Panoramik Head – Ball

www.fotopanorama360.comPanaromik Çekim Nasıl Yapılır?

Panorama / Panoramik kelimelerinin tanımı  Fransızcada yüksek bir yerden baktığımızda gözümüzün önüne serilen geniş açılı görünüş olarak tanımlanır.

Fotoğrafçılık literatüründe ise tek karede daha çok geniş bir manzara, neden tek kare değil de çok kare eğer mesafenin darlığı (Dar mekan çekimlerinde), manzara çekimlerinde, kullanılan lensin açısal değeri veya balık gözü, geniş açı lenslerin  bükülme/distortion karakteristiği nedeni ile  birden fazla karenin birleştirilmesi ile elde edilmesi, yada geniş kadrajlı manzara fotoğrafı olarak da tanımlanabilir.

www.fotopanorama360.com

Kızkulesi Panorama

www.fotopanorama360.comBu türden fotoğrafların çekimi için standart bir tripod kafası ile her seferinde bir önceki karenin 1/3′ü yeni kadrajda olacak şekilde çevrilerek çekilen alan tamamlanır daha sonra bu çekilen fotoğraflar bu işe uygun yazılım vasıtasıyla birleştirilerek tek kare fotoğraf haline getirilir. Bu tip çekimlerde yatay eksendeki kaymalar gövde dikey durumda teraziye getirilerek çekilen fotoğraflarda daha az bozulma elde edilmeye çalışılır…  Yine de bazı önemli hatalar oluşabilir  bunlarında en belirgini Parallax denilen hatadır.

Parallax hatası nedir?

Parallax hatası fotoğrafların çekimi esnasında tripod kafasının dönüşü esnasında simetri ekseninin bozulması nedeni ile manzaradaki objelerin biri birleri ile olan eksen konumlarının her çekilen karede farklı olarak çıkması sorunudur.
Bu da resimlerin  işlenmesi esnasında problemler yada tutarsız birleşme şekli yaratır.
Parallax hatası oluşumuna kolay anlaşılabilir bir örnek vermek gerekir ise; iki elimizin işaret parmaklarını biraz aralıklı olarak aynı hizada arka arkaya getirip, gözümüzü öndeki işaret parmağından  ayırmadan, başımızı döndürdüğümüzde arka tarafta kalan parmağımızın her seferde farklı bir konumda olmasını simetri ekseni kayması olarak açıklayabiliriz.

Yada aşağıdaki imajdaki görüldüğü gibi öndeki işaret parmağını bisiklet olarak kabul edersek bisikletin diğer  parmağa göre yer değiştirmesini örnek olarak gösterebiliriz.

www.fotopanorama360.com

Örnekleme

www.fotopanorama360.comFotoğraf makinası ekipmanımızda imajın ters döndüğü diğer bir tabirle simetrinin merkezi kameranın gövdesinde değil lensin içerisindeki bir noktadır.

www.fotopanorama360.com

Nodal Nokta

www.fotopanorama360.comYani imajın (objektiften giren tüm ışık demetlerinin birleşerek) ters döndüğü nokta lensin içerisinde oluşur, bu simetri eksen noktasını Nodal Nokta olarak adlandırıyoruz.

www.fotopanorama360.com

Nodal Nokta

www.fotopanorama360.comİşte doğru bir fotoğraf çekiminde esas olan; bu simetri referans noktasının dikey yada yataydaki panoramik görselin hareket ekseni olması zorunluluğudur.
Yani tripod kafasının dönüşte hareket ekseni olan, merkezi ile lensin nodal noktasının aynı eksen konumunda çakışması gerekir. Klasik tripod kafalarında bu ayarlamaya, imkan veren düzenek bulunmamaktadır.

Bu çekimler için Panoramik Head ( Kafa ) olarak adlandırılan özel kafalar kullanılmaktadır. Panoramik kafalar fotoğraf makinasının tripod gövdesine bağlantı şekli ne olursa olsun, tripod üzerindeki ayar ve kaydırma imkanları ile, lensin nodal noktasını tripod un merkezine ayarlayabiliriz.

Nodal nokta her lenste, tasarım gerekliliği olarak, lens içinde farklı bir konumdadır. Nodal nokta  Zoom lenslerde ise odak değerinin değişimine göre oluşur. Onun için bu tür fotoğraf çekimlerinde ya prime lens kullanılmalı  ya da zoom lensin tek bir odak değerine (genellikle distorsyonun kabul edilebilir değerde olan en geniş açı değeri) sabitlenip çekim yapılmalıdır.
Nodal nokta nın konumu lens üzerinde iki pozisyonla  tespit edilir.
– Birincisi lens üzerinde ışık demetinin giriş yaptığı merkezi hat, yani lensin ön camının tam orta noktası.

www.fotopanorama360.com

Lens Merkezi

www.fotopanorama360.com– İkincisi ise, ışık demetinin lensin optik merkezinde ters dönüğü noktadır.. Bu ise lensin ön camından geriye doğru olduğu bir noktadır.

www.fotopanorama360.com

Lens Merkezi

www.fotopanorama360.comSon olarak ta eğer bulunduğumuz zemin eğimli ise tripod un ayakları ile bu dengeleme “Leveler” adı verilen ve Panoramik Kafa ile birlikte kullanılması tavsiye edilen ilave bu aparat ile teraziye getirilerek yapılması gerekir.

Panoramik Çekim / 360 Derece Sanal Tur Hangi Ekipmanlar için  aşağıdaki linke tıklayınız >>>

>> Panaromik Çekim ve 360 Derece Sanal Tur için Hangi Ekipmanlar Kullanılmalıdır? <<

Hoşçakalın …

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın