Fotoğrafta Renk, Ekran-Monitör kalibrasyonu Nasıl Yapılır

www.fotopanorama360.com Fotoğrafta renk ve rengin önemi tartışılmazdır, fakat sizin çektiğiniz fotoğrafların değişik monitörlerde renklerinin çok farklı görülebileceğini biliyor muydunuz?

Çeşitli marka ve model monitörlerin gösterdiği renk genişlikleri (renk gamutu) farklıdır. Dijital fotoğrafların en büyük sorunu çeşitli ve tutarsız ekranların bu uyumsuzluk veya standartsızlıktan doğan renk sapmalarıdır, bunun sonucunda resimlerdeki renk ve detayları doğru olarak göremiyoruz.

Günümüzde herkes fotoğraflarını dijital olarak sakladığı veya Web ve oynadığımız oyunlar için,  doğru şekilde ayarlanmış bir monitörün kalibrasyonunu kendimiz yapabildiğimiz gibi,  fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapanlar  içinde çeşitli renk kalibrasyon cihazları mevcut.

www.fotopanorama360.com

kalibrasyon

www.fotopanorama360.comRenk değişimindeki unsurları sıralarsak:

1-     Görünen renk
2-     Fotoğraf makinasının çektiği renk
3-     Makine sensörünün algıladığı renk
4-     Elimizdeki fotoğraf makinasının ekranında görülen renk
5-     PC ekranında gördüğümüz renk
6-     Diğer Telefon, Notebook, Tablet gibi cihazların ekranlarında gördüğümüz renkler
7-     PhotoShop ile düzenlenen renk.

www.fotopanorama360.com

Gri Kart Ayarı

www.fotopanorama360.comÇektiğimiz fotoğrafların rengi ile bizim gördüğümüz renkler arasında ton farkları vardır. Bunu etkileyen en önemli başlıca nedenler:

1-     Makinamızın beyaz dengesi ayarıWhite Balance (Çok önemli)
2-     Makinanın sensör kalitesi
3-     Fotoğraf makinası işlemci kalitesi
4-     Fotoğraf makinasının düşük ışıktaki ISO performansı
5-     Kullanılan Lensin kalitesi
6-     Pozisyona göre kullanılan Lens filtreleri

Beyaz dengesi ayarı (White Balance); Fotoğraftaki doğru olan renkleri sensör‘e yansıtabilmek için, özel olarak olarak üretilmiş renk kartları ile yapılan ayarlar ile çekilen fotoğrafların renk sıcaklığının doğru renkte olmasını sağlamak.  Gri Kart Nasıl Kullanılır?  

www.fotopanorama360.com

Color Checker

www.fotopanorama360.comEkran ( Monitör ) Kalibrasyonu Nasıl Yapılır:

Kısaca yukarıda rengi etkileyen faktörlere göz attıktan sonra bunu monitörümüzde nasıl doğru renklerde görüp düzenleyebiliriz sorusu ise, bu işi yapan birçok firmanın ürettiği kalibrasyon cihazları mevcut. Şayet Dijital baskı, Reklam Filmi çekimi gibi işler yapıyor isek çektiğimiz görsellerin  çıktısı veya baskıda oluşan renklerle monitör ‘de gördüğümüz renklerin aynı standartta olması için öncelikle monitör ‘ün ekran Kalibrasyon işlemini yapmamız şart.

www.fotopanorama360.com

Monitör Kalibrasyon Cihazı

www.fotopanorama360.comÖncelikle Monitörün bulunduğu çalışma ortamının aydınlatması gün içinde değişirse, bu direkt olarak monitörde görülen renklerinde değişmesini etkileyecektir, onun için ortam ışığının problem yaratmaması için sabit kalmasına dikkat etmeliyiz. İdeal olanı parlaklığı kararlı olan suni aydınlatma şeklidir. Bir diğer önemli konu monitörde açık olan çalışmamıza, zemindeki renklerin karışmaması için, monitör zemininin –background natürel Gri olarak ayarlanması.

Monitör kalibrasyonu için genel olarak kullanılan üç yöntem vardır; göz ile yapılan Manuel, monitörün kendi yaptığı otomatik, ölçüm cihazları ile yapılan kolorimetrik ölçüm kalibrasyonlarıdır.

Manuel yöntemle yapılan kalibrasyon ayarı için Color Sync – Adobe Gamma gibi çok kullanılan yazılımların haricinde kullanıcıya yardımcı olabilecek başka birçok programda mevcuttur. Programlar kullanıcının  kontrast ve parlaklık ayarlarının yanında RGB renk dağılım dengesi ayarlanması içinde test alanları sunar. Bu yapılan ayarlar görsel gözlemlerimize dayandığı için çok güvenilir değildir.

Bazı monitörlerin de  girilen veriler doğrultusunda kendi kendini otomatik kalibre etme özelliği mevcuttur.  Ancak yine de ayarlarda sapmalar mevcut olabilir.  En iyi kalibrasyon ise bu iş için kullanılan cihazlarla yapılan ayarlardır.

Çekilen görselleri bizim doğru renkte görmemiz bazen karşı taraf için geçerli olmayabilir, görseli teslim ettiğimiz  kullanıcılarında kendi görüş açılarına göre doğru olarak algılaması için kendi bünyelerindeki monitör ‘lere kalibrasyon işlemini ayrıca yapması da gerekebilir.

www.fotopanorama360.comEkranın Önemi:

Rengin doğru olarak okunması ve kalibre edilmesi kadar, kullanılan ekranın kalitesi ve çözünürlüğü de çok önemlidir. Günümüzde profesyonel Fotoğrafçılar tarafından kullanılmakta olan In – Plane Switching (IPS) monitörler doğru olan renkleri gözlememizi sağlamaktadır. Ekran boyutunda ise 20 inch üstünü tercih etmemiz gerekmektedir 23-24 inch minimum sayılmakla birlikte 32 inch Ekran ‘lar  görselleri editlemek, izlemek, detaylarını görmek için idealdir, bunu da açıklarsak bu ebattaki monitörlerde yan yana iki adet A4 veya bir adet A3 sayfayı tam olarak ekrana sığdırabiliriz. Masaüstü yayıncılıkta yüksek çözünürlük önemlidir buda yaklaşık 300 PPI civarındadır, doğru bir renk ayarlamasında dosya ve ekran çözünürlüğünde bire bir piksel oranı gerekmektedir, yani belge üstünde bulunan her bir pikselin ekran üzerinde de gösterilmesi gerekmektedir. Ancak bu sayede daha gerçekçi ve doğru renkleri görüp etkili ayar yapmak mümkündür.

Normal bir monitör de ekran ayarları yüksek çözünürlükte ayarlı olsa bile bu yöntem ile (interpolasyon)  birkaç piksel bilgisi tek bir piksele yüklenerek simule edilir. Bu olay nispeten başarılı olsa bile gerçekçi olan ton ve renk düzenlenmesi için yeterli değildir.

Hoşçakalın …

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın