ikinci kata çıkılmakta
Ve oradan 130 metre uzunluğunda ince uzun sığ bir göl başlamaktadır. İkinci katın sonuna kadar küçük gölcükler ve ota kısmında da göçük yapan çok büyük ve yüksek bir salondaki kalker blokları üzerinden, 1,5 km kadar ilerlene bilmektedir.
Ormana’ya bağlı Eynif Ovası nın doğusunda yer alan bu han oldukça metruk haldedir. Hana ait bir yazıt bulunmamasına rağmen Anadolu Selçuklu dönemine ait olduğu bilinmektedir.
Doğu, batı, güney çevre duvarları halen ayakta durmaktadır. Kuzey duvarı ise yer yer yıkıktır. Basık kemerli giriş kapısı, taş kemerli iç avlu bölmelerinin bir kısmı ayaktadır.
ERYMNA ANTİK KENT
Ormana köyü sınırında bir tepe üzerinde Erymna kenti kalıntıları yer alır. Burada kente ait çeşitli kale kalıntıları dikkat çekicidir. Ayrıca köy içinde de Antik Kente ait Çatal Oluk Çeşmesi gibi eserler de vardır.
DÜĞMELİ EVLER
Ormana ’da tüm Akseki yöresinde sıklıkla rastlanan ve DÜĞMELİ EV adıyla anılan Osmanlı mimarisi hakimdir. Genelde iki katlı olan bu asırlık evler, çoğunlukla sedir ve andız ağacından ahşap iskeletli taş duvarlardan oluşur. Bazı evlerin tarihi 300 yıla kadar uzanmaktadır.
Evlerde taş duvarlarda belli aralıklarla atılan hatıllar yüklerin yatay dağılımını sağlar. Onların üzerine dikine konan pişduvan ‘lar duvarda oluşabilecek yarılmayı engelleyebilecek şekilde bir örgü oluşturur. Bu iskeleti oluşturan ağaçların yüzeyde kalan uçlarına halk düğme Ormana ’lı ise pişduvan der. Taşın ve ahşabın birlikteliği güzel bahçelerin eşlik ettiği cumbalı evleri daha da güzel kılar. Ormana bez dokuma tezgahları ile de ünlüdür. Dokuma ürünlerini Ormana köyünden direk temin edebilirsiniz.
Ormana Tarihi Evleri Sanal Tur 360 derece gezmek için lütfen tıklayın!
Galeriyi tam ekran görüntülemek için açılan pencerede üzerine çift tıklamanız yeterli olacaktır…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!