En Güzel Yaylalar

Türkiye‘nin cenneti sayılabilecek En Güzel Yaylalar son senelerde bu turizmin rağbet görmesi ile özellikle dağ sporunu sevenler, kendini doğanın içinde hissetmek isteyenler yazın sahillerdeki sıcak hava yerine serin havası ve muhteşem doğal güzellikleri ile yaylaları tercih ediyor.

Günümüzdeki büyük şehirlerin stres ve yoğun temposu aileleri hafta sonu bol oksijen, doğal ortam ve kafa dinleyebilecekleri arayışlara sürüklüyor, bu arayışlar doğanın tüm güzelliklerini bizlere cömertçe sergilediği yaylalarda son buluyor.

1)-Karçal Yaylası: Kaçkar Dağları’nın muhteşem doğası ve ülkemizin rafting sporundaki en gözde yerlerinden olan Çoruh Nehri’nin bulunduğu Artvin ilimizde bulunmaktadır Karçal yaylası.

Artvin aslında tam bir yaylalar bölgesidir öyle ki yaylalar bu kentimizin %50’ini kaplamakta olup, Karçal Yaylası’nı kentteki diğer yaylalardan ayıran özellik kendine özgü doğası ve güzel manzarasıdır. Doğu yamacı uçurum olan yaylada, zirveye çıkarken ise bir buzul gölü mevcut. Ormanları, dereleri ve şelaleleri ise yaylaya gelen doğa gezginlerine harika bir yürüyüş imkanı sunuyor.

www.fotopanorama360.com

Karçal Yaylası

2)-Kozak Yaylası: Bergama ve Ayvalık ilçe merkezlerinin arasında yer alan Kozak Yaylası dokumacılık ve fıstık çamıyla ünlü olan yaylamızdaki fıstık üretimi bölge halkının en önemli geçim kaynağıdır. Fıstık çamı bölgeye öyle hâkimdir ki Bergama Krallığı’ndan beri üretilmekte olan fıstık çamı genel geçim kaynağı olduğu için yaylada bu sayede çok güzel bir köy hayatı mevcut. Deniz seviyesinden yüksekliği 500-1000 metre arasında olan Yayla 16 köye sahip ve hepsi de birbirinden güzel. Fakat Nebiler Köyü sahip olduğu mağarası, şelalesi ve şirin bir kaplıcasıyla diğer köylerden biraz daha farklı, hobi olarak dağcılıkla uğraşanlar ve bisiklet turuna meraklılar için eşi bulunmaz bir yer olan Kozak Yaylası Bergama’ya yakın olmanın avantajı ile hafta sonları İzmir’den akın akın yerli turist akınına uğruyor.

www.fotopanorama360.com

Kozak Yaylası

3)-Dokurcun Yaylası: Özellikle İstanbul, Ankara ve Bolu’da yaşayanların uğrak yeri olan Dokurcun Yaylası Sakarya il sınırındadır.  Ulaşım kolaylığı, yukarıdaki şehirlere yakınlığı ile yaylaya yapılan turlar açısından Dokurcun yaylası diğer yaylalardan bir adım önde gelmektedir ayrıca yayla Sünnet ve Sülüklü gibi görselliği bir kat daha güzelleştiren set göllere de sahiptir.

www.fotopanorama360.com

Dokurcun Yaylası

4)-Bürücek Yaylası: Türkiye‘nin çadır turizminde en çok rağbet gören yaylalarındandır. Adana şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunan Akdağ’ın güneybatı eteğinde  1350 metre yüksekliğe sahip olan yayla kızılçam yoğunluklu çam ormanlarıyla kaplı olup Büyük Bürücek ve Küçük Bürücek olmak üzere iki yayladan oluşur.

Yaylanın büyüleyici çam ormanları ve kaynaklarından buz gibi akan suyu bölgeyi çadır turizmi için çekici kılıyor Tekir, Bozbayır ve Çaşak yaylalarına yakınlığı ise diğer bir tercih sebebi.

www.fotopanorama360.com

Bürücek Yaylası

5)-Borçka Yaylası: Artvin ilinde bulunan ve içinde birçok yaylayı barındıran yayla, doğa severler ve profesyonel dağcılara göre Türkiye’nin en güzel 10 yaylasından biridir. Bu tercihin en önemli sebebi Karagöl Yaylası gibi görünüyor. Yeşilin sayısız tonuyla süslenmiş bir orman denizinin içerisinde bulunan Karagöl üzerindeki sis bulutlarıyla fotoğraf sanatçılarına çok etkileyici görüntüler sunmaktadır. Gölün üst kısımlarında yer alan ünlü Otinga Ormanları’nda,  boz ayı, vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebiliyor olamasıda ayrı bir güzellik. Borçka’nın diğer önemli yaylaları Aralık ve Beyazsu yaylalarıdır. Bölge halkının yaylada yaşadığı dönemlerdeki geçim kaynağı Anzer, yayla balı ve bölgede yetişen tütündür.

www.fotopanorama360.com

Borçka Yaylası

6)-Elmalı Yaylası: Tarihi M.Ö. 5.-4. yüzyıllarda yaşamış Likyalılara kadar giden ANTALYA / Elmalı’yı, yaylasından önce, doğallığını kaybetmemiş tarihi çok eskiye dayanan bir ilçe olarak tanıtmakta fayda var..

Sırasıyla Bizans, Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Teke Beyliği ve Osmanlı Devleti bu topraklara hüküm sürmüştür. Elmalı derin tarih mirasına sahip olup, yapılan kazılarda ise önemli kalıntılar bulunmuştur. Kızılbel ve Karaburun Kral Mezarları en ilgi çekici eserlerin başında gelmektedir. M.Ö. 450 yıllarından ait olup mezarlar anıtların iç cepheleri savaş ve av motifleriyle kaplı mozaik ve fresklerle örülüdür.

Elmalı’da hüküm sürmüş olan Selçuklu ve Osmanlı sultanları da Elmalı’ya eserleriyle önem vermişlerdir. Bu dönemden kalan yapılar günümüze kadar gelip ilçe tarihinde önemli bir yere sahiptir. Elmalının ayrıca 1050 metre yüksekliğinde yayla kenti konumunda olması da ayrı bir özelliğidir.

Kızlarsivrisi Tepesi, Gömbe ve Çamkuyusu Yaylası’nda bulunan sedir ormanı doğa sever ve dağcılar için mükemmel bir ziyaret sebebidir. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden 9 yıl daha eskiye dayanan Elmalı Yağlı Güreşlerini festival döneminde izlemek ayrı bir keyiftir.

www.fotopanorama360.com

Elmalı / Gömbe Yaylası

7)-Bektaş Yaylası: 2100 Metre yüksekliğinde Giresun’da bulunan Bektaş Yaylası, nüfus olarak Doğu Karadeniz’in en büyük yaylalarından dır. Yöre halkı genelde nisan başlarında yaylaya çıkıp kasıma kadar yaylada konaklıyor.

Bektaş yaylası genel olarak sert bir iklime sahip olup mevsiminde kayak yapmaya bile uygun yerler mevcut. Bunun dışında şirin bir çarşısı, ailece piknik yapacak alanları mevcut. Diğer  yandan ise nesli tükenmekte olan el sanatları, ustaları tarafından bir çok eser de sergilenip, kadınlar ise kendi yetiştirdikleri kekik, mantar, karalahana gibi ürünleri satıyor.

Bektaş Yaylası’nda 2-3 gün yöre halkı gibi yaşamak, oradaki doğal yaşam ve Karadeniz kültürünü tanımak isteyenler içinde konaklanacak pansiyon ve oteller de mevcut. Diğer büyük Karadeniz Yaylalarında olduğu gibi Ağustos ayının başında Bektaş Yaylası‘nda da yöreye özgü şenlikler düzenleniyor, bu şenliklere civar merkezde yaşayanlar ve turistler yoğun ilgi gösteriyor.

www.fotopanorama360.com

Bektaş Yaylası

8)-Uzungöl Yaylası: Uzungöl yaylasının resimleri çok tanınır hemen hemen o muhteşem görselliği bilmeyen yok gibidir her Karadenizlinin ya salonunu ya da dükkanının baş köşesini süsler.

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı olan yaylanın adı yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl’den gelir. Şirin yerleşim yapısı, ahşap evleri, temiz hava ve taze alabalıkları ile Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin gözde ziyaret yerlerindendir.

www.fotopanorama360.com

Uzungöl

9)-Ayder Yaylası: Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı Rize’de yer alan Ayder Yaylası’nın tarihi 1300’lü yıllara dayanır. Halalılar tarafından kurulup yayla olarak değil de istirahat ve dinlenmek için kullanıldığı söylenir. kaplıcaları Osmanlı döneminden beri ilgi görmüş olup, 1987 yılında ise 260 metre derinlikten 50derecelik sıcakta çıkan kaplıca suyunun bulunduğu yere tesisler kurularak turizm merkezi haline getirilmiştir.

www.fotopanorama360.com

Ayder Kaplıcaları

10)Kafkasör Yaylası: Listemizin sonunda ise yine bir Artvin Yaylası çünkü Artvin’in %52’si yaylalardan oluşuyor. 1250 metre yüksekliğe sahip Artvin’in en güzel yaylalarının başında gelen Kafkasör yaylası‘nda, her sene haziran ayının son haftasında 3 gün süren Kafkasör Kültür ve Sanat Festivalinde ünlü halk oyunları, boğa güreşleri, yöresel yemekleri ve diğer etkinlikleriyle ünü Türkiye sınırlarını aştı bile.

www.fotopanorama360.com

Kafkasör Yaylası

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın