Dijital Fotoğrafçılık Nedir?

www.fotopanorama360.comDijital fotoğrafçılık nedir açıklaması, fotoğraf elde etmek için bugüne kadar kullanılan film rulosu yerine dijital teknolojiyi kullanarak oluşturulan fotoğraf biçimidir. Fotoğrafların çekildiği Film rulosu, çekim sonrası kimyasal banyo işlemi (Negatif görüntü) ve fotoğrafın kağıtlara basılması (Pozitif Görüntü) sonucu izlenilebilir hale gelirken, dijital makine ile çektiğimiz fotoğrafları anında ya fotoğraf makinasında veya bilgisayarımızda izleyebilmemiz hem de arşivlememiz bize zaman ve maddi açıdan mükemmel bir avantaj sağladı. Günümüzde dijital teknolojinin çok hızlı gelişmesi sonucu fotoğraf makinaları hem ufaldı hem de bizlere muhteşem teknik imkanlar sundu.

www.fotopanorama360.com

Neden Dijital Fotoğrafçılık?

>Çektiğimiz fotoğrafları anında görebilmemiz; şayet çektiğimiz fotoğraflarda eksik veya hata varsa telafisi için yeniden çekebilmemiz.

>Çok fotoğraf çekimi yapan biriysek, digital makinanın toplam maliyetinin filmli fotoğrafçılığa göre (film, filmin banyosu, karta bastırma veya dijitale tarama) daha düşük maliyette olması. Bunların yanında birde filmli çekimde  makinamızdaki poz sayısı sınırlı olduğu için daha fazla düşünerek, daha titiz ve dikkatli davranarak fotoğraf çekmemiz gerektiğidir.

>Fotoğraflarımızı ek bir işleme gerek duymadan, çekim anında makinamızdan ve de bilgisayarımızdan görüntüleme imkanımız.

Fotoğraflarımızı harici bir yerde bastırabileceğimiz gibi kendi yazıcımızla da kolay bir şekilde bastırabilme imkanımız.

www.fotopanorama360.com

www.fotopanorama360.com>Dijital fotoğraf makinemizle, çektiğimiz fotoğraflara çekim tarihi, çekim ayarları (diyafram, enstantane vb.gibi) ve hatta çekimi yaptığımız yerin koordinat (Geotag /Coğrafi konum Etiketleme) gibi ek bilgileri de fotoğraf datasına gömebilmemiz.

>Analog makinada 36 kare çekimden sonra film değiştirmek zorunda kalmamamız, oysa tek bir hafıza kartı ile yüzlerce fotoğrafı çekebilmemiz.

>Foto çekimlerimizi dostlarımızla doğrudan TV’de seyretme imkanı.

>Lens veya makine gövdesinden titreşim engelleme çözümleri ile ışık şartlarının yetersiz olduğu durumlarda digital ayar imkanı ile daha keskin fotoğraflar çekebilmemiz.

>En önemli ayar imkanlarından biride Dijital fotoğraf makinelerinin çekim anında ISO değerini değiştirme konusunda büyük esneklik sağlaması, ayrıca Auto konumunda bu ayarı sizin yerinize yapması.

>Dijital fotoğraf makinelerinin büyük çoğunluğun da fotoğraf karelerinin yanı sıra gerektiğinde video da çekebilmemiz.

>Çekilen fotoların bilgisayarımızda fotoğraflar üzerinde, filmli dönemlere (Rötüş) göre daha hızlı, kolay ve mükemmel düzeltmeleri yapabilmemiz.

>Sürekli gelişim gösteren digital teknoloji ile ışığın yetersiz olduğu durumlarda, filmli fotoğrafçılığa göre ayar imkanının çok daha esnek olması, yani bugün ki şartlarda orta formatta bir foto 60.5MP, 35mm’de 24.5MP gibi çoğu fotoğrafçı için yeterli gelecek düzeyde çözünürlük değerlerine ulaşılmış olması.

Baskı Makinası_08Fototğraf Makinası-23

www.fotopanorama360.comFilmli fotoğrafçılığın (Analog) üstün olduğu yanları yok mu?

Elbette var tabii ki. Dijital fotoğrafçılık üst düzey profesyonel kullanım amacına göre mükemmel değil ama arayı da çok hızlı bir şekilde kapattığını ve de birçok kullanım kolaylığını getirdiğini de söylememiz mümkün.

>Filmdeki gren ler fotoğraf filminin karakteristik olan tipik bir özelliğidir, yani filmde  belli bir desende oluşurlar, dijital çekilen fotoğrafta  ise ısı ve elektronik bileşenlerin birbirleri ile olan etkileşimi sonucu ortaya çıkan görsel gürültü, renkli fotoğraf yüzeyinde farklı renklerde dikkat dağıtıcı, hoş olmayan noktacıklar olarak farklı şekillerde karşımıza çıkar.

>Filmin dinamik aralığı, dijital sensör algılayıcılara göre daha geniştir, dijital fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğrafta ışık patlaması ile giden veya hoş olmayan bir bölgeyi kurtarmak çok zordur ama film bu konuda bize daha esnek davranır, banyo sırasında agrandizörle bu bölgelerdeki istenen detayı geri alma imkanı mevcuttur.

>Dijital fotoğraf makinalarında matematiksel formüller kullanılarak ara değer kestirimleri ve diğer hesaplamalar ( interpolation ) ve köşelemeyi engelleme (Anti-Aliasing ) işlemleri uygulanması sebebi ile çektiğimiz objede istenmeyen renkler ve renk kaymaları oluşabilmektedir, filmde ise çekilen sahne veya obje olduğu gibi film üstüne aktarılır. Fakat digital teknolojinin hızla gelişmesi sonucu günden güne bu bozulma hem telafi edilmekte hem de azalmaktadır.

>Fotoğraftaki çözünürlük konusu hala tartışılan bir konu iken. Kimi farklı düşünenler dijitalin filmi yakalaması için hala çok yolun olduğunun tarafı iken, kimileri ise 35mm’lik film ile elde edilen çözünürlük değerinin, 35mm’lik optik sensörün de 8-10MP ile verebildiği fikrine katılmaktadır, yani henüz bu aşamada herkes tarafından şimdilik te olsa ortak kabul gören bir görüş yok. Burada önemli olan kriter ne kadar büyükte bir baskı alacağımız ve bu baskıyı da ne kadar yakından izleyeceğimizdir.

www.fotopanorama360.com

Digital ve Film in Artılarını eksilerini kısaca yazdıktan sonra toparlarsak, Dijital fotoğrafçılığı ve imkanlarını seçerek istediğimiz sonuca çok daha hızlı ulaşarak, fotoğraflarımızda daha hızlı düzeltmeler yapabileceğiz ve uzun vade de maliyetleriniz önemli oranda düşecektir.

Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın