Kızkalesi / Erdemli MERSİN
Mersin ve Erdemli’nin önemli bir turizm merkezi konumunda bulunan Kızkalesi, Mersin ‘e 60, Erdemli‘ye 23 km. mesafededir. Yaz aylarında yoğun bir turistik canlılığın yaşandığı ilçeye, özel aracınız haricinde, minibüslerle de ulaşabilirsiniz.
Buranın tarihi adı Korykos‘tur, yöre Romalılar,Bizanslılar, Selevkoslar, Ermeniler, Selçuklular Fransızların (Kıbrıs Krallığı), Karamanlılar ve son olarak Osmanlılar‘ın hakimiyetinde kalmış olan önemli bir yerleşim bölgesidir. Yapılan kazılar buraya ilk yerleşimin MÖ. 4. yüzyıla ait olduğunu belgeliyor. Ünlü tarihçi Heredot, bu şehrin Georges adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulduğunu anlatır. Milattan sonra 72 yıllarında Roma hakimiyetine giren Kızkalesi, daha sonraki dönemde 450 yıl Roma yönetimine bağlı olarak kalmıştır. Bu dönem içinde zeytincilikte büyük bir gelişme göstererek zeytin yağı ihraç merkezi konumuna gelmiştir. Bizanslılar döneminde ise kentin çevresi Arap saldırılarına karşı surlarla çevrilmiştir. Daha sonraki dönemde bölge Kilikya, Ermeni Krallığı ve Selçukluların eline geçmiştir.
Ermeniler 14. yüzyılda yoğun olarak artan Karamanoğlu saldırıları nedeni ile bölgeyi Kıbrıs Krallığı‘na satmışlardır. Bölge için önemli bir ticaret limanı olan kızkalesi, 1448 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından ele geçirilip yeniden imar edilmiştir. 1471’de Osmanlıların hakimiyetine geçen Kızkalesi bu dönemde giderek önemini kaybetmeye başlamıştır. Cem Sultan, 1482 yılında, Rodos Şövalyeleri‘nin bölgeye yolladığı gemiye binmeden önce bir müddet burada kalmıştır.
Bölgede dolaşılan her yer önemli bir tarihi dokuya sahiptir. Kızkalesi‘nde bulunan ören yerlerinde kaleler, kiliseler, su kemerleri, sarnıçlar, lahitler, kaya mezarları, taş döşemeli yollar bulunmaktadır. Kıyıda bulunan kalenin 500 metre açığında denizin üstünde küçük bir adacık üzerine kurulmuş olan kaleye, Kızkalesi denip bölge ismini bu kaleden almaktadır. Son yıllarda restore edilen Kızkalesi’nin dış çevre uzunluğu 192 metre olup, sekiz kuleyle de korunmuştur.
Kızkalesi içinde eski dönemlerden kalma 4-5 adet kilise bulunmaktadır. Büyük kiliseye giden taş döşeli Kutsal Yol ‘da, yol boyunca dizili olan irili ufaklı lahitler o dönemden kalma görülmeye değer eserlerdir. Kızkalesi‘nin 10 km kuzeyinde bulunan vadinin yükselen kayalık yamacında kayalara oyulmuş “Adam kayalar” adı verilen insan kabartmaları bulunmaktadır. Dönemin soylu ve yöneticilerini simgeleyen kabartmalardaki figürlerde, kimi kanepeye uzanmış, kimi ise elinde üzüm salkımı tutar haldedir. Adam kayalar‘da toplam 13 tablodan oluşan Roma döneminden kalma eserler, Şeytan Deresi’ne hakim bir yerdedir. Su kuyuları ve sarnıçların haricinde, Lemas çayı‘ndan su kemerleri ile getirilen su, kalenin ihtiyacını karşılamaktadır.
Kızkalesi bugün Erdemli ve Mersin için turizmin sembolü haline gelmiştir. Yabancı ve yerli turistlerin yoğun ilgisini çeken kız kalesine, kıyıda bulunan balıkçı motorları ile geçilmektedir. Mevcut olan turizm tesislerinden bütün yıl boyunca faydalanmak mümkündür. Kızkalesi‘nde ziyaretçilerin güvenle girebileceği biri 300 metre, diğeri ise 1200 metre uzunluğunda güzel iki plajı vardır.
Yerli halkın büyük kısmı Ayaş Türkmenleri tarafından oluşmuş olup, konar-göçer hayattan yerleşik hayata geçip çiftçilikle uğraşmışlardır. Diğer Konar-göçer hayatı yaşayan Yörükler ise (özellikle Sarı Keçili Yörükleri) kış mevsimini kasaba ve çevresinde geçirip tarımla uğraşırlar. Yetiştirilen ürünlerin başında domates, salatalık, ıspanak, fasulye, marul, kayısı ve narenciye gelmektedir. Özellikle seralardan çok açıkta yetiştirilen sebzecilik üretimi gelişmiştir. Yazın yaylalara çıkan Yörükler yaylalarda da sebze yetiştiriciliği yapmaktadırlar. Yerleşik halk kasabada geçimini tarım ve turizmden sağlamakta olup, bölgede hayvancılık ise can çekişmektedir.
Hoşçakalın…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!