Time Lapse Uygulaması Nedir – Hızlı Fotoğraf
Time Lapse (zaman atlamalı çekim tekniği, Hızlı fotoğraf ) ‘nin genel anlatım ile tarifi, Fotoğraf ve Video arasında görselliğe sahip, sabır isteyen Aralıklı Çekim ‘lerden oluşan bir çalışma. Video çekimlerindeki gibi saniyede 25 film karesi olmasa da, hareket halindeki objelerin Sabit bir konumdan uzun zaman dilimi içinde sürekli sabit aralıklarla çekilip birleştirerek hareketli görüntü şekline getirme işlemidir. Time lapse, bir çekim tekniği olmanın ötesinde çevre ile ilgili sorunların gözlenmesi ve çözüm sürecinde’de sıkça kullanılıyor.
Sürekli çekim dedik, şöyle kısaca teknik olarak açıklarsak; 1 dakikalık çekim için elde edilecek Time Lapse görüntünün hesabı, her saniyede bir kare fotoğraf çekersek bir dakikada 60 kare fotoğraf çekmiş oluruz. Bir saniyelik Video görüntüsü 25 kareden oluştuğuna göre, bir dakikalık görüntü sonucu (60 sn. / 25 kare = 2,4 sn.). 2,4 saniyelik Time Lapse görüntüsü elde edilmiş olur. Eğer iki saatlik bir çekim yapacak olursak 120dk.x60=7200 Kare fotoğraf demektir
1 dakikada 60 fotoğraf çektiğimize göre, iki saatlik çalışma sonunda 120 dakika*60 = 7200 adet fotoğraf demektir, bir saniyelik görüntü (PAL sistemde) 25 kare fotoğraftan oluştuğu için 7200/25=288sn. 288sn./60 dk.=4,8dk. (dakikalık) video görüntüsü elde etmiş oluruz
HD Video kameralar 1920x1080p görüntü kaydı yaparlar, peki neden Video değil de böyle zahmetli bir iş tercih sebebi oluyor. Canon 550D gibi bir makinenin çektiği 5184×3456 çözünürlüğe sahip karelerden oluşan Time Lapse Video görüntüsünün kalite farkı ortadadır . Ayrıca Video gibi o anlık görüntüyü değil çektiğimiz sahnenin uzun zaman dilimi içindeki düzenli geçişlerle değişikliklerinin ilginç görselliğidir Time Lapse.
Çekim anında dikkat etmemiz gerekenler:
– Sağlam ve Ağırca bir Tripod ile işe başlamak
–Tripodu kurduktan sonra en ufak bir harekete maruz kalmayacak şekilde korumalıyız (en ufak bir hareket görüntüde sekmeye yol açacağı için çoğu emeğimiz boşa gidebilir)
– Fotoğraf Makinamızı “>>intervalometre” ile (belirlediğimiz zaman aralıkları ile çekim yapan aparat) çekim zaman aralığını ayarlayın. Ancak yeni makinelerin hemen hepsinde artık timelapse özelliği mevcut. Kullandığınız fotoğraf makinesi üzerindeki time lapse uygulamasını kullanmakta yeterli olacaktır. (Nikon maki-naların hemen hepsinde mevcut.)
– Makinanızın çekim ayarlarını Manuel ‘de kullanın, Beyaz ayarı ve pozlamayı bir kez yapıp, Enstantane değerinizin de hızlı olmamasına dikkat edin (1/500 1/200 gibi) bir karede olan taşıtı diğer karede görememek izleyeni rahatsız edebilir. Çekim işiniz bittikten sonra, kurgu yapacağınız programa (bu iş için QuickTime kullanabilirsiniz) fotoğrafları atıp, aynı anda hepsinin belirtilen zaman diliminde gözükecek şekilde ayarlamasını yapın. Bu ayarların yaptığınız çekim hesapları doğrultusunda daha önceden belirlenmiş olması gerekir.
– Çekim aralıklarını uzun tutmayın örnek 5sn. aralıkla çekilmiş görsel, yumuşak olan geçişlere göre gözü daha çok yorar. buna hareketli alanlarda çok dikkat etmek gerekir saniyede bir kare çekim gibi (şayet çekim süreniz günler haftalar gibi uzun ise çekim hesabınızı ona göre ayrıca yapmalısınız).
– Eğer proje bazlı oluşum süreci başından sonuna kadar sabit bir noktadan rutin olarak fotoğraflanıp, proje sonunda’da süreci hızlı bir şekilde izlemek istiyorsak, sistemin biraz daha teknik donanımlı olması gerekiyor. Bu ekipmanlar bu iş için tasarlanmış özel ekipmanlar-dır, her şeyden önce yerine sıkıca monte edilmiş sabit kapalı izole edilmiş bir kabin ve sistemin elektrik ihtiyacı içinse güneş pili panelleri gibi.
Time Lapse tekniğinin çok basit bir iş olmadığını, zaman ve tecrübe gerektirdiğini, ince hesaplar içerdiğini izlemeniz için, sizleri aşağıdaki ilginç örnekler ile baş başa bırakıyorum …
Hoşçakalın…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!