Nikaragua
Konuya başlarken ilk önce önemli bir saptamada bulunmak gerekir. Orta ve Güney Amerika’daki tüm Ortadoğulu Araplara “el Turco” kısaca Türk, tüm Uzakdoğulu olanlara “Chino” kısaca Çinli ve ayrıca Tommiks Texas, okuyanlarımızın bildiği gibi, tüm beyaz olanlara da “Gringo” denir. Peki niçin tüm Araplara burada Turco derler? En önemli sebebi, Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde Ortadoğu’da çıkan savaşlar sonucu pek çok sayıda Ortadoğulu Arap, Güney ve Orta Amerika’ya göç etmiştir. Peki bu halklar hangi ülkeden buralara gelmiştir? Osmanlı’dan. Osmanlı kimdir? Buralarda bilindiği kadarı ile Türkler yani onların terimi ile “Los Turcos“.
Diğer bir güney Amerika ülkesi olan Arjantinde’de, restoranda, otelde, sokakta, takside futbol konuşmak bir gelenek ve tutku halindedir. Güney ve orta Amerika’da Futbol hiç bir zaman sadece bir oyun olarak görülmedi. Siyasiler burada’da futbolu kullandılar, toplumu futbolla uyuşturdular, ülkeler ise kendi aralarında bile futbol yüzünden savaştılar (El Salvador- Honduras) v.s.
Nikaragua’da ise içiniz-dışınız siyaset dinlemekten kıyılır. Burada “A” derseniz Amerika’nın yaptıkları, “B” derseniz Batista, “C” Castro, “D” deseniz Daniel Ortega, “S” derseniz Sandinista, “Eeee..” diyecek olursanız Esteban
Aslında Nikaragua’nın “siyasi” olmasının mantıklı sebep ve gerekçeleri var. Ülke, Amerika Birleşik Devletleri tarafından defalarca işgal edilmiştir. ABD ve askerleri tarafından doğal kaynakları talan edilip çalınmış, insanları aşağılanmış ve hor görülmüş, kadınları tecavüze, erkekleri ise işkencelere uğramış. Bu sebepler sonucunda ülkede bir Anti-Amerikan kitle oluşmuştur. Liberal önderler’den Cesar Augusto Sandino ABD. askerlerine karşı savaşan şiddetli bir gerilla hareketi başlatmış. Ta ki Amerika Birleşik Devletleri kuvvetlerinin 1933’te ülkeyi terk edip gitmelerine kadar. Ancak ne yazık ki Ulusal Muhafızların komutanı olan Anastasio Somoza Garcia 1934’te Sandino‘yu öldürterek kendini başkanlık koltuğuna oturuyor. Somoza Garcia’nın 1956’da suikast sonucu öldürülmesi üzerine ise bu sefer başkanlığa oğlu Luis Somoza Debayle getiriliyor. Oğul Somoza’nın şiddet yanlılığı ve gaddarlığına karşı, 1962’de rejimi hedef alan Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi kuruluyor. Luis Somoza 1967’de kalp krizi sonucu ölünce bu kez yerine kardeşi olan Anastasio Somoza Debayle başkanlık koltuğuna oturuyor. Ancak bu sefer Sandinistler 1979’da bir halk ayaklanma ve hareketi ile 45 yıl hüküm süren Somoza rejimini devirip yönetime el koyuyorlar. O günden bu yana ülkede bazı çalkantılar olsa’da ülke şu an Parlamenter sistemle yönetiliyor. Halen Daniel Ortega Devlet Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Ülke yanar dağlarla kaplıdır. En ünlüsü ise Mogoton yanardağıdır (2,118 m). Yanardağların çok olduğu yerlerde ise Sismik hareketler yani Depremler çok sık görülür. Örnek olarak 1972’de Başkent Managua’da meydana gelen deprem 6.000 kişinin hayatına mal olmuştur. İktidardaki Luiz Somoza’nın sonunu getiren ise, bu deprem sonrasında gönderilen uluslararası yardımların çoğunun halka ulaştırılmayıp el altından kendisinin ve ailesinin hesaplarına aktarıldığının ortaya çıkarılması olmuştur.
Nikaragua’nın milli içkisi “el macuá“. Bu içkiyi yapmak için Rom ‘a tropik meyve, guava suyu ekleniyor. En hoş yemekleri ise mısır ile yapılan ve eski bir Kızılderili yemeği olan “indio viejo“. Domuz derisi kızartması olan chicharron ise en önemli ve ucuz yiyeceklerden. Hicaro adı verilen (coco) hindistan cevizine benzeyen sert kabuklu tropik meyve ise tatmaya değer. Nikaragua’nın yeraltı dünyasının mafya babaları, dünya uyuşturucu trafik ve ticaretinde oldukça etkinlerdir. Dağları, geçit vermeyen yamaçları uyuşturucu ekim alanları olarak mesken edinen bu yeraltı tacirleri, elde ettikleri uyuşturucuları yine bu dağlarda ki mağara atölyelerinde işleyerek son kullanım şeklinde, hazır hale getiriyorlar. Elde edilen malların pazara sürümü ve nakliyatında ise standart olan yolların dışında kendilerine özel denizaltıları, radara yakalanmadan alçak irtifadan uçan sessiz uçakları kullanıyorlar.
Görülmesi gereken Yerler;
UNESCO ‘nun Dünya Kültür Mirası olarak kabul ettiği “Leon Viejo“; Amerika Kıtası üzerinde kurulmuş olan en eski kentlerden biridir, daha sonraları ise hiç gelişememiş olduğu için İspanyol İmparatorluğu’nun 16. Yüzyıldaki yaşantısını en güzel görselleyen ve yansıtan harabeler olarak günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca kent çok farklı ve zengin olan arkeolojik kalıntılarını da içinde barındırmaktadır. Nikaragua Gölü üzerinde kurulmuş olan Granada şehri ise Kolonial yapıları ile ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekip büyülüyor. Ayrıca Granada yakınlarında bulunan küçük küçük adacıklardan oluşan Las İsletas adacıklarıda görülmesi gereken yerlerden.
Genel Ülke bilgileri;
Nikaragua, 129,496 km² lik yüzölçümü ile Orta Amerika’nın en büyük ülkesi olma özelliğine sahip. Başkent: Managua. Etnik gruplar: %70 civarı Mestizo, %16 civarında ise Beyaz Latin Amerikalı yani “Gringo“. Bunların çoğunluğu Fransız, Alman, İspanyol, İtalyan ve İngiliz, 9% oranında Afro-Latin Amerikalı ve %5 ‘ide Nikaragua Kızılderililerinden oluşmuştur. Yönetim biçimi ise Parlamenter sistem, Nüfusu 6 milyon, Oldukça düşük seviyede olan GSMH (gayri safi milli hasıla) sadece 970 Dolardır. Para birimi Cordoba olup. İhraç ürünleri ise; kahve, muz, şeker, sığır eti ve tütün’ dür. (Kaynak ve Resimler Cem Polatoğlu)
Hoşçakalın …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!