Objektif seçimi yaparken Öncelikle nelere dikkat etmeliyiz?
Amatör fotoğrafçılar, genelde DSLR makinalarını aldıktan bir süre sonra özellikle objektifin çok önemli olduğu, kendi objektifinin ise yetersiz kaldığı konusunda genel bir kanıya kapılırlar. (Bu tam olarak doğru sayılmaz, ben hala 18-55mm. ilk lensimi rahatlıkla kullanıyorum, kit lensler o kadar da kötü değildir .) Bu yüzdende objektif satın almak içinde arayışa başlarlar. Bu arayış objektiflerini genişletmek maksadıyla ek objektif satın almak şeklinde olabilir. Eğer makinayla gelen veya aldıkları objektiften memnun değil iseler yeni alacakları objektif için daha dikkatli olmaya çalışacaklardır.
Peki öyle ise objektif alırken nelere dikkat edeceğiz?
Öncelikle yapılması gereken husus hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemektir.
Bu ise bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin ince ayrıntılarını öğrenip, nasıl fotoğraflarlar çekmek istediğimiz olgusunun bilincine varmaya başlamaktır.
Elimizde bulunan objektif veya objektifler bu tür fotoğrafları çekmemize izin vermiyorsa objektiflerin yenilenme zamanı gelmiştir diye düşünebiliriz. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı (Focal Length Multiplier, Crop Factor). eğer terime yabancıysanız ya da detaylı olarak öğrenmek isterseniz.
Krop Faktör ( Crop Factor ) ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise (yani 35mm.Full Frame gövde değilse) objektif seçiminde bu kriterleri düşünmemiz gerekiyor. Alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak. Örnek olarak tele objektif almak istiyorsunuz 70-300mm. bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız Crop Factor lü gövde de 105-450mm. olarak işlev görecektir (örnek olarak Nikon larda Crop Factor x 1.5 tur). Objektif seçiminizi ise buna göre yapmalısınız.
Diğer önemli bir husus ise Nikon APS-C gövdeler için ürettiği objektifleri DX ibaresiyle belirtiyor. Bu sebeple üzerinde DXyazılı bir Nikkor objektif FF gövdelerde tam olarak uyum sağlıyamıyor. Aynı şekilde Canon ise bu tür objektifler için EF-S ibaresini kullanmaktadır. Diğer lens üreticileri Sigma DC, Tamron Di II, Tokina ise DX kısaltmasını kullanıyor (bu konudaki detaylı açıklamayı Çeşitli Objektifler Üzerindeki Terim Açıklamaları yazımızda bulabilirsiniz). Bu objektifler APS-C gövdeler için üretildiğinden daha sonra gövde değişimi yapacağınızda ya da ikinci gövdeniz bir FF (Full Frame) gövdeyse bu objektiflerle birlikte kullanamayacağınız anlamına gelmektedir.
Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağımıza nasıl karar vereceğiz? Aslında bu iş düşünüldüğü gibi zor değil, beğendiğiniz veya örnek olacak bir fotoğraf bulun, resmin data detayına ulaşabiliyorsanız fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, çekildiği tarih saat, makine marka ve modeli gibi teknik data bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ile ve hangi odak uzaklığında çekilmiş olduğunu öğrenin. Eğer bulabilirseniz arkadaşlarınızın elindeki objektifleri de deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek böylece tecrübede kazanacaksınız.
Başka bir yöntem ise Tamron’un hazırladığı güzel bir uygulama var onu da kullanabilirsiniz, Focal Length Comparison. Bu programı kullanarak hangi odak uzaklığının kaç derece görüş açısına sahip olduğunu fotoğraf üzerinde görebiliyorsunuz. Ayrıca 35mm film (FF yani Full Frame) ya da Dijital (APS-C yani krop faktörlü) makinalar için ayrı ayrıda seçim yapabiliyorsunuz. Arzu ederseniz internetten programı indirip bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz.
Bu programa benzer şekilde çalışan ve Nikon ekipmanlarını seçmenize olanak sağlayan başka bir uygulama da NIKKOR Lenses Simulator. Burada hem DX ve FX gövdeleri, hem de DX ve FX objektifleri birlikte veya ayrı ayrı olarak teste tabi tutabiliyor ve hangi ekipmanın daha çok işinize yarayacağını tespit edebiliyorsunuz.
Odak uzaklığımızı ya da odak aralığımızı belirledikten sonra bu aralıktaki hangi ürünlerin doğru olduğunu tespit ederek seçebiliriz.
Örneğin makro çekimlerden hoşlandığınızı fark ettiniz buda bundan sonra daha fazla makro fotoğraflarla ilgileneceksiniz demektir. iyi makro fotoğraflar çekmek istiyorsanız, o zaman bir makro objektif satın almanız gerekecektir. Daha sonra hangi odak uzaklığı ve aralığında bir objektife ihtiyacınız olduğunu tespit edip Nikon, Canon veya diğer markalar arasında seçimi yapmanız gerekecektir. Fiyat ve özellikleri araştırmak için internette kaynak bulmak artık çok kolay, özellikle Lens Review’ larına bakmayı da ihmal etmeyin.
Fotoğraf Bir Sanattır… Hoşçakalın
www.fotopanorama360.com
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!