EvdirHan / Düzlerçamı – Döşemealtı Antalya-TURKEY
Evdir Han Antalya – Korkuteli yolu üzerinde Yukarı Karaman Düzler çamı mevkiinde yer alıp, termessos antik kentine de çok yakındır. Ayrıca hanın karşısında yığılı olan taşların altından 2010 senesindeki kazılar sonucu 3 Lahit mezarda ortaya çıkarılmıştır, Bölge Antalya şehir merkezine ise 18 km. uzaklıktadır. Evdir Han’ın taç kapısı, Türk taş ve oymacılık sanatının en güzel olan örneklerinden birisidir. Dışa doğru taşan, sivri kemerli taç kapı üzerindeki üç satırlık daha önce okunmuş olan günümüze kadar ne yazık ki gelemeyen kitabesinde Selçuklu Sultanı İzzeddin I.Keykavus tarafından 1210-1219 yılları arasında yaptırıldığı bilinmektedir.
Bugüne kadar atıl ve bakımsız durumda bulunan Evdirhan‘ın yeniden canlandırılması amacıyla Döşemealtı Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tarihi eserde ortak bir çalışma yürütüyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ise Tarihi geçmişine yakışır bir şekilde kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapması planlanan Evdirhan‘da ayrıca bir de müze faaliyete geçirilecek
Evdir Han’nın diğer benzer hanlara göre daha özellikli ve farklı bir plan yapısı vardır. Han genişçe bir kareye yakın avlunun etrafında sıralanıp, iki bölümlü olan revaklardan oluşmuştur. Han boyut olarak 67×55 M. kareye yakın olan dikdörtgen planlıdır ve yapıyı oluşturan beden duvarlarının tümü kesme taştan inşa edilmiştir. Hanın duvarları yan taraflarda üçer, arkada ve önde ikişer adet olmak üzere kare biçiminde takviye kuleleri ile sağlamlaştırılmıştır.
Evdir Han ın kuzeybatıya bakan cephesindeki duvarları oldukça iyi durumda günümüze kadar gelmiş olmasına rağmen diğer kısımlar oldukça bakımsız ve çok haraptır. Han bölgenin tarihi dokusu nedeniyle antik bir kent olan nekropolü üzerinde kurulduğu için hanın duvarlarında bölgeden toplanan çok sayıda antik taş kullanılmıştır. Hanın avlusunda antik lahitlerden bazı örnekler hala yerinde durmaktadır.
Hanın Cephe duvarları 1,50 M. kalınlığa sahiptir. Kemerlerin üzerlerine oturtulmuş 7,30 M. yüksekliğinde tonozlarla örtülü gözler vardır. Bu gözler orta avluya bakmakta olup, hana gelen yolcuların hayvanlarını bağlayıp, yüklerini de koyma işlevi görür. Hanın ayrıca yolcular için odaları vardır. İçeride bu odalardan başka hayvanlar için ahırlar da mevcuttur. Hanın yakın çevresinde akarsu bulunmadığı için, bölge halkı tarafından “Uzun kuyu” olarak adlandırılan hanın su ihtiyacı için bir de sarnıç yaptırılmıştır.
EVDİRHAN 360 Derece Sanal Tur ile gezmek için lütfen tıklayın!
Aşağıdaki Multikopter VİDEO çekimini’de izleyebilirsiniz …