Karain Mağarası – Döşemealtı Antalya
Karain Mağarası, Antalya ilinin 30 Km. kuzeybatısı Döşemealtı beldesine bağlı yağca köyü sınırları içinde, denizden yüksekliği 430-450 metre, Katran dağının yamaçlarında yer alan bir çok mağaradan en önemli olanıdır. Ulaşımı basittir Antalya-Burdur karayolunun 15. km’sinde Döşemealtı beldesine girişte ve daha sonrasında Karain Mağarası işaret levhaları sizi Mağaraya götürecektir. 1946 yılından 1973 yılına kadar bölüm bölüm arkeolojik kazılar yapılmıştır. 1985 yılından itibaren de Prof. Dr. Işın Yalçınkaya nın başkanlığını yaptığı uluslararası ekiple kazılara devam edilmiştir. Karain Mağarası sekiz gözden oluşmaktadır E ve B gözlerindeki arkeolajik kazılar devam etmektedir. Mağara Türkiye deki bu tip kazısı yapılan tek örnek mağara stilidir en önemli özelliği uzun zaman dilimine yayılan yerleşke izleri gösteren yaklaşık olarak 11 m. kalınlığa sahip jeolojik ve arkeolojik katman dolgusunun olmasıdır.
Yapılan bu kazı sonuçlarından, bölgenin ve mağaranın günümüzden 500.000 yıl kadar öncesi yerleşim merkezi olarak kullanıldığı Orta Paleolitik dönemi insanları olan Homo neanderthal insanına ait fiziki olan kalıntılar ile diğer bilgi ve bulgulara ‘da rastlanmıştır. Ayrıca bugüne kadar bilinen Türkiye’nin içinde insan yaşamını sürdürdüğü en büyük mağarası olma özelliğindedir. Elde edilen buluntular (yontmataş aletler, ön kazıyıcılar, mekik aletler, dişlemeli ve çontuklu aletler, deliciler ve uçlar) mağaraya yakın konumda bulunan Karain Müzesi‘nde ve Antalya Müzesi‘nin tarih öncesi bölümünde sergilenmektedir.
Paleolitik Çağ Nedir: Tarih öncesi uygarlığın gelişim sürecinde, kültürel evrelerin en uzun olanı ayrıca buzul çağının kültürel olan karşılığı. İnsan oğlunun bilinen ilk ortaya çıkışı, MÖ yaklaşık olarak 10.000 yıl öncesi zaman dilimindeki arkeolojik çağ. Çakmaktaşı, çaytaşı, ağaç, hayvan kemikleri gibi doğal maddelerden yapılan aletlerin ilk olarak kullanılışına başlandığı ve insanların kaya sığınağı, mağara gibi doğal yerlerde, kalabalık aileler / büyük gruplar şeklinde yaşadıkları çağdır. Paleolitik Alt, Orta ve Üst olmak üzere üç dönem şeklindedir.
Karain Mağarası, Yakın Doğu ve Anadolu tarihi yönünden önemli bir paleolitik merkez olma özelliğini taşır. Mağaranın önemi paleolitik, neololitik, kalkolitik, eski tunç gibi protohistorik çağlarda ve klasik çağda’da insan toplulukları tarafından sürekli olarak iskan için kullanılmıştır. Karain Mağarası‘nda Çeşitli Katmanlarda yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular alt paleolitik dönemden geç Roma dönemine kadar elde edilen yerleşim bulguları Anadolu da yapılan arkeolojik çalışmalarda önemli olan bir boşluğu doldurmaktadır. Mağaranın Klasik dönemde kullanımı ağırlıklı olarak Adak Mağara (tapınak) özelliği taşıyıp, mağaranın dış ve alın duvarlarının üzerinde Grekçe kitabe ve nişler yer almaktadır.
Dünyamızda bilinen paleolitik mağaraların çoğu bu konudaki bilgilerin sadece bir dönemini temsil ederken Karain Mağarası alt, orta ve üst dönemlerdeki süreçte kesintisiz bir katmanlaşmanın örneklerini göstermesi açısından önemlidir.
Hoşçakalın …
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!