Panoramik Çekim ve 360 Derece Sanal Tur için Hangi Ekipmanlar Kullanılmalıdır?


www.fotopanorama360.comPanoramik çekim, sanal tur
  veya 360 derece sanal tur için kullanılan kafada yapılması gereken ilk işlem lensin nodal noktasının tespit edilmesidir, bu nokta tripod gövdesinden bağımsızdır.

Aşağıdaki linkin ( üstüne tıklıyarak ) Sitemizdeki

sayfasına göz atabilirsiniz…

simge_2Bu noktayı tespit etmek için;

Tripod su terazisi ile düz bir zemine göre konumlandırılır.  Diğer bir anlatımla  tripod ‘a kafanın bağlandığı tabla 360 derece eksende yere paralel olmalıdır..
– Bu tabla tripod ile panoramik kafa arasına monte edilir. Bu şekilde Panoramik kafa ‘nın yataydaki 360 derece hareketinin (terazide) yere paralel olması sağlanır.
Panoramik kafa tablaya (gövde) monte edilerek sabitlenir.
– Daha sonra Kamera veya Fotoğraf makinası panoramik kafa ‘ya sabitlenir.
– Önce Lensin merkez hattı tripodun 360 derece dönüş  eksenindeki merkez hattına ayarlanır.

www.fotopanorama360.com

Lens Merkezi

– Daha sonraki aşamada Objektifimizin nodal noktasının  tripodun merkezine ayarlanması sağlanır. Önemli olan ayar bu aşamadaki ayardır.

www.fotopanorama360.com

Lens Merkezi

simge_2Panoramik çekim için bu ayarın pratik ve  tavsiye edileni karşınızda yere dik durumda ve arka arkaya duran iki objenin belirlenmesidir. Örnek olarak bir elektrik direği ile arkasında bulunan binanın duvar kenarını Tripod ‘un  öndeki objenin arkadaki objeyi tam örttüğü bir noktada sabitliyoruz, yani  elektrik direğinin binanın köşesini tam örttüğü konum.
Daha sonra ise kameramızı panoramik kafanın yardımı ile sağa sola döndürüyoruz. Bu noktada arzu edilen  kamera hangi yöne döndürülürse döndürülsün ayarlanan bu iki referans noktasının ayarlanan pozisyonda ekranda olan imajının hep aynı olmasıdır.

www.fotopanorama360.com

Nodal Nokta Ayarı

simge_2Şayet tripodun 360 derece merkez noktası ile objektifin nodal noktası kesişmemiş ise üstte ve alttaki şekillerde görüldüğü gibi konumları değişecektir (parallax hatası). Eğer objektifin nodal noktası doğru yerde ise bu durumda ortada bulunan  şekilde olduğu gibi obje konumları hep aynı kalacaktır. Doğru olan bu yerleşimdir.
Bu doğru olan yerleşimi sağlamamız için gövde ve lensimizi  ileri geri hareket ettirerek deneme yolu ile doğru konumu tespit etmiş oluruz.
Bu tespit ve işaretlemeleri kullandığımız lens için yaptıktan sonra nereye gidersek gidelim aynı gövde ve lens ile bu ayarları kullanarak panoramik çekim veya 360 derece sanal tur  çekimlerini rahatlıkla yapabiliriz.

Önemle dikkat! edilmesi gereken konu ise profesyonelce çekim yapıyorsanız Lisanslı programları kullanmalısınız daha sonrasında yazılım firmaları tarafından başınız ağrıyabilir…

Şimdi başlıktaki konumuza gelip piyasada en çok kullanılan panoramik kafalardan bir kaç örnek verelim:

Manfrotto 303 QTVR
Bu iş için  temel ekipmanlar dan biridir. sağlam ve kullanımı kolaydır.

www.bulenterdal.com.tr

Manfrotto 303 QTVR

3x_30x30Manfrotto 303 SPH
303 QTVR olan kafanın bir üst modelidir. 303 QTVR a göre en büyük artısı dikey olan eksende dereceli kaydırma aksam özelliğine sahip olmasıdır.

www.fotopanorama360.com

Manfrotto 303 SPH

3x_30x30Nodal Ninja NN3 ve NN5
Manfrotto modellerinden daha hafif ve küçüktürler. Kullanımı daha kolay olmakla birlikte Manfrotto modellerinin verdiği teknik detay, ayar zenginliği ve ayrıca ilave olarak kullanılmak istenen aksesuar imkanını sunmazlar.

www.fotopanorama360.com

Nodal Ninja NN3 ve NN

3x_30x30Panosaurus
Nodal ile aynı seviyede bir üründür.  Hatta Nodal Ninja nın bir gömlek daha üstün olduğunu söyleyebiliriz. Tabi iki Nodal Ninja’danda daha ekonomik bir tercihtir.

www.fotopanorama360.com

Panosaurus

3x_30x30Kaidan QPan Pro
Benim  kişisel gözlemlerim ile Nodal Ninja ile Manfrotto arasındaki bir konumda.

www.fotopanorama360.com

Kaidan QPan Pro

3x_30x30Gigapan Epic Pro
Bu işi digital yapan en tanınmış motorlu ekipmandır. Çekimini yapacağınız kadrajın sol-üst ve sağ-alt konumlarını işaretleyip düğmesine basarak tüm ayar işlerini ona bırakabilirsiniz. Özelliklede detaylı manzara ve giga-pixel çekimleri için çok tercih edilen kafa modelidir.

www.fotopanorama360.com

Gigapan Epic Pro

simge_2Gigapan Epic Pro bu işi digital yapan en tanınmış motorlu ekipmandır. Çekimini yapacağınız kadrajın sol-üst ve sağ-alt konumlarını işaretleyip düğmesine basarak tüm ayar işlerini ona bırakabilirsiniz. Özelliklede detaylı manzara ve giga-pixel çekimleri için çok tercih edilen kafa modelidir..

aynı zamanda 360 derece Panoramik  veya 360 derece sanal tur iç mekan, ticari veya turistik amaçlı çekimler için de kullanılabilir.

Bu çekimler için genellikle tercih edilen Lens setleri nelerdir: 

Şayet bir manzara veya sanal tur çekimi yapacak isek sağlam bir tripod üzerine takacağımız panoramik kafa ile istediğimiz lensi bağlayıp çekim yapabiliriz. Genel de burada tercih edilen husus düşük distorsiyonlu geniş açı lens ile dik olan kadrajda çalışmaktır.

Eğer bir iç mekan çekimi yapıyorsak, yatay kadrajda bir üstteki seçeneği yine uygulayabiliriz.

Fakat amacımız sanal tur ise, o zaman ekipmanlarımızı biraz daha spesifik olarak seçmek durumundayız.  Sanal tur çekimleri için çoğunlukla tercih edilen lens tipleri balık gözü olarak adlandırdığımız küresel veya diagonal 180 derece görüş açısına sahip olan lenslerdir. Örnek olarak aşağıdaki lenslere göz atarsak

Sigma 8mm f/2,8 EX DG Küresel Balıkgözü lens:

www.fotopanorama360.com

Sigma_8mm f/2,8 EX DG Küresel balıkgözü lens

Sigma 15mm f/2,8 EX DG Diagonal Balıkgözü lens:

www.fotopanorama360.com

Sigma 15mm f/2,8 EX DG Diagonal_Balıkgözü_lens

simge_2

Bu noktadaki tercihte SIGMA lensler seçenek sunumları  itibari ile hemen herkesin tercih ettiği lens  konumundadır.  Croplu olan gövdeler için 4.5mm küresel / 10mm diagonal ve FF (Full Frame) gövde seçiminde ise 8mm küresel / 15mm diagonal balıkgözü lens gamına sahiptirler.
Şöyle bir soru sorarsak; balıkgözü lensimizin küresel yada diagonal olması bize ne kazandırır yada ne kaybettirir?
Küresel olan bir lens ile en fazla 6 kare çekimde 360 derece video / flash / java dosyası için gerekli olan veriyi toplayabiliriz.  Ancak diagonal bir lens için bu sayı 14-16 kare arasıdır.
Bu oluşuma karşın; küresel bir lens ile çekilen fotoğrafta sensör’e dairesel bir imaj düşürdüğü için sensörün %52 gibi bir kısmı kullanılır, diagonal bir lens ile sensördeki tüm kare kullanır.. Bu sebeple diagonal olan bir lens ile yapılan çekimlerdeki çözünülürlük ve detay çok daha başarılıdır. Ayrıca diagonal olan balık gözü bir lensi günlük çekimlerimizde de rahatlıkla kullanabiliriz düğün fotoğrafçılığı ve video çekimlerinde kadrajın geniş olması sebebi ile çokca tercih edilen bir lenstir. Buna karşın küresel bir lens kapı deliğinden ortama bakmak gibidir, günlük hayatta kullanımı o kadar esnek değildir.

Panoramik Head & Ball için  aşağıdaki linke tıklayınız >>>

>> Panoramik Head / Ball <<

Hoşçakalın … Bülent ERDAL

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın