Su altı Fotoğrafçılığı Su altında Fotoğraf Çekmek
Su altı fotoğrafçısı olabilmenin ilk şartı mümkün olduğunca iyi bir dalıcı olmaktır. Balıkadam brövesi TSSF ( Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu ) bağlı olan kulüplerin vermiş oldukları eğitim ve sınav sonucunda alınabilmektedir.

Dalgıçlar
Su altı Fotoğrafçılığı prensipleri açısından su altında veya karada yapılmasında temelde fazla bir fark yoktur. Fakat fotoğrafın çekim kalitesinde çok önemli rol oynayan ışığın karadaki etkinliği ile su altındaki etkinliği arasındaki farkı sualtı fotoğrafçılığında özel çekim tekniği ve ekipmanlarının kullanımını zorunlu kılmaktadır.
Sualtı fotoğrafçılığındaki zorlukları özetlemek gerekirse bunun en uygun ifadesi “sınırlılıklar” olacaktır. Örnek olarak doğal ışığın ve çekim görüş alanının sınırlı olması ve de su derinliği fazlalaştıkça bu sınırlamanın daha çok artması, kullanılacak olan çekim ekipmanların ve de su altındaki zamanın sınırlı olması belli başlı zorluklardır.
Su altı eğitimi ve güvenliği, su altında kamerayı elimize almadan önce üzerinde önemle durulması ve eğitiminin alınması zorunlu konulardır. Dalışa vücutça uygunluğun belirlenmesi için, sağlık kontrolünden geçmeden, dalış eğitimi almadan, su altındaki riskleri iyice öğrenmeden, ilk-yardım kursu görmeden sualtı fotoğrafçılığına soyunmak veya girişimde bulunmak insanın hayatıyla kumar oynamasıdır.
Sualtı fotoğrafçılığını merak eden ve başlamaya istekli olan kişilerin ilk sordukları sorular kullanılması gereken ekipmanlarla ilgili olmaktadır.
Bu konuda üreticilerin sualtı çekimleri için sunduğu farklı alternatifler olmasına rağmen bunları temel olarak iki kategori de toplamak mümkündür:
1. Sualtı kameraları (Underwater/Waterproof camera) bu kategoride Bonica, Sea&Sea, ve Reefmaster vs.gibi markaları kısaca saymak mümkündür.
2. Su altı koruyucu kılıf ile kullanılması gereken normal kameralar encased cameras used in a housing bu kategoride Sony, Fuji, Olympus, Canon, vs. gibi markalar örnek olarak verilebilir. (Bu firmalar kendi ürettiği ürünleri için su altı kılıf alternatifleri sunmaktadır.)
Ayrıca mevcut bir kameraya ısmarlama Kılıf (housing) yaptırmak mümkündür. Ikelite ve Gates benzeri firmalar kameranıza göre özel Kılıf üretimi yapmaktadırlar, fakat biraz fiyat farkını göze alırsanız…
Su geçirmez kamera veya kılıf seçerken dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar şöyledir
1. Çekimlerinizi en çok ne kadar derinlikte yapmayı planlıyorsunuz. Çünkü Piyasadaki mevcut olan su geçirmez kameralar ve yukarıda örneğini verdiğimiz sony, fuji gibi firmalar kendi kameraları için ürettikleri kılıflar ile maksimum 35-45 metre derinliklere kadar yapılacak dalışlar için uygundur. Bu derinliklerin altı için özel kılıflar gerekecektir.
2. Su altındaki çekimlerde Beyaz renk denge ayarları çok önemlidir seçmeye karar verdiğimiz kameranın otomatik beyaz renk denge ayarlarının yanında manuel olarak ayarlamaya da imkan vermesi dikkat edilmesi gereken husustur.
3. Makinamızın Optik yakınlaştırma (zoom) özelliğinin olması. (dijital zoom yapan kameraların yakınlaştırma özelliği sualtında fazla etkili değildir.)
4. Makinamızın Lens ayarlarının hem otomatik hem de manuel yapılabilir olması.
5. Kameranın tüm ayarlarının kılıf (housing) üzerinden yapılabiliyor olması
6. Kullanacağınız digital DSLR kameranın LCD ekranının çektiğiniz resimleri su altında kontrol etmek için mümkün olduğunca büyük olmasında fayda var, çünkü belki aynı kareyi bir daha çekmeniz mümkün olmayacaktır.

Su Altı Fotoğrafçılığı
Sualtı Harici Flaş
Su altında doğal ışık kaynağının yetersiz kaldığı durumlarda flaş gereklidir. Genelde sualtında çekilen fotoğrafların büyük bir bölümünde flaş kullanıldiği için flaşın nasıl kullanılacağı ve özeliklerinin iyi bilinmesi önemlidir. Günümüzün en çok kullanılan flaşlar genelde TTL ( Through The Lens ) ve normal flaşlardır.
– TTL Flaşlar: Bu tipte olan flaşlar ( Trough The Lens ) ışığı elektronik olarak algılama prensibi ile çalışırlar. TTL flaş‘lı olan sistemler, algılayıcı sayesinde flaşın ışık şiddetini ayarlayarak doğru pozlandırmasını sağlar. Fotoğraf çekimi yapılmadan önce optik vizörün içinde bulunan ışık ile doğru pozlandırmanın yapılıp yapılmadığı gözlemlenir. TTL flaşların kullanımı gayet kolaydır, anca TTL flaş sistemleri her makine ile uyumlu kullanılamayabilir.
– Normal Flaşlar: TTL özellikli olan flaşlara oranla daha ucuzdurlar. Çoğunlukla her makine ile kullanılırlar. Normal özellikte olan flaşların kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise fotoğraf makinasının diyafram ve enstantane ayarının doğru olarak yapılmasıdır.

Su Altı Flaş
Su altında gerek TTL Flaş gerekse normal flaşın kullanılmasında, su içindeki kırılma ve yansıma dikkate alınarak çekimini yapacağınız konuya Flaş ortalama 45 derece açıyla bakmalıdır. Çünkü bu açı ile yapılan çekimlerde plankton patlaması, objeden ışığın yansıması veya objenin arkada kalan bölgesinin karanlık çıkmasıda böylece önlenmiş olur.
Renk Dengesi
Su-altında ve karada çekilen fotoğraflar arasındaki belirgin farklar en dikkat edilmesi gerekeni renk konusudur. Işık su-altındaki çekimlerimizde oldukça önemlidir derine indikçe azalır Bu durum ise çektiğimiz fotoğrafların resim kalitesini önemli ölçüde etkiler. Çekeceğimiz Objeye olabildiğince yakın ve su yüzeyine yakın olmamız ışık kontrolü ve su içindeki partiküllerin araya girmemesi için önemlidir. Dalış planlarının güneşin daha yoğun olduğu öğle saatlerine alınması daha uygundur. Her derinlikte gerçek ve canlı renklerde resimler çekmek istiyorsak, ek ışık kaynağına veya kameranın flaşı dışında ayrıca daha güçlü flaş veya flaşlara ihtiyaç vardır. Diğer bir alternatif seçenek ise dijital kameranızın beyaz renk denge ayarlarının uygun ölçülerde olmasını sağlamaktır.

Çeşme’de Su Altında C 47
Karlanma Olgusu
Eğer kameranın kendi flaşını kullanıyor isek vede resmini çekeceğiniz hedef ile aranızdaki mesafede çok kısa değilse flaştan yayılan ışığın resimlenen karenin etrafındaki plankton kum partikül vs. gibi tanecikleri flaş ışığının direk yansıması olarak resmimizde çıkacaktır. Buda resmimiz de karlanma olgusu diye adlandırılan durumu meydana getirir. Bunu önlemenin yolu flaşı objektiften mümkün olduğunca uzaklaştırmaktır, bu da yukarıda belirttiğimiz gibi, dış flaş veya flaşları harici kollarla kamera veya Kılıf üzerine sabitlemek tir, kısaca sualtında flaş ile fotoğraf çekerken bir daha aynı kareyi çekmemiz çok zor olduğu için, bunlara önemle dikkat etmemiz gerekir .
Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!