Pil kullanımı ve Pil Bakımı ( Li-Po Şarj edilebilir Piller )

www.fotopanorama360.comGünümüzde çoğunlukla model oyuncak, Multikopter, uçak ve helikopterlerde ayrıca Telefon, LapTop gibi çeşitli cihazlarda da kullanılan bu piller için bilinmesi gerekenler ve de pil kullanımı ve pil bakımı konusunda sıkça sorulan sorular genelde aşağıdaki gibidir.

www.fotopanorama360.com

Model Helikopter

Soru: Pil paketini satın aldıktan sonra uzun süre şarj etmek gerekirmi
Cevap: Hayır. Ekstra şarj süresi pilinize ek güç sağlamaz, şarjdan sonra cihazı prizden çekebilirsiniz. Ayrıca önemli nokta LiPo Pillerin kesinlikle bu pile ait olan “LiPo şarj cihazları” ile şarj edilmesi gerekir

Soru: Bir pil paketinin şarj edilmeden önce tamamı ile boşalması gerekiyor mu?
Cevap: Hayır. Li-Po (Lityum-Polimer) pil grubunun bellek etkili değildir. Her hangi bir zaman diliminde deşarj ve şarj edilebilir.

Soru: Pil paketinin takılı olduğu çalışması esnasında ısınması normal midir?
Cevap: Normal çalışma ve cihazın çektiği güce göre hafif veya orta şiddette ısı oluşabilir. Isı birikimine engel olmak için, açık pozisyonda kullanılması veyahut olağanüstü ısınması durumunda kullanıma son verilmesi gerekir.

Soru: Pil paketini aynı anda deşarj ve şarj etmek mümkün müdür?
Cevap: Aksi durum açıkça kullanım kılavuzunda belirtilmediği sürece, pek önerilen bir uygulama şekli değildir. (Bu pillere uygun şarj cihazlarında her pil hücresine ayrı ayrı şarj ve deşarj uygulanmaktadır, hücre başına Şarj 4,2V. Deşarj sınırı ise 3,7V. olmalıdır, kapasite üstü şarz edildiğinde YANGIN tehlikesi vardır, onun için kesinlikle uygun cihazla şarj edilmelidir. )

Soru: Pil paketleri yeniden şarj edilmeden ne kadar süre saklanabilir?
Cevap: Şarj edilen bir pil paketi ortalama 2-4 Ay saklanabilir. Fakat pil paketinden en iyi neticeyi alabilmek için, kapasiteye bağlı olarak 30 ile 60 günde bir şarj ve deşarj edilmesi önerilmektedir. Ayrıca Li-Po piller bir aydan uzun süre kullanılmayacak ise bataryanın %50-%70 voltaj kapasitesi ile (3,85V.)  boş ise şarj, dolu ise deşarj edilmiş şekilde, 5°C – 15°C  sıcaklık arasında saklamak gerekir (İdeal saklama ısısı ise 37°F – 40°F değeri, 2.8°C – 4.4°C aralığına karşılık gelmektedir)..  Ayrıca aşırı soğuktan  hem şarj  hem de deşarj ederken kaçınmak gerekiyor. Oda sıcaklığı hem şarj hem de deşarj (ya da kullanım) için ideal sıcaklık seviyesi sayılabilir. Ama lipo bataryalardan maksimum performansı alabilmek için 35°C civarında kullanılması tavsiye edilir. 10 – 15°C nin altında ise kullanmak pek sağlıklı değildir.
Lipo pillerin içindeki aseton benzeri  katyon ve anyon arasında elektron akışını sağlayan kimyasal madde 65 derecede tutuşup alev alır.
İnsan eli ise 60 derece bir objeyi beş saniyeden fazla tutamaz buna beş saniye kuralı denir.
Özetle pil uçuştan sonra elde beş saniyeden fazla tutulamıyorsa o pil her an patlayıp alev alabilir  demektir  kullanmayınız.
Li-Po pillerin hücre başına gerilimi Kesinlikle 3,2V. tun altına inmemelidir

Soru: Pil paketlerinin kapasiteleri uzun süre kullanımdan sonra azalmaktadır. Bu durum pillerin eskidiği anlamına gelip, atılabilir mi?
Cevap: Genelde hayır,  pilin içinde meydana gelen kimyasal reaksiyon aslında geri çevrilemez. Fakat bu pilleri fazla Akım gerektirmeyen yerlerde ( Monitör gibi) kullanabiliriz. Pilin kapasitesini yenilemek için 2 veya 3 kere tamamen şarz ettikten sonra alt voltaj sınırına kadar deşarz etmeyi deneyin. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra, pilin pozisyonuna göre belki daha iyi kapasitede geri kazanabilirsiniz.

www.fotopanorama360.com

Li-Po Piller ve Şarz Cihazı

www.fotopanorama360.comNot: Pillerin uzun süre boşalmış durumda bırakılması veya depolanması halinde, pilin şarjı önerilen voltaj düzeyinin altına iner. Bu durum pillerin düşük gerilim pozisyonuna girerek kullanılamaz hale gelmesine yol açar. Hücre başı gerilim 3,7V. tur 3S olarak belirtilen bir batarya için Voltaj 3 X 3,7V.=11,1V. olarak tanımlanır.

www.fotopanorama360.com

Li-Po Batarya

 

Lithium Polymer Bataryaların Iskartaya Çıkartılması

LiPo bataryanız  ömrünü tamamlayıp ıskartaya çıkartılması gerekiyorsa bu işlem için en güvenilir yol bataryayı mümkün olduğunca deşarj ettikten sonra bir de küçük otomobil ampulüne bağlayarak son nefesini vermesini sağlamanızdır. Bataryayı deşarj ettikten sonra tuzlu su çözeltisine yatırmak gibi söylemlere pek itibar etmeyin, çünkü ortaya çıkacak olan zehirli gazları solumak sağlıklı değildir. Birkaç gün otomobil ampulüne bağlı kalan  LiPo, pil   atık pil toplama kutularına atılabilecek kadar güvenli hale gelmiş olacaktır.

Hoşçakalın …

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın