Elmalı – Antalya
Elmalı, Antalya ilinin 110 km batısında Antalya ya bağlı bir ilçedir. Muğla iline de sınır komşusudur. Elmalı ilçesi, Güney Anadolu Toros Dağları ‘nın Batı Akdeniz Bölgesi’nde uzanan kıvrımları arasında çanak şeklinde olan bir plato üzerinde kurulmuştur. Beydağları ile çevrili olan ilçenin kuzeyinde, Elmalı Dağı, batısında Topdağı Tepesi, doğusun da Tilkicilik Tepesi, güneyinde ise Elmalı Ovası yer almaktadır.
Elmalı ‘daki akarsular düzenli bir su rejimi göstermez. Dağlarda eriyen karların oluşturduğu dere ve çaylar ovaların bazı bölümlerinin sulanmasında önemli rol oynar ayrıca tarımsal açıdan zengin olan beldenin son yıllarda barajlardan beslenen sulama sistemleri ile tarımsal sulama problemi yok gibidir.
Tarihçesi:
Elmalı beldesinin tarihi MÖ 5.ve 4. Yüzyıllarda bu bölgelerde yaşayan Likya ‘lılar ile başlar ve Likya ‘nın kuzeyini temsil eden önemli şehirlerden biridir. Bölge ayrıca tarihi süreci boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Teke Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altında kalmıştır.
Yıldırım Bayazıd döneminde Osmanlı idaresi altına geçen Elmalı, Osmanlı Devleti ‘nin ilk dönemlerinde Anadolu Eyaleti ne bağlı olan Teke Livası bölgenin merkezi ve Teke Paşalarının ise ikametgahı olmuştur. Daha sonraları İdari merkezin Antalya‘ya nakledilmesi üzerine Elmalı kaza konumuna gelip, “Kabalı, Emelas, Elmalı” gibi isimlerle’de anılmıştır.
Tarihi Elmalı Yeşil Yayla Güreşleri:
Elmalı‘da tarihi Yeşil yayla Yağlı Güreşleri başlangıç tarihi olarak bilinen 1353 yılından beri devam etmektedir. Elmalı Yeşil yayla yağlı pehlivan güreşleri, yurt çapında Kırkpınar’dan sonra bölgesel olarak ikinci önemli güreş karşılaşmasıdır, fakat başlangıç tarihi olarak 1353 yılı dikkate alındığı zaman bu yağlı güreş karşılaşmaları, günümüzde ismi daha çok popüler olan Kırkpınar yağlı güreşlerinden tarih olarak çok daha önce başlamıştır. Güreş tarihimize baktığımız zaman Türkiye Olimpiyat Şampiyonu bile Antalya bölgesinden çıkmıştır bunlardan biri 1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında 78 kiloda güreşen İsmail Oğan‘dır. Antalya bölgesindeki Korkuteli, Serik, Elmalı yöreleri yüzyıllar boyu ata yadigarı olan yağlı pehlivan güreşleri ile çok yakından ilgilenmiş ayrıca bölgeden birçok ünlü güreşçi ’de yetişmiştir.
Düğünlerdeki güreşler ise yakın zamana kadar halkın tek eğlencesiydi; ayrıca Kırkpınar‘dan Altın Kemer getiren güreşçilerin hemen hepsi küçük yaşta köy düğünlerinde güreş tutanlar olmuştur. “Oku” denen düğün davetinin zarf içinde verilmesi yerine kapı kapı dolaşarak ağızdan söylenme şekli idi. Düğün davetiyesi kişilerin yüzüne karşı söylenip, davet edilene ise havlu, fincan, başörtüsü, kuşak gibi hediyeler verilirdi. Misafirleri Davul zurna karşıladıktan sonra uygun yere kurulan güreş meydanında ilk önce çocuklar güreşir onları “Kara Keleş” diye isimlendirilen 15 – 20 yaş arası güreşçiler izler son olarak ta yörenin tanınmış pehlivanları güreş tutardı. Kazananların yanında yenilenlere ’de düğün sahibi tarafından “Gönülleme” diye tabir edilen çeşitli hediyeler verilirdi.
Hoşçakalın …
Elmalı ( Antalya ) Tarihi Çarşı Cami ve Evleri 360 derece Sanal Tur ile gezmek için lütfen tıklayın!
…………
Galeriyi tam ekran görüntülemek için açılan pencerede üzerine çift tıklamanız yeterli olacaktır…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!