3D Modelleme Mimari Proje Animasyon Video
3D Nedir :
3D Modelleme Türkçesi üç boyut (dimension) anlamına gelen Yükseklik, Derinlik, Genişlik kavramlarının olduğu görseldir. Bunlara dördüncüyü eklersek “zaman” olur ki buda görsel animasyon ile ilgilidir. 3D üç koordinat sistemi üzerine kurulmak zorundadır, bunlar ise X, Y ve Z eksenlerinden oluşur. Aşağıdaki resimden bunu daha iyi anlayabiliriz.
3 Boyutlu Modelleme Nedir :
3D Modelleme yada 3 Boyutlu model Bilgisayar ile bu konudaki çeşitli programlar yardımı ile nesnenin matematiksel olarak vektörel formatta oluşturulma olayıdır. Ortaya çıkmış olan ürün modeli alınan nesnenin geometrik bir temsili görselidir ve üç boyutlu modeldir. Fakat sadece bu modelin oluşturulması, istenen amaç görselleştirme ile ilgili olduğu zaman yeterli değildir. Görsellik işlemi, ortaya çıkan ürünün (Rendering) diye adlandırılan ve bir program yardımı ile yapılan işlem sonucu modelin animasyonunun oluşturulmasıdır.
Görselleştirme ve Kaplama :
3 Boyutlu bir modelin görselliği tamamlandığında gerçek şeklinden farklı olan tarafı renksiz ve modeli oluşturan çizgilerden oluşmasıdır. Modeli gerçeğine uygun hale getirmek için ilk önce üzerinde desen ve doku kaplamaları oluşturulur ve yapıda gerçek olarak kullanılan maddelerin görsel özelliklerini simüle eden sanal malzemeler oluşturulup, ayrıca bu sanal malzemelerin rengi, ışığı kırması, yansıtma, matlıkğı , parlaklık değerleri gibi gerçek maddelerde oluşan tüm özellikler simüle edilebilir.
Aydınlatma :
3 Boyutlu Model üzerine gerekli malzemelerin giydirilmesinin ardından ortama çeşitli ışık kaynakları eklenir ve görüntünün nüanslarını oluşturacak olan bu son eklenen elemanların parametreleride ayarlanır.
Son Olarak Yapılan İşlem (Render)
Render kelimesi 3D Modelleme veya görselleştirme alanında en çok kullanılan terimler dendir. Türkçe karşılığı ise, “derlemek” “sunmak” anlamına gelen render, çizdiğimiz sahnelerdeki objelerin bütün hesaplama işlemlerinin yapılarak en son görsel sunuş aşamasına gelmesidir. Çizim sırasında sahnedeki obje, ışık, kaplama ve efektlerin uygulanmış olması, belirgin olarak gerçek olan görüntüyü yansıtmazlar. Sebep olarak ise bilgisayarda çizimin oluşması esnasında hem bu hesaplamaların yapılması hem’de çizimin yapılması bilgisayarların normal gücünün üstünde bir işlemdir. Bazı detaylı sahnelerdeki render süresi saatleri bulabilir.
Aşağıdaki şekilde bu oluşan işlemleri şematik olarak görürsek render işlemini daha rahatca anlamış oluruz.
Yukarıda resim görüntünün render edilmemiş hali (çizim aşamasında). Aşağıdaki resimde ise render hesaplama işlemi görülmekte, Kutu içinde olan alanın hesaplaması yapılmış, fakat henüz render yapılmamış olan kısmıdır.
Render İşlemi sonrası elde edilen görüntüler aşağıdaki gibi gerçeğinden ayırt edilmeyecek kadar gerçekçi olabilir.
3D animasyon :
Obje ve karakterlerin görüntüyü meydana getiren karelerinin farklı teknik ve method ile bilgisayar ortamında 3D modelleme animasyon programları ile hareket kazandırılma işlemidir. 2D karakter çizimlerin aksine 3D animasyonlar, bu karakterlerin çevresinde rahatça 360 derece hareket edebiliyormuşsunuz hissini yaratırken, onları tüm açılardan algılayabilmenizi de sağlamış olur.
Bilgisayar animasyonları görselliğin gerçekçi olarak sunulabilmesi için proje aşamasında artık o kadar yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı ki, hayatımızın hemen hemen her ortamında bilgisayar animasyonlarına sıkça rastlamamız mümkün.
Mimarlık ve 3 D mimari animasyon video :
Son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler olan Bilgisayar animasyonlarından yararlanılarak yapılan 3D Video diğer bir görsel kullanım alanıdır. Mimari çalışmaları, iç dekorasyonu, peyzaj ve çevre düzenlemelerini, daha plan aşamasında iken bilgisayar tarafından canlandırıp bu düzenlemeleri gerçekçi bir şekilde izlenebilir hale getirmektir.
Hoşçakalın …
Aşağıdaki 3D Mimari Proje ve Animasyon VİDEO çekimini izleyebilirsiniz …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!